FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati
ZAGREB, 23. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

LJUBLJANA

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u razgovoru za slovensku komercijalnu televiziju POP-TV da se otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije mogu riješiti, te da njima ne treba opterećivati Europsku uniju. U razgovoru koji je POP-TV emitirala u subotu Mesić je ponovio svoje stajalište o odlukama Badinterove komisije po kojima su republičke granice postale državnim. U vezi različitih stajališta Slovenije i Hrvatske Mesić je rekao da treba formirati komisiju koja bi kopnenu granicu "identificirala metar po metar". Nakon što se identificira točka izlaska kopnene granice na more lakše će biti odrediti i granicu na moru, pojasnio je Mesić. Oko dugova Ljubljanske banke hrvatskim štedišama ponovio je stajalište da štedišama treba priznati pravo na njihovu ušteđevinu te im, za početak, isplatiti barem kamate. Na pitanje o otvorenim slovensko-hrvatskim pitanjima i procesu širenja Europske unije (EU), Mesić je rekao kako EU ne želi da je zemlje koje se pridružuju opterećuju svojim neriješenim pitanjima. Pitanje granice može se riješiti bilateralno, a u protivnom treba prihvatiti obvezujuću arbitražu, rekao je u razgovoru za POP-TV predsjednik Mesić.

JERUZALEM

Palestinski predsjednik Mahmud Abas sa svim je značajnijim palestinskim militantnim skupinama postigao dogovor o jednomjesečnom primirju, objavio je u nedjelju izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, čija je izjava, međutim, opovrgnuta samo sat vremena kasnije. Hamas i Islamski džihad prihvatili su primirje u zamjenu za svoju buduću ulogu u palestinskoj samoupravi, rekao je Mofaz za izraelski radio. "Prema našim informacijama, došlo je do sporazuma između Abasa i čelnika Hamasa i Islamskog džihada o prekidu vatre koji će trajati barem mjesec dana", rekao je Mofaz. Hamas je, međutim, to odmah opovrgnuo. "Mofazova izjava nije točna. Naša skupina je spremna ozbiljno razmotriti pitanje primirja, ali samo ako se okupatorske izraelske snage prethodno obvežu da će zaustaviti svaki oblik agresije", rekao je dužnosnik te skupine Sami Abu Zhri. Mofaz je rekao da takvo obećanje s izraelske strane nije stiglo, ali i dodao da će Izrael zaustaviti svoje aktivnosti ako tako bude i s druge strane. "Sve dok je na palestinskoj strani mir, nema nikakve potrebe da djelujemo", rekao je Mofaz. Novoizabrani palestinski lider Mahmud Abas posljednjih dana s palestinskim militantnim skupinama pregovara o uspostavi primirja. Tako su u subotu svoj pristanak na uvjetovani prekid vatre objavile Brigade mučenika al-Akse, Demokratska fronta za oslobođenje Palestine (DFLP) i Narodna fronte za oslobođenje Palestine (PFLP).

NEW YORK

Najmanje troj mrtvih, stotine otkazanih letova i paraliziran cestovni promet posljedice su snažnog snježnog nevremena koje je u subotu zahvatilo sjeveroistok Sjedinjenih Država. Nevremenom je pogođeno čak 12 saveznih država, na području od Winsconsina do Nove Engleske. U gradu New Yorku za nekoliko je sati napadalo pola metra snijega, a u tamošnjim trima zračnim lukama otkazano je čak 500 letova. U Chicagu ih je otkazano oko 400. Na sjeveroistoku Sjedinjenih Država na nekim se mjestima temperatura spustila do čak -30 stupnjeva Celzija, vjetar je puhao brzinom do 100 kilometara na sat, a cestovni je promet blokiran. Slični vremenski uvjeti očekuju se i u nedjelju.

KUALA LUMPUR

U epidemiji ospica koja je pogodila jedno selo na otoku Borneu u Maleziji umrlo je 14 domorodaca, uglavnom djece, izvijestili su malezijski mediji u nedjelju. Žrtve, koje su pripadale plemenu Penan, umrle su tijekom posljednja tri tjedna u malezijskoj državi Sarawak, javio je list Sunday Star. Radi se o 13 djece, starosti između tri mjeseca i pet godina, i odraslom muškarcu. Lokalni dužnosnik rekao je novinarima da vlasti pokušavaju otkriti radi li se o novom tipu virusa i zašto je epidemija toliko smrtonosna. Vlasti strahuju od širenja epidemije jer u blizini toga sela žive pripadnici drugih domorodačkih zajednica. Ministarstvo zdravstva uputilo je medicinske timove u pogođeno područje da ustanove koliko je još lokalnih zajednica ugroženo epidemijom ospica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙