FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najisplativije raditi kod velikih poduzetnika u državnom vlasništvu

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je i nadaljenajisplativije raditi u velikim tvrtkama u državnom vlasništvu, doknajniže prosječne plaće imaju zaposleni kod malih poduzetnika uprivatnom vlasništvu, pokazuju podaci Financijske agencije (FINA) izinformacije o poslovanju hrvatskih poduzetnika u prvih devet mjeseciprošle godine.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je i nadalje najisplativije raditi u velikim tvrtkama u državnom vlasništvu, dok najniže prosječne plaće imaju zaposleni kod malih poduzetnika u privatnom vlasništvu, pokazuju podaci Financijske agencije (FINA) iz informacije o poslovanju hrvatskih poduzetnika u prvih devet mjeseci prošle godine.

Razlika između najviše i najniže prosječno obračunate plaće kod poduzetnika gledano po njihovoj veličini i po vlasništva je znatna i iznosi oko 1.400 kuna, napominju iz FINA-e.

Promatrano po veličini, veliki su poduzetnici i u devetomjesečnom razdoblju prošle godine bili najizdašniji pri obračunavanju plaća svojih zaposlenika, o čemu govori podatak da im je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 4.211 kuna. To je u odnosu na istom razdoblje godine prije povećanje za 4,6 posto.

Kod srednje velikih poduzetnika obračunata prosječna mjesečna plaća za to razdoblje iznosila je 3.497 kuna ili 6,2 posto više nego u istom vremenu godine prije.

Istodobno su mali poduzetnici svojim zaposlenicima obračunali prosječnu mjesečnu neto plaću od svega 2.822 kune, što je 5,9 posto više nego u devet mjeseci 2003.

Kod tvrtki u državnom vlasništvu, napominju iz FINA-e, troškovi plaća čine čak 20,8 posto ukupnih rashoda. To je pak omogućilo da se zaposlenima u državnom sektoru obračuna i najviša prosječna neto plaća - u iznosu od 4.532 kune.

Slijedi mješoviti sektor vlasništva, s udjelom troškova plaća u ukupnim rashodima od 16,8 posto i prosjekom obračunate mjesečne neto plaće od 3.883 kune.

Poduzetnici iz privatnog sektora u prvih su devet mjeseci 2004. godine izdvojili za plaće 11 posto ukupnih rashoda, na osnovu čega je obračunata prosječna neto plaća u iznosu od 3.257 kuna.

Još niži udjel troškova plaća u ukupnim rashodima ima zadružni sektor, svega 8,9 posto, pa je tu obračunata prosječna mjesečna neto plaća zaposlenima od 3.176 kuna.

U informaciji FINE o poslovanju poduzetnika u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do rujna 2004. godine obuhvaćena su 61.643 poduzetnika sa ukupno oko 800 tisuća zaposlenih. Oni su u tom razdoblju ostvarili ukupne prihode od 342,5 milijardi kuna, te rashode u ukupnom iznosu od 322,8 milijardi kuna. Ukupni su prihodi prema istom razdoblju prethodne godine povećani za 10,6 posto, a ukupni rashodi za 10,7 posto.

Od toga je u kategoriji malih poduzetnika, koji su i najčešća registrirana kategorija poduzetnika, njih 58.586 sa ukupno 279 tisuća radnika, zatim srednje velikih 2.249 sa 159 tisuća zaposlenih, te velikih, njih 808 sa 360 tisuća zaposlenih.

Podaci pak o strukturi po oblicima vlasništva pokazuju da je od izvještajima obuhvaćenih poduzetnika, njih gotovo 97 posto, ili 59.690 sa 518 tisuća radnika u privatnom vlasništvu.

U mješovitom je vlasništvu njih 912 sa 142 tisuće zaposlenih, te u državnoj vlasništvu 671 poduzetnik sa 136 tisuća zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙