FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat policije: čelnici Dinama i Hajduka kumovali navijačkoj histeriji

ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Sindikat policije Hrvatske (SPH)najoštrije je danas osudio jučerašnji vandalski napad Dinamovihnavijača na policajce blizu stadiona u Maksimiru i prozvao čelnikeDinama i Hajduka da su "bespotrebnim medijskim prepucavanjem idizanjem tenzija kumovali navijačkoj histeriji".
ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Sindikat policije Hrvatske (SPH) najoštrije je danas osudio jučerašnji vandalski napad Dinamovih navijača na policajce blizu stadiona u Maksimiru i prozvao čelnike Dinama i Hajduka da su "bespotrebnim medijskim prepucavanjem i dizanjem tenzija kumovali navijačkoj histeriji".

"Sramotno je kada se nasilje sa stadiona prenese i izvan njega, a još sramotnije kada su njegove žrtve policijski službenici", stoji u priopćenju SPH.

S obzirom na, kako kažu, sve veće nasilje na stadionima i izvan njih u kojima često nastradaju i policajci, iz SPH-a traže oštrije kazne za navijačke izgrede. Također traže da se počne s primjenom odredbi Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, posebice zaštitnim mjerama kao što je privremena zabrana prisustvovanja sportskim natjecanjima.

SPH ujedno "zahvaljuje kolegi koji je koristio zakonske ovlasti i pucanjem upozorenja u zrak spriječio daljnju eskalaciju navijačkog divljanja".

Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima stupio je na snagu krajem srpnja 2003., a njime je, među ostalim, omogućeno da se prekršiteljima, uz novčanu kaznu i kaznu zatvora, može zabraniti prisustvovanja natjecanjima od jedne do dvije godine. Počinitelju kaznenog djela takva zabrana može trajati i do pet godina.

Osobama poznatim po izgredima prekršajni sud može na prijedlog policije zabraniti prisustvovanje određenom natjecanju ili svim športskim natjecanjima na razdoblje od šest mjeseci do godinu dana.

Zakonom su predviđene novčane kazne od 500 do 10.000 kuna ili kazne zatvora od tri do 30 dana za posjedovanje ili konzumiranje alkohola, droga, pirotehnike i oružja, bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili gledalište, te sudjelovanje u tučnjavi i ulazak u natjecateljski prostor. Iste su kazne predviđene za pokušaj unošenja transparenata ili zastava te pjevanje pjesama i dobacivanje poruka koje potiču mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

U napadu Dinamovih navijača koji su, među ostalim, ogorčeni odlaskom Nike Kranjčara u splitski Hajduk, jučer su kod maksimirskog stadiona lakše ozlijeđena dvojica policajaca, jedan policijski automobil je demoliran, a izgred je zaustavljen nakon što je jedan od policajaca ispalio dva hica u zrak. Za sada su uhićena desetorica navijača Dinama (Bad Blue Boysa), a za petoricom se traga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙