FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT - Cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju, uključujući njezin priobalni dio i otoke, zahvatile su snježne padaline, a jutros su pahulje letjele i nad Splitom. Snijega ima i na samom prilazu Splitu, a u županiji najviše u vrgoračkom i imotskom kraju. Pobijeljeli su i dalmatinski otoci pa čak i otok Mljet, gdje je snijeg uistinu vrlo rijedak.

DUBROVNIK - Vremenske neprilike otežavaju promet i na nekim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije. Najviše problema je na poluotoku Pelješcu gdje je uslijed velikih nanosa snijega od 13 sati pelješka cesta zatvorena za promet svih vozila. Snježni nanosi ponegdje dosežu visinu i do pol metra. Ceste na otoku Korčuli su prohodne, kao i na području Dubrovačkog primorja gdje je palo i do dvadesetak centimetara snijega. Promet se odvija otežano i u dolini Neretve, gdje također vrijede zimski uvjeti vožnje.

SPLIT - Ukupno 31 ročnik iz vojarne "Sveti Nikola" u splitskoj Lori zaražen je u protekla tri dana lakšim oblikom crijevne infekcije čiji uzročnik još nije poznat. Desetorica s težim simptomima, bolovima u trbuhu s mučninom, povraćanjem i temperaturom smještena su na Odjelu zaraznih bolesti splitske Kliničke bolnice, a 21 s lakšim simptomima u stacionaru u vojarni u Lori, potvrdio je danas načelnik Službe za odnose s javnošću HRM-a pukovnik Trpimir Jurić. Dodao je da bi rezultati analize uzoraka, briseva hrane i stolice, kojima će se utvrditi uzročnik zaraze i o kojoj je bolesti riječ, trebali bi biti poznati najkasnije u petak.

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske i Pravni tim Iskoraka i Kontre na današnjoj su konferenciji za novinare ocijenili kako je Povjerenstvo za prosudbu svih programa koji se provode vezano za spolni odgoj, a kojeg je sastavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nekompetentno, a čelnog čovjeka povjerenstva Vladimira Grudena, optužili su za homofobiju. Predstavnici Ženske mreže Hrvatske, Iskoraka i Kontre traže da se izvannastavni "Teen Star" program spolnog odgoja hitno suspendira, jer kako su istaknuli, širi vjerske dogme, a odvojena predavanja za dječake i djevojčice predviđena tim programom, posve su neprihvatljiva.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je seksualnog napasnika koji je prije dva dana u pothodniku u blizini okretišta tramvaja na Borongaju napao djevojku nad kojom je bludničio i ženu koja ga je uspjela omesti u takvom pokušaju. Policija danas nije izvijestila gdje i kako je otkrila i uhitila osumnjičenog 37-godišnjaka nad kojim provodi kriminalističku obradu. Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama nije željela otkriti njegov identitet, no kazala je da je riječ o muškarcu koji je ovoga mjeseca izašao iz lepoglavske kaznionice u kojoj je odslužio trogodišnju kaznu zbog bludnih radnji i sličnih kaznenih djela. Dodala je da su ga na prepoznavanju u policijskoj postaji obje njegove posljednje žrtve identificirale kao napadača.

ZAGREB - Muško dijete koje je u kupaonici Caritasovog doma u zagrebačkom naselju Savica Šanci jučer pronađeno pored 17-godišnje štićenice doma rođeno je mrtvo, utvrđeno je to obdukcijom koja je isključila mogućnost bilo kakvog oblika nasilne smrti, izvijestila je danas zagrebačka policija. Maloljetna štićenica Caritasovog doma za djecu i mladež u Budaševskoj ulici pronađena je jučer oko 11,45 sati u kupaonici u kojoj je sama porodila muško dijete. Djevojka je bila u 8. mjesecu trudnoće. Liječnici hitne pomoći utvrdili su smrt djeteta, a djevojka je zbog postporođajnog jakog krvarenja prebačena u bolnicu. Mrtvo dijete prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Na tijelu nije bilo nikakvih vidljivih ozljeda, a obdukcijom je utvrđeno da je dijete rođeno mrtvo.

ZAGREB - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je danas od hrvatske Vlade da donese odluku po kojoj bi 3 kune za litru plavog dizela bila njegova najviša maloprodajna cijena, dok je od Ine zatraženo da preispita svoj izračun o formiranju cijene plavog dizela koja bi "trebala biti znatno niža od sadašnje". Iz Ceha za ribarstvo naglašavaju kako ne mogu prihvatiti "apstraktne izračune cijena plavog dizela koji nisu prihvatljivi niti Ministarstvu poljoprivrede, čiji ministar sjedi u Vladi, koja je većinski vlasnik Ine". U priopćenju se navodi i kako Ceh pozdravlja inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva za preispitivanje cijene za plavi dizel, navodeći kako je on "u zadnje vrijeme najviše poskupio u odnosu na druge derivate".

ZAGREB - Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić zatražila je danas raspuštanje Savjeta Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva zbog netransparentne podjele državnog novca nevladnim udrugama. Adlešić je kazala da se moraju objasniti kriteriji po kojima je taj novac podijeljen, a udrugama se mora odobriti žalbeni rok. Upozorila je da žalbeni rok ne bi smio biti predugačak kako bi se udruge imale vremena pripremiti za skore lokalne izbore. Ne sumnjajući da su nevladine udruge kojima je novac dodijeljen to i zaslužile, HSLS-ova potpredsjednica neobičnim drži da su bez ikakve potpore ostale udruge koje su se istaknule u zaštiti ljudskih prava, poglavito ženskih, primjerice B.a.B.e. Adlešić je odbacila sumnje da iza svega stoji službena vlast.

OSIJEK - Nevladina udruga Osječki zeleni protivi se političkim incijativama za proglašenjem Parka prirode Kopački rit Nacionalnim parkom jer, kako ističu u današnjem priopćenju, "time se želi doći do novca Svjetske banke, postići predizborne poene, te zataškati sve dosadašnje nepravilnosti u radu Javne ustanove Park prirode Kopački rit". Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda istaknula je da je, nakon što je Vlada odbila prijedlog Družbe prijatelja Kopačkog rita u suradnji s Parkom prirode i nekoliko saborskih zastupnika iz redova SDP-a o proglašenju Kopačkog rita Nacionalnim parkom, otpočela bitka za dokazivanje opravdanosti te utopijske ideje. Osječki zeleni kažu da Kopački rit ne može biti Nacionalni park jer nije razminiran na cijeloj površini, te je urbaniziran i komercijaliziran.

PULA - Ugovor o osnivanju društva Brijuni Rivijera je štetan pa će Koalicija Istra inicijativom za izmjenu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima onemogućiti jeftinu rasprodaju atraktivnog hrvatskog zemljišta i klasičnu kupoprodaju, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici koalicije koja okuplja istarski LS, HSLS, HNS i Demokratske stranke zelenih. Oni traže da se zakonskim izmjenama prisili državu da vlasništvo nad zemljištem prenese na jedinice lokalne samouprave, uz odredbu o zabrani prodaje i otuđivanja tog zemljišta te njegova prenošenja na nove vlasnike iza kojih najčešće stoji strani kapital.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙