FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti o slovenskim vojnicima u Iraku preuranjene

LJUBLJANA,26. siječnja 2005.(Hina) - Vijesti o mogućnosti slanjaslovenskih vojnika u Irak koje su se proširile nakon posjeta JanezaJanše Bruxellesu uznemirile su slovensku javnost, pa ih je u srijedumorao opovrgnuti i sam ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.
LJUBLJANA,26. siječnja 2005.(Hina) - Vijesti o mogućnosti slanja slovenskih vojnika u Irak koje su se proširile nakon posjeta Janeza Janše Bruxellesu uznemirile su slovensku javnost, pa ih je u srijedu morao opovrgnuti i sam ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"Slovenija ne sudjeluje u koaliciji za Irak, ne šalje niti namjerava poslati svoje vojnike", naglasio je Rupel slovenskim novinarima koji su u srijedu pratili njegov sastanak s glavnim tajnikom NATO saveza Jaapom de Hoop Schefferom.

Objašnjavajući izjavu koju je dan ranije u Bruxellesu dao Janša, Rupel je rekao da sadašnja slovenska vlada razmišlja o tome da manja skupina slovenskih časnika koja je prije nekoliko dana otputovala u Jordan radi obuke iračkih sigurnosnih snaga ipak bude stacionirana u Iraku s obzirom na velike sigurnosne potrebe u toj državi.

Ranija vlada lijevog centra ustrajala je na stajalištu da je slovenski angažman u Iraku moguć samo na osnovi rezolucije UN-a i da je spremna pružiti pomoć u obuci iračkih policajaca i vojnika, ali nikako ne u Iraku niti u Sloveniju nego u trećim državama.

Rupel je promjenu stajališta sadašnje vlade objasnio smirivanjem situacije koja se očekuje u Iraku nakon nedjeljnih izbora.

"Za sada nema nikakve nove odluke nego se o tome razmišlja. Stvari ćemo proučiti, ali to nije promjena politike", rekao je Rupel koji je bio ministar vanjskih poslova i u ranijoj vladi lijevog centra, gdje su ga često kritizirali kao previše "proamerički" orijentiranog kad su u pitanju odnosi EU i SAD-a i u vezi s politikom međunarodne zajednice u Iraku.

Slovenski veleposlanik pri NATO-u u Bruxellesu Matjaž Šinkovec rekao je da je Janša samo obećao da će sadašnja vlada o stvari promisliti s obzirom na velike potrebe u Iraku.

"Ukoliko bi do takve odluke došlo, u Irak bi otišli instruktori koji bi pomagali u osposobljavanju iračkih snaga sigurnosti, rekao je u srijedu ministar obrane Karel Erjavec, dodajući da slovenski prioritet kad je riječ o misijama sigurnosti, ostaje sudjelovanje u akcijama međunarodne zajednice u BiH i na Kosovu.

Oporbene stranke lijevog centra već su Janšinoj vladi najavile javno pitanje o namjeri slanja slovenskih vojnika u Irak jer se tome odlučno protive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙