FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 30. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BAGDAD

Prvi irački višestranački izbori u zadnjih pola stoljeća počeli su u nedjelju ujutro, s namjerom ujedinjenja Iraka, ali i uz opasnost da bi umjesto toga mogli raspiriti vjerske sukobe, te uz prijetnje iračkih pobunjenika koji su se zavjetovali da će izbore pretvoriti u krvoproliće.

Birališta su otvorena u sedam sati (četiri sata po srednjoeuropskom vremenu) u hladno, mračno nedjeljno jutro, i trebala bi biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu.

U pokušaju sprječavanja nasilja, Irak je pod potpunom sigurnosnom bravom. Granice su zatvorene, isto kao i zračne luke, a jedino je službenim vozilima dopušten prolaz ulicama, nakon sukoba koji su potresli Irak u predvečerje izbora, uključujući i raketni napad u kojemu su poginula dvojica Amerikanaca u američkom veleposlanstvu u bagdadskoj 'zelenoj zoni'.

Pobunjenici su u subotu ubili i 17 Iračana te jednog američkog vojnika u napadima duž zemlje.

Oko 60 posto Iračana čine većinski Šijiti, koji su desetljećima trpili ugnjetavanje pod Saddamom, a od kojih se očekuje da će dominirati na izborima. Kurdi, koji čine gotovo petinu iračkog stanovništva, žele rezultat koji će im omogućiti da osiguraju svoju autonomnu vladavinu na sjeveru zemlje.

Pobunjeničke skupine, uključujući i džihadsku frakciju koju predvodi Al-Qaidin vođa u Iraku, jordanski militant Abu Musab al-Zarqawi, zarekle su se da će bombama napasti "nevjernička" birališta i ubiti sve koji se usude glasovati.

BAGDAD

Privremeni irački predsjednik Ghazi al-Yawar ubacio je u nedjelju ujutro jedan od prvih glasačkih listića na povijesnim iračkim izborima, na biračkom mjestu unutar bagdadske čvrsto utvrđene 'zelene zone'.

Nakon što je ubacio glasački listić, jedan od Yawarovih prstiju bio je označen neizbrisivom tintom, kao zaštitnom mjerom kojom se želi onemogućiti višestruko glasovanje na izborima.

Yawar je novinarima rekao kako se nada će se svi Iračani slijediti njegov potez i izaći na izbore.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi glasovao je u nedjelju na prvim općim izborima u Iraku od 1953. godine.

Allawi je glasovao na biralištu u Kongresnom centru u Zelenoj zoni u središtu Bagdada.

"Ovo je povijesni dan za Irak, dan kada Iračani mogu visoko dignuti glavu jer prkose teroristima i počinju pisati budućnost vlastitim snagama", rekao je.

Iračani biraju 275 zastupnika Nacionalne skupštine koja će izraditi novi ustav. Biraju također i 17 provincijskih vijeća te gradsko vijeće u Bagdadu.

BAGDAD

Bombaš samoubojica raznio se u automobilu na iračkom sigurnosnom 'checkpointu' ispred biračkog mjesta u zapadnom Bagdadu nedugo nakon otvaranja birališta u nedjelju ujutro, pri čemu je poginuo jedan policajac, izvijestili su policijski izvori.

Policija za sada ne zna uzrok te eksplozije koja se dogodila ispred škole Zahraa, koja se koristi kao biračko mjesto, u kojoj su ranjena dvojica iračkih vojnika i dva civila.

Nekoliko snažnih eksplozija čulo se u središtu Bagdada, no još nije poznato što ih je uzrokovalo ni je li bilo žrtava.

Irački pobunjenici objavili su rat nedjeljnim, prvim iračkim višestranačkim izborima u zadnjih pola stoljeća, i zarekli se da će napadati biračka mjesta.

BAGDAD

Najmanje četvero ljudi poginulo je, a sedmero je ozlijeđeno u nedjelju u granatnom napadu na biralište u šijitskoj četvrti Sadr City, objavila je policija u Bagdadu.

Prema glasnogovorniku policije, granata je pogodila jedno biralište u Sadr Cityju. Poginulo je najmanje četvero ljudi, a sedmero je ozlijeđeno.

U drugom incidentu, jedna žena poginula je, a još jedna žena i njezino dijete ozlijeđeni su u granatnom napadu na biralište u središtu Balada, 70 kilometara sjeverno od Bagdada.

Granata je pala i u blizini još jednog birališta, no u tom napadu nije bilo žrtava.

BASRA

Snažna eksplozija odjeknula je u nedjelju u središtu Basre, na jugu Iraka, nedugo nakon početka povijesnih općih izbora, objavila je policija.

Eksplozija se dogodila u školi u kojoj je smješteno biračko mjesto, rekao je glasnogovornik policije, dodajući da informacija o mogućim žrtvama još nema.

KUVAJT

Kuvajtske snage sigurnosti napale su u nedjelju skrovište militanata u glavnom gradu Kuvajtu, dan nakon što su Sjedinjene Države upozorile na mogućnost terorističkih napada u toj zemlji.

Očevici i snage sigurnosti kazali su da su policajci okružili dio četvrti Salmiyja i otvorili vatru na dvije zgrade. "Policija puca na zgrade puškama M16 i raketnim bacačima", rekao je jedan očevidac.

U područje sukoba poslana su vozila hitne pomoći, no informacija o žrtvama još nema.

BAGDAD

Američki vojnici uhitili su sedam muškaraca koje se sumnjiči da stoje iza raketnih napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu u subotu navečer u kojima su poginule dvije osobe, izvijestilo je rano u nedjelju američko vojno zapovjedništvo.

Sedmorica muškaraca osumnjičeni su za lansiranje raketnog napada u kojemu su poginula dva zaposlenika u veleposlanstvu, a ozlijeđene su četiri osobe (svi američki državljani), izjavio je u subotu navečer glasnogovornik veleposlanstva.

Uhićenja su nastupila kao rezultat preciznog satelitskog izviđanja koje je otkrilo slike nekoliko muškaraca koji pripremaju i izvode raketni napad te potom bježe. Praćeni su sve do kuće u kojoj su se sakrili u jugoistočnom dijelu Bagdada, gdje su i uhićeni.

JERUZALEM

Prvi sastanak na vrhu izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa održat će se 8. veljače, objavio je u nedjelju izraelski javni radio.

Sharonov glasnogovornik potvrdio je da će se sastanak održati u drugom tjednu veljače, no službeni datum nije još određen.

Prema vojnom radiju, točan datum sastanka trebao bi biti dogovoren idućih dana na sastanku Dova Wisglassa, Sharonova savjetnika, i palestinskog ministra za pregovore Saeba Erekata.

Bude li to 8. veljače, summit će se poklopiti s bliskoistočnom turnejom američke državne tajnice Condoleezze Rice.

JERUZALEM

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz izjavio je u nedjelju za izraelski javni radio da će Izrael "za nekoliko dana" palestinskim vlastima predati kontrolu nad nekoliko gradova na Zapadnoj obali.

"Prijenos kontrole nad nekoliko gradova na Zapadnoj obali trebao bi se dogoditi za nekoliko dana", rekao je Mofaz nakon sastanka s Mohammadom Dahlanom, bivšim ministrom za sigurnost.

Prema Mofazu, izbor gradova i datum njihove predaje bit će dogovoren na idućem sastanku za nekoliko dana.

Prema izraelskom javnom radiju, prvi će biti predani Ramallah i Tulkarem, a slijediti bi ih mogli Kalkiliya, Jerichon i Betlehem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙