FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 26. siječnja

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 26. siječnja.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 26. siječnja.

ZAGREB - Euro info komunikacijski centar Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstvo europskih integracija (MEI) predstavit će predpristupne programe Europske unije. U sklopu predstavljanja općih karakteristika programa CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD bit će prezentirani i rezultati koji su dosad postignuti u korištenju sredstava tih programa, kao i nove mogućnosti za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u natječajima za njihovo dobivanje (10,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Središnji državni ured za e-Hrvatsku na konferenciji za novinare predstavit će nacionalni program informacijske sigurnosti u Hrvatskoj (11,00 sati, Svečana dvorana Vlade RH, Trg Sv. Marka 2).

ZAGREB - U organizaciji Zagrebačke županije održat će se treći susret gospodarstvenika Zagrebačke županije na kojem će biti održana prezentacija pod nazivom "Zagrebačka županija - naj županija". Organizatori očekuju da će skupu nazočiti 200-tinjak sudionika (13,00 sati, Hotel International, Miramarska 24).

ZAGREB - Novi program kreditiranja pripreme ovogodišnje turističke sezone Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), predstavljen sredinom siječnja, postat će operativan s početkom ožujka, do kada se s poslovnim bankama planiraju potpisati ugovori o suradnji po tom kreditnom programu, doznaje se iz HBOR-a. To znači i da će se prvi zahtjevi za te kredite početi zaprimati početkom ožujka, pri čemu iz HBOR-a dodaju da već sada imaju dosta upita za te kredite. Novi program kreditiranja turističke sezone namijenjen isključivo za ulaganje u obrtna sredstva (hrana, piće, sitni inventar) odnosno financiranja nabave hrvatskih proizvoda od hrvatskih dobavljača. Na suradnju u tom programu pozvano je 15 poslovnih banaka, koje će biti korisnici kredita i koje ih trebaju plasirati krajnjim korisnicima-turističkim tvrtkama ili registriranim obrtnicima uz novu kamatnu stopu od 2 do 6 posto godišnje.

ZAGREB - U Hrvatskoj je i nadalje najisplativije raditi u velikim tvrtkama u državnom vlasništvu, dok najniže prosječne plaće imaju zaposleni kod malih poduzetnika u privatnom vlasništvu, pokazuju podaci Financijske agencije (FINA) iz informacije o poslovanju hrvatskih poduzetnika u prvih devet mjeseci prošle godine. Razlika između najviše i najniže prosječno obračunate plaće kod poduzetnika gledano po njihovoj veličini i po vlasništva je znatna i iznosi oko 1.400 kuna. Tako je kod velikih poduzetnika prosječna mjesečna neto plaća iznosila 4.211 kuna, kod srednje velikih 3.497 kuna, a kod malih poduzetnika svega 2.822 kune. Gledano po vlasništvu, kod državnog je sektora prosječna mjesečna neto plaća bila 4.532 kune, u mješovitom sektoru vlasništva 3.883 kune, a kod poduzetnika u privatnom sektoru 3.257 kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙