FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: koncentracija u Distri-pressu uvjetno dopuštena

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnognatjecanja ocijenilo je uvjetno dopuštenom koncentraciju stjecanjemzajedničke kontrole nad tvrtkom Distri-press d.o.o. od strane IvanaGranića iz Zagreba, Europapress holdinga (EPH), Veltradea i Adrisgrupe.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenilo je uvjetno dopuštenom koncentraciju stjecanjem zajedničke kontrole nad tvrtkom Distri-press d.o.o. od strane Ivana Granića iz Zagreba, Europapress holdinga (EPH), Veltradea i Adris grupe.

Iako je u tom slučaju riječ o vertikalnoj integraciji poduzetnika do koje će doći provedbom ove koncentracije, odnosno ulaskom Adris grupe i Veltradea u vlasničku strukturu poduzetnika Distri-press, posljedična horizontalna povezanost dva najjača distributera na tržištu trgovine na veliko tiskom, Tiska i Distri-pressa, mogla bi proizvesti nepoželjne učinke sa stajališta tržišnog natjecanja, ocijenjeno je.

Stoga je Vijeće sudionicima koncentracije odredilo mjere i uvjete koje moraju izvršiti kako bi se uklonili učinci koncentracije na sprječavanje, ograničavanje i narušavanje tržišnog natjecanja, te rokove za njihovo izvršavanje, objavljeno s jučerašnje sjednice Vijeća.

Među ostalim, nalaženo im je da izmjene one odredbe Društvenog ugovora kojima bi mogli onemogućiti tržišno natjecanje između Distri-pressa i Tiska, zatim raskidanje veza između članova uprave društva te članova nadzornih odbora i uprava sudionika koncentracije i s njima povezanih društava.

Ujedno, Distri-pressu je zabranjen jednostran raskid ugovora o distribuciji tiska sklopljenih s trgovcima na malo te jednostranog raskida ugovora s nakladnicima tiska, i to na rok od dvije godine. Distri-pressu se zabranjuje i da s poduzetnicima koji nisu njegovi članovi sklopi ugovore o distribuciji ili prodaji proizvoda članovima Društva pod uvjetima koji su povoljniji u odnosu na uvjete distribucije i prodaje proizvoda konkurentima.

Vijeće je, mađu ostalim, utvrdilo i Prijedlog Sporazuma o suradnji na području zaštite tržišnog natjecanja na tržištu bankarskih i financijskih usluga između Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Hrvatske narodne banke (HNB) koji bi zamijenio postojeći Sporazum o suradnji iz 2003. godine.

Prema tom prijedlogu, uspostavila bi se jača suradnja između Agencije i HNB-a na području tržišnog natjecanja na tržištu bankarskih i financijskih usluga, za čiji nadzor je nadležna HNB.

Suradnja će se obavljati kroz razmjenu podataka, obavijesti i isprava, stručnih mišljenja, stalne izravne kontakte i edukaciju stručnjaka Agencije i HNB na području zaštite tržišnog natjecanja i srodnih područja, uključivanjem u edukacijske programe koje za jednu od ugovornih strana organizira neko tijelo ili organizacija (npr. CARDS, PHARE), itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙