FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4.30 sati.
ZAGREB, 24. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati.

MADRID

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana rekao je u nedjelju za radio Catalunya da je inauguracija ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka "vrlo pozitivan" događaj. Solana je u subotu pozvao Juščenka da ojača odnose s EU-om, kao i s Rusijom koja je na predsjedničkim izborima poduprla njegova suparnika Viktora Janukoviča. "Ukrajina je pozvana da jača svoje veze s EU-om i istodobno da razvija dobrosusjedske odnose s Rusijom", kazao je Solana.

SAMARRA

Desetero Iračana, među kojima majka i dijete, ubijeno je u nedjelju u napadima sjeverno od Bagdada, priopćila je policija. Tri vojnika i pobunjenik ubijeni su u sukobu u Baijiju koji je trajao dva sata, izvijestio je načelnik Mezher Halaf, dodajući da se sukob dogodio u blizini sjedišta mjesne uprave. Usto, "tri profesora naftnog fakulteta ubijena su u eksploziji bombe kućne izrade dok su ulazili u zgradu sjeverno od Baijija", kazao je policijski načelnik Hasan Salah. Jedna je bomba kućne izrade eksplodirala u trenutku dok je u blizini prolazio automobil u kojem se vozila jedna obitelj. Majka i kćer poginuli su, dok je otac teško ozlijeđen, kazao je načelnik. Jedan je irački vojnik ubijen iz zasjede istočno od Tikrita, a trojica su ranjena u sukobu s nepoznatim napadačima sjeverno od Samare. Na koncu, nepoznate su osobe podmetnule eksploziv u policijskoj postaji Hit, dvjestotinjak kilometara zapadno od Bagdada, pošto su iz nje pustili sve policajce, kako navodi načelnik Ali al-Dulaimi. Stanovnici navode da su američke snage zatim okružile grad i preko megafona zatražile od napadača da se predaju.

BAGDAD

Dvojica američkih vojnika osuđena su na izdržavanje zatvorskih kazni zbog ubojstva Iračanke koja je radila kao prevoditeljica za američku vojsku, kaže se u priopćenju američke vojske. 24. studenoga 2004. vojnici Charley Hoosier i Rami Dajani bili su u istoj prostoriji u američkoj vojnoj bazi s 28-godišnjom prevoditeljicom, Iračankom Lumom čije prezime nije objavljeno, zbijajući šale o ubojstvima. To su izjavili u subotu pred članovima suda. Vojnik Dajani u jednom je trenutku dao pištolj vojniku Hoosieru koji je misleći da je oružje bez metaka uperio revolver u ženinu glavu. Revolver je bio pun i od ispaljenog hica mlada žena je na mjestu poginula. Vojnici su se dogovorili da će istražiteljima lagati o uzrocima Lumine smrti te su im kazali kako je počinila samoubojstvo.

GAZA

Pregovori s palestinskim naoružanim skupinama o uspostavi primirja bilježe pomak i uskoro bi se mogao postići dogovor, izjavio je u nedjelju predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas. "Palestinski nacionalni dijalog ostvario je priličan napredak i vrlo brzo ćemo postići dogovor o primirju", kazao je Abas na palestinskoj televiziji. Abas je sredinom siječnja naložio da se zaustave napadi na Izrael, a u četvrtak je, uz suglasnost izraelske države, oko dvije tisuće palestinskih policajaca raspoređeno u tu svrhu u pojasu Gaze, na područjima uz granicu s Izraelom. Abas je u utorak, na intenzivnim pregovorima u Gazi istodobno počeo pridobivati različite palestinske pokrete, među kojima radikalne islamiste iz Hamasa i Islamskog džihada, za primirje u napadima na Izrael.

WASHINGTON

Pentagon je osnovao obavještajnu službu zaduženu za provedbu tajnih akcija u inozemstvu, koja je pod izravnom kontrolom ministra obrane Donalda Rumsfelda, piše u nedjelju The Washington Post. Služba funkcionira pod nazivom Jedinica za stratešku potporu, a već dvije godine djeluje u Iraku i Afganistanu, piše Post pozivajući se na pouzdane dokumente i intervjue s anonimnim članovima službe. U poruci upućenoj početkom godine na Rumsfeldovu adresu se kaže kako je agencija u ovome trenutku koncentrirana na "potencijalne ciljeve, poput Somalije, Jemena, Indonezije, Filipina i Gruzije", piše list.

BERLIN

Njemačka policija uhitila je prilikom racija u nedelju u Mainzu i Bonnu dvojicu pripadnika terorističke skupine al-Qaide za koje se sumnja da su osim logističke podrške planirali i samoubilačke napade u Iraku. Njemački državni tužitelj Kay Nehm rekao je da su uhićeni 29-godišnji Iračanin Ibrahim Mohamed K., te 31-godišnji Palestinac Yassir Abu S. Mohameda K. se optužuje da je za potrebe al-Qaide u Luksemburgu pokušao nabaviti 48 grama obogaćenog urana. On je isto tako Abua S. tijekom prošle godine uspio pridobiti za samoubilački napad. Kako je nadalje priopćeno zasad ne postoje saznanja da su uhićeni planirali napade i u Njemačkoj, a oba uhićenika bi sutra trebala biti izvedena pred istražnog suca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙