FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prihodi hrvatskih poduzetnika povećani 10,6 posto

ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Prihodi hrvatskih poduzetnikapovećani 10,6 posto
ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Prihodi hrvatskih poduzetnika povećani 10,6 posto

HINA - Financijski servis

Ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika u prvih su devet mjeseci prošle godine iznosili 342,4 milijardi kuna te su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porasli za 10,6 posto, dok su ukupni rashodi iznosili 322,8 milijardi kuna ili 10,7 posto više nego prethodne godine, pokazuju podaci iz statističkih izvještaja 61.643 poduzetnika koje je prikupila i obradila Financijska agencija (FINA).

Kada se uzme u obzir rast potrošačkih cijena, koji je u devet mjeseci 2004. godine iznosio 2 posto, ukupni su prihodi realno porasli za 8,4 posto, a rashodi za 8,5 posto.

Tako su ukupni prihodi vrijednosno nadmašili ukupne rashode za 19,6 milijardi kuna.

Također, u FINI ističu kako su hrvatski poduzetnici u prvih devet mjeseci prošle godine na sto kuna rashoda ostvarili u prosjeku 106,1 kunu prohoda, što je gotovo jednako kao i u istom razdoblju 2003. godine.

Veći dio prihoda u tom razdoblju, odnosno 78,9 posto, hrvatski su poduzetnici ostvarili od prodaje u zemlji, dok je udio prihoda od prodaje u inozemstvu iznosio 12,6 posto.

Podaci FINA-e pokazuju da se ti udjeli značajnije nisu mijenjali od 2002. godine, ali u odnosu na prvih devet mjeseci 2003., u istom je razdoblju lani udio prihoda od izvoza povećan za 0,3 postotna boda, a sami su prihodi od prodaje u inozemstvu rasli po stopi od 12,6 posto.

Najveći dio ukupnih prihoda i rashoda ostvaruju poduzetnici trgovinske djelatnosti (37,9 posto odnosno 38,7 posto), te iz prerađivačke industrije (25,9 posto odnosno 26 posto).

FINA je podatke iz statističkih izvještaja obradila i po županijama te je utvrđena "uobičajena slika velikog broja županija s marginalnim dostignućima, četiriju županija sa znatnijim ostvarenjima i Grada Zagreba", u kojem se realizira više od polovice ukupnih prihoda i rashoda.

Naime, poduzetnici s područja Grada Zagreba u prvih su devet lanjskih mjeseci ostvarili 52 posto ukupnih prihoda ili 178 milijardi kuna (rast od 12,9 posto), dok su njihovi rashodi iznosili 165,7 milijardi kuna (rast od 12,7 posto) ili 51,3 posto ukupnih rashoda.

Slijede županije s većim brojem poduzetnika, poput Splitsko-dalmatinske, Primorsko goranske, Istarske i Osječko-baranjske, dok je na posljednjem mjestu Ličko-senjska županija, koja ima i najmanji broj registriranih poduzetnika.

Tako su ukupni prihodi poduzetnika iz Ličko-senjske županije iznosili milijardu kuna, a rashodi 956 milijuna kuna ili svega 0,3 posto ukupnih prihoda i rashoda.

To je znatno zaostajanje za ostvarenjima pojednih velikih kompanija, točnije njih 33 čiji prihodi nadmašuju milijardu kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙