FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži izmjene zakona o policiji

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Sindikat policije Hrvatske (SPH)zatražio je u petak, nakon još jednog ubojstva policajca, da Vlada uroku trideset dana pokrene izmjene Kaznenog zakona i Zakona o policijiili će u suprotnom pokrenuti sve dozvoljene akcije, uključujući ištrajk.
ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina) - Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je u petak, nakon još jednog ubojstva policajca, da Vlada u roku trideset dana pokrene izmjene Kaznenog zakona i Zakona o policiji ili će u suprotnom pokrenuti sve dozvoljene akcije, uključujući i štrajk.

Sindikat traži strože kazne za napade na policajce i omogućavanje jednostavnije uporabe vatrenog oružja.

Konferencija za novinare na kojoj su bili i predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a održana je u povodu jučerašnjeg ubojstva policajca Ranka Grkovića.

Grkovića je ubio Stanko Bubić u srijedu navečer u tijeku uobičajena pregleda isprava, nakon čega je pobjegao. Pronađen je u četvrtak popodne u Mravincima kod Splita gdje je nakon što je ranjen u pucnjavi s policijom najvjerojatnije počinio samoubojstvo.

"Koliko nas još treba ubiti da se konačno izmjeni loše i aljkave zakone", upitao je predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Kao glavnog krivca za takve događaje prozvao je ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt jer nije prihvatila sindikalni zahtjev da se povećaju kazne ubojicama i napadačima na policajce. Sukrivcima smatra premijera Ivu Sanadera i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića jer nisu učinili ništa da bi se poboljšao položaj policajaca.

SPH već duže vrijeme traže da se izmjenama Kaznenog zakona omogući strože kažnjavanje napada na policajce, no upozorenja da će se ubojstva policajaca događati sve dok ih se dobro zakonski ne zaštiti nisu naišla na razumjevanje.

Izmjenama Zakona o policiji trebalo bi policijskim službenicima omogućiti jednostavniju uporabu vatrenog oružja jer se sada, zbog nejasnih zakona, trebaju suzdržavati od uporabe sredstava prisile i oružja.

Sindikalci su nezadovoljni jer im nije prihvaćena ni inicijativa za izmjenu Zakona o prekršajima javnog reda i mira.

"Apsurdno je što još važi zakon iz 1990. koji za omalovažavanje policajca predviđa kaznu od 200 kuna, dok je za nevezivanje sigurnosnim pojasom propisana kazna od 500 kuna", rekao je Jagić.

Sindikalci također traže da se policajcima osigura zaštitna oprema i odgovarajuće oružje.

"Država treba odlučiti što će joj biti prioritet, a to bi trebala biti sigurnost policajaca. Treba osigurati zaštitnike da bi oni mogli štiti ostale", dodao je predsjednik Nezavisnog sindikata MUP-a Zdravko Lončar.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je u petak da radna skupina za izradu izmjena Kaznenog zakona (KZ) raspravlja o prijedlogu sindikata da se povećaju kazne za ubojstva i nasilje nad policajacima na dužnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙