FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štovatelj četnika predstavlja BiH u Auschwitzu

SARAJEVO,25. siječnja 2005.(Hina) - Među tridesetak predsjednika državaili vlada, kraljeva, kraljica i princeza koji će se u četvrtak okupitiu Poljskoj kako bi sudjelovali u obilježavanju 60. obljetniceoslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Aushwitz bit će ipredsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac.
SARAJEVO,25. siječnja 2005.(Hina) - Među tridesetak predsjednika država ili vlada, kraljeva, kraljica i princeza koji će se u četvrtak okupiti u Poljskoj kako bi sudjelovali u obilježavanju 60. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Aushwitz bit će i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac.

On će sudjelovati na komemoraciji mnogobrojnim žrtvama, pogubljenima zbog svoje nacionalne, vjerske ili političke pripadnosti, na temelju odluke Predsjedništva BiH a veliki dio bosanskohercegovačke javnosti to je već doživio kao šamar ne samo svojoj državi nego i svim žrtvama fašizma.

Razlog za burna reagiranja koja su slijedila nakon najave Paravčeva odlaska u Poljsku je jednostavan - aktualni šef države BiH zagovornik je teze po kojoj su četnici bili antifašisti.

Paravac je do sada u nekoliko navrata izjavio da mu je otac bio četnik te da se time ponosi. To je bez ustručavanja govorio i pred međunarodnim dužnosnicima a ostao je zabilježen njegov diplomatski "gaf" kada je bivšem američkom veleposlaniku u BiH Cliffordu Bondu objašnjavao da su četnici zapravo bili zapadni saveznici te da su uglavnom spašavali američke pilote čiji bi zrakoplovi bili oboreni nad Balkanom.

Uz Paravca u Aushwitz putuju još tri člana bosanskohercegovačkog izaslanstva, uglavnom savjetnici aktualnih članova Predsjedništva.

Među njima neće biti nikoga od bivših partizana.

Predsjednik SUBNOAR-a BiH Jure Galić, kako ga citira "Dnevni avaz", izjavio je da bi se, i da su ga zvali, dvoumio biti članom jednog takvog izaslanstva u kojemu bi pobjednici iz II. svjetskog rata trebali biti zajedno sa simpatizerima "tamo nekog ravnogorskog pokreta".

Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU) Miro Lazović ocijenio je pak da je tragikomično da izaslansto BiH u Poljskoj predvodi osoba koja veliča prošlost svog oca kao pripadnika kvislinškog pokreta Draže Mihailovića koji je bio u službi njemačkih nacista.

Predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci pomalo rezignirano kaže da je ova situacija samo logičan odraz stanja u BiH.

Paravac je nominalni predsjednik države i kao takav ima ovlasti predstavljati zemlju a drugo je pitanje zašto i kako je upravo on mogao dospjeti na tu dužnost, kaže Finci.

Komentator "Jutarnjih novina" podsjeća da Paravcu definitvno neće pasti na pamet objašnjavati svojim kolegama iz svijeta zašto je preskočio sva stratišta po BiH i odlučio doći baš u Aushwitz.

No put u Poljsku nije jedini koji je Paravac planirao.

On bi se trebao naći i na čelu izaslanstva BiH koje je pozvano u Moskvu 9. svibnja na obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Prema tvrdnjama Jure Galića, Paravac se zapravo u Moskvu već sam pozvao iako o tome Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku.

Kako prenosi "Oslobođenje", SUBNOR BiH dobio je poseban poziv za put u Moskvu a tamo bi trebao ići i Raif Dizdarević, bivši visoki bosansko-hercegovački i jugoslavenski dužnosnik koji bi tom prigodom trebao dobiti medalju za zasluge u borbi priziv fašizma.

Dizdareviću međutim ne pada na pamet biti u društvu s Paravcem.

"Ja sam antifašist a on (Paravac) neočetnik", kazao je Dizdarević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙