FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Slovenija se ubrzano priprema za uvođenje eura

LJUBLJANA,24. siječnja 2005.(Hina) - Slovenija se ubrzano priprema nauvođenje eura i već sredinom ove godine mogla bi uvesti obvezudvostrukog prikazivanja cijena - u eurima i domaćoj valuti, izjavio jeu ponedjeljak u parlamentu slovenski premijer Janez Janša, ali jeodbio tvrdnje svog prethodnika Antona Ropa i oporbenih zastupnikalijevog centra da je zbog tog cilja spreman ugroziti socijalni mir udržavi.
LJUBLJANA,24. siječnja 2005.(Hina) - Slovenija se ubrzano priprema na uvođenje eura i već sredinom ove godine mogla bi uvesti obvezu dvostrukog prikazivanja cijena - u eurima i domaćoj valuti, izjavio je u ponedjeljak u parlamentu slovenski premijer Janez Janša, ali je odbio tvrdnje svog prethodnika Antona Ropa i oporbenih zastupnika lijevog centra da je zbog tog cilja spreman ugroziti socijalni mir u državi.

"Ubrzano izvodimo sve pripreme kako bismo ispunili konvergencijske kriterije za euro", rekao je Janša, dodajući da će najteže biti s dovođenjem inflacije u potrebne okvire, ali da se već proučava mogućnost da se u Sloveniji sredinom godine uvede dvostruko prikazivanje cijena - u slovenskim tolarima i u eurima. S tehnikom preuzimanja nove valute Slovenija ima iskustvo iz 1991. godine kad je uspješno zamijenila jugoslavenski dinar, rekao je Janša.

Predstavici najvećih oporbenih stranaka lijevog centra u parlamentu, Janšu su optužili da će projekt preuzimanja eura u roku dvije godine propasti ako ispuni sva obećanja koja je dao strankama njegove koalicije.

Janša je odgovorio da su stranke u njegovoj vladi suglasne da je sve podređeno preuzimanju zajedničke europske valute, a demantirao je i navode da namjerava smanjiti socijalne transfere u najniže mirovine i ukinuti socijalnu pomoć najsiromašnijima. Neće se ukidati stečena prava i naglo smanjivati socijalni dodaci, ali je potrebna njihova reforma i prestrukturiranje, tim prije što je to posao koji je najavila, ali ne i dovršila upravo prijašnja vlada, rekao je Janša.

Slovenski je premijer potvrdio da njegova vlada planira reviziju načina privatizacije vodeće osiguravateljske kuće Triglav, dodajući da postoji sumnja da bi sadašnjim načinom mogao biti oštećen državni proračun za pedesetak milijuna eura.

Slovenski je premijer također odbacio tvrdnje da se njegova vlada "pod maskom lijepih" riječi priprema za potpunu liberalizaciju tržišta rada i lakše otpuštanje radnika, za ukidanje prava na minimalnu plaću i prestanak socijalnog dijaloga sa sindikatima.

Janša nije isključio da takvo mišljenje u nekim novinskim prilozima iznose članovi vladinog strateškog vijeća, ali je ustvrdio da je riječ o individualnim mišljenjima koja vlada ne mora prihvatiti niti misli s njima polemizirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙