FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

KIJEV

Vođa "narančaste revolucije" Viktor Juščenko prisegnuo je u nedjelju za novog ukrajinskog predsjednika, čime je okončana jedna od najtežih političkih kriza koja je potresla Ukrajinu od proglašenja neovisnosti, javljaju svjetske agencije.

Svečanom prisegom u nacionalnom parlamentu u Kijevu, Juščenko (50) je postao treći postsovjetski predsjednik Ukrajine, naslijedivši Leonida Kučmu koji je zemlju vodio u dva mandata od 1991. godine.

U govoru parlamentu nakon prisege, Juščenko je svoju teško izborenu izbornu pobjedu proglasio "nacionalnom pobjedom" i pozvao zastupnike da zajedničkim snagama osiguraju boljitak zemlje.

Svečanosti u ukrajinskom parlamentu nazočili su predstavnici više od 60 zemalja i organizacija, među kojima su bili američki državni tajnik Colin Powell, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski. Među uzvanicima je bilo osam šefova država, pet premijera i deseci ministara.

Rusija, koja je na izborima otvoreno podržavala Juščenkova protukandidata, proruskog premijera Viktora Janukoviča, poslala je predsjednika gornjeg doma parlamenta Sergeja Mironova, jednog od po funkciji najnižih dužnosnika na skupu.

Hrvatsku je predstavljala ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon svečanosti u parlamentu, Juščenko će se obratiti i stotinama tisuća građana okupljenima na Trgu neovisnosti, poprištu masovnih prosvjeda koji su osigurali ponavljanje izbora i njegovu pobjedu.

Tijekom dana predviđena je i vojna parada te gala koncert.

SDEROT

Izraelski premijer Ariel Sharon u nedjelju je ponovno spomenuo mogućnost izraelske vojne akcije ukoliko Palestinci nastave ispaljivati rakete na južni izraelski grad Sderot, prenosi France presse.

"Jedno je jasno, ako se terorizam nastavi, Izraelci će učiniti sve što je potrebno kako bi spriječili raketne napade na Sderot i okolna područja, u skladu s odlukom koju je u nedjelju donijela vlada", rekao je Sharon.

To je izjavio na sastanku članova njegova kabineta u Sderotu, održanom ondje u znak solidarnosti s njegovim stanovnicima koji su gotovo svakodnevna meta palestinskih raketnih napada iz područja Gaze.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u četvrtak je donio odredbu o zabrani palestinskih napada na Izrael čiji je krajnji cilj postizanja trajnog mira između dviju strana.

RIM

Četrnaest je osoba poginulo u iračkoj bolnici u području Nassiriye koja je pod nadzorom talijanskih vojnih snaga, izvijestila je u nedjelju talijanska novinska agencija Ansa.

U požaru je ozlijeđeno 75 osoba, među kojima, prema podacima Anse, nema talijanskih žrtava.

Policija još radi na otkrivanju uzroka požara no, prema prvim indicijama nema razloga sumnja da je riječ o napadu pobunjenika, prenosi talijanska agencija.

Neki izvjestitelji s mjesta događaja iznijeli su pretpostavku prema kojoj je požar prouzročio kratki spoj nastao u bolnici.

LONDON

Britanska vojska suočena je s novim nizom optužbi da su njezini vojnici zlostavljali iračke zatvorenike, objavio je u subotu britanski list The Observer.

Vojni istražitelji provjerili su devet slučajeva i trenutačno razmatraju dizanje optužbi, objavio je list pozivajući se na britansko ministarstvo obrane.

Tri slučaja odnosila su se na zlostavljanje Iračana u britanskom pritvoru, četiri na ubojstva u sklopu vojnih akcija, a dva na ranjavanje Iranača.

Istražuje se još 48 slučajeva, a u 77 slučajeva vojni odvjetnici odustali su od podnošenja kaznenih prijava.

Trojici britanskih vojnika trenutačno se zbog zlostavljanja iračkih civila sudi na vojnom sudu u njemačkom Osnabruecku.

MADRID

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero otputovao je u nedjelju u Brazil, prvu etapu svoje turneje Južnom Amerikom tijekom koje će do 27. siječnja još posjetiti Argentinu i Čile.

Turneja po te tri zemlje, koje Zapatero posjećuje prvi puta od stupanja na vlast u travnju prošle godine, treba potvrditi politički i gospodarski angažman Španjolske u tim držvama s kojima postoji "veliki sklad" u odnosima, prema španjolskim diplomatskim izvorima.

Zapatero će razgovarati o gospodarskim i političkim temama s predsjednicima Brazila Luisom Inaciom Lulom da Silvom, Argentine Nestorom Kircherom i Čilea Ricardom Lagosom, kao i s predsjednikom Urugvaja Tabareom Vazquezom koji se nalazi u posjetu Čileu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙