FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: devizni prihod od turizma 1,3 milijarde eura

LJUBLJANA, 25. siječnja 2005. (Hina) - Slovenija je prošle godineostvarila devizni prihod od turizma od 1,3 milijarde eura, što je za10 posto više nego u godini prije, procjena je Udruženja za turizamslovenske Gospodarske komore.
LJUBLJANA, 25. siječnja 2005. (Hina) - Slovenija je prošle godine ostvarila devizni prihod od turizma od 1,3 milijarde eura, što je za 10 posto više nego u godini prije, procjena je Udruženja za turizam slovenske Gospodarske komore.

U Sloveniji imaju 163 hotela sa 27.500 postelja, najviše onih sa tri zvjezdice (76), četiri zvjezdice ima 59 hotela, a šest hotela je sa pet zvjezdica. Uz hotelske smještajne kapacitete slovenska turistička ponuda nudi još 4.000 kreveta u motelima, pansionima i dr.

Unatoč uspjesima, turistički su djelatnici nezadovoljni kvalitetom, kadrovima, a osobito investicijama jer se broj postelja zadnjih godina nije znatnije povećao.

Istaknuli su da ove i iduće godine treba ići s novim inicijativama kako bi se iskoristila sredstva Europske unije koja Sloveniji stoje na raspolaganju za ulaganja u turizam.

Turistički djelatnici ocjenjuju kao problem i to što je turizam ograničen samo na nekoliko krajeva. Samo 30 turističkih centara ima više od 50.000 noćenja na godinu, a slovenski turistički divovi ostaju i dalje Portorož i Bled.

U Portorožu, koji ima 16 hotela i dodatne privatne kapacitete, ostvari se godišnje milijun noćenja, a na Bledu sa 11 hotela 500 tisuća.

Čak i u slučaju da udvostruči broj hotela, Slovenija će ostati zemlja s ograničenom turističkom ponudom i mora razvijati održivi, a ne masovni turizam, ocijenili su slovenski turistički stručnjaci na sastanku u Gospodarskoj komori.

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙