FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 24. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

JERUZALEM

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom nazvao je "povijesnim događajem" komemoraciju 60. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, predviđenu na generalnoj skupštini UN-a u ponedjeljak.

"Radi se o povijesnom događaju i političkom uspjehu Izraela", rekao je za izraelski državni radio Shalom koji se nalazi u New Yorku,

Ujedinjeni narodi u ponedjeljak će prvi puta svečano obilježiti obljetnicu oslobođenja koncentracijskog logora na specijalnom zasjedanju generalne skupštine, 30 godina nakon što je ta ista skupština prihvatila rezoluciju koja izjednačuje cionizam i rasizam. Blizu 150 zemalja, od 191 članica UN-a, prihvatile su tu inicijativu kojoj su supokrovitelji Sjedinjene Države, Izrael, Europska unija, Rusija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

DUBAI

Na jednoj internet stranici objavljena je u ponedjeljak video snimka pogubljenja egipatskog vozača koji je radio za američke snage, a ubili su ga članovi skupine islamista Abu Musab al-Zarqawija.

Na snimci vozač priznaje da radi za tvrtku iz Kuvajta koja snabdijeva američke snage i moli kolege da ne dolaze u Irak i ne rade za Amerikance, nakon čega slijedi pogubljenje vatrenim oružjem.

Zarqawi, najtraženiji čovjek u Iraku, najavio je u audio snimci objavljenoj u nedjelju "žestoki rat" iračkim izborima 30. siječnja, organiziranim, kako drži, da bi se vlast predala šijitima.

BAGDAD

Deset osoba je ranjeno u eksploziji automobila-bombe na ulazu u sjedište Pokreta nacionalne sloge (MEN), stranke premijera Iyada Allawija, rekao je jedan policijski dužnosnik.

"Oko 7 ujutro kamikaza se zaletio u rampu na ulazu", rekao je taj dužnosnik. U eksploziji je ranjeno sedam policajaca i troje civila.

I 3. siječnja je automobil-bomba eksplodirao na istom mjestu u Bagdadu, kada su poginule tri osobe.

ISTANBUL

Potres jačine 5,5 stupnjeva prema Richteru pogodio je u ponedjeljak južnu obalu Turske, natjeravši ljude u paničan bijeg, no žrtava nije bilo, kazali su turski dužnosnici.

Potres se dogodio nešto nakon ponoći u Sredozemnom moru u blizini ljetovališta Kas, objavio je opservatorij Kandili u Istanbulu na svojoj web-stranici. Nakon prvog udara zabilježena su još najmanje četiri manja udara.

Američki geolozi objavili su da je potres bio magnitude 6,1 stupnjeva prema Richteru.

Potres se osjetio na velikom dijelu turske obale, uključujući grad Antalyju, javila je agencija Anadolija.

Potres jačine 7,4 stupnjeva prema Richteru pogodio je sjevernu Tursku 1999., usmrtivši više od 17.000 ljudi.

DŽAKARTA

Snažan potres pogodio je rano u ponedjeljak indonezijski otok Sulawezi, uzrokujući paniku među stanovnicima i materijalnu štetu, no ljudskih žrtava nije bilo, kazali su indonezijski dužnosnici.

Potres jačine 6,2 stupnjeva prema Richteru dogodio se u 3.10 sati ujutro po mjesnom vremenu, objavila je meteorološka agencija. Oštećeno je nekoliko desetaka kuća u gradu Paluu, u blizini epicentra, rekao je jedan dužnosnik. Informacija o ljudskim žrtvama zasad nema.

Nakon prvog udara uslijedila su još najmanje dva manja udara pa je zračna luka u Paluu zatvorena za promet, javili su mjesni mediji.

Potres se dogodio manje od mjesec dana nakon potresa magnitude 9 stupnjeva prema Richteru koji se dogodio u podmorju zapadno od Indonezije uzrokujući snažan tsunami koji je diljem obala Indijskog ocena usmrtio najmanje 234.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙