FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Gorko hrvatsko more"

LJUBLJANA,28. siječnja(HIna) - Niti hrvatske lučke kapetanije nemajujedinstvene informacije o tome kako će funkcionirati primjena novihpropisa za strane nautičare na hrvatskom Jadranu, ističe u petakljubljansko "Delo" u članku naslovljenom "Gorko hrvatsko more".
LJUBLJANA,28. siječnja(HIna) - Niti hrvatske lučke kapetanije nemaju jedinstvene informacije o tome kako će funkcionirati primjena novih propisa za strane nautičare na hrvatskom Jadranu, ističe u petak ljubljansko "Delo" u članku naslovljenom "Gorko hrvatsko more".

List piše o problemima oje u vezi s promjenama propisa usmjerenih protiv divljeg čartera, među kojima i o obvezi popisa posade, te izražava sumnju da će to dovesti i do odlaska nekih jahti iz slovenskih, pa i iz hrvatskih marina. Dvije su lučke kapetanije njihovu novinaru Borisu Šuligoju dale sasvim oprečne informacije o tome kako će se propisi primjenjivati, navodi list.

U lučkoj kapetaniji u Umagu rečeno mu je da slovenski organizatori čarter putovanja neće imati problema i da prilikom svakog novog uplovljavanja u hrvatske vode mogu slobodno mijenjati posadu putnike, dok u pulskoj kapetaniji tvrde da je jednogodišnja vinjeta uz naplatu pristojbe za sigurnost plovidbe za strane vlasnike brodova obvezna i da uz nju treba registrirati i popis posade i putnika. Uz to, navodi list, putnika na brodu smije biti najviše dvostruko od onog za koje je plovilo registrirano.

Naputak ministra Božidara Kalmete govori samo o jednom izuzetku, a to je da se lista putnika može povećati za 30 posto, ako je na plovilu i vlasnik broda i ako mu to lučka kapetanija dopusti. Iz svega toga može se zaključiti da niti hrvatske lučke kapetanije nemaju jedinstveno tumačenje. Po nekim bi procjenama iz Hrvatske zato moglo otići najmanje 400 plovila, a stručnjaci za nautički turizam upozoravaju da će se smanjiti interes za vlasništvo nad plovilima, što će ugroziti cijeli lanac koji od toga živi - proizvođače, prodavače, tvrtke za iznajmljivanje (leasing) brodova, poduzeća za čarter, marine i turističku industriju, navodi "Delo".

"Svi koji na području nautičkog turizma i njim povezanih djelatnosti surađuju s Hrvatskom skeptični su prema investicijama u državu gdje se propisi iz godine u godinu mijenjaju", ocjenjuje u zaključku priloga u "Delu" novinar Boris Šuligoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙