FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ o pripremama za lokalne izbore

ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - Najviša stranačka tijela Hrvatskedemokratske zajednice (HDZ) i Klub zastupnika te stranke u Hrvatskomesaboru analizirali su danas protekle predsjedničke izbore i pripremeza lokalne izbore koji bi se trebali održati na proljeće, izvijestioje novinare predsjednik stranke Ivo Sanader.
ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - Najviša stranačka tijela Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Klub zastupnika te stranke u Hrvatskome saboru analizirali su danas protekle predsjedničke izbore i pripreme za lokalne izbore koji bi se trebali održati na proljeće, izvijestio je novinare predsjednik stranke Ivo Sanader.

HDZ-ovo stajalište u odnosu prema različitim inicijativama s terena za promjenom datuma lokalnih izbora jest da se oni održe u skladu sa Zakonom - treće nedjelje u svibnju.

HDZ nije i neće ići s inicijativom za promjenom datuma lokalnih izbora, rekao je Ivo Sanader, podsjećajući da su to predlagale neke jedinice lokalne samouprave u turističkim mjestima. One su smatrale da nakon izbora treba mjesec dana za sastavljanje koalicija, gradskih i županijskih vijeća, pa bi se to oduljilo u turističku sezonu.

Vjerojatno je da će se negdje to i dogoditi ostane li na snazi sadašnji Zakon, ali HDZ-ova je procjena da ga ne treba mijenjati, rekao je Ivo Sanader.

Potvrdio je da je na sastanku Predsjedništva, Središnjeg odbora, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a dogovoreno da će prema načelu supsidijarnosti stranačke organizacije na terenu imati autonomiju u odlučivanju u redoslijedu kandidata i kandidata za načelnike, gradonačelnike i župane te mogućih koalicija.

"Za razliku od nekih drugih stranaka, nećemo slati direktive iz Zagreba i govoriti s kim treba a s kim ne treba koalirati i tko mora biti gradonačelnik, načelnik ili župan. To je dobilo snažnu potporu svih stranačkih tijela i na tome ćemo inzistirati", istaknuo je Sanader.

Napomenuo je da će u pripremi lokalnih izbora biti održana dvodnevna programska konferencija, vjerojatno krajem veljače, da bi se stranka dobro pripremila na terenu. Na njoj će se razmatrati programske i strateške smjernice za lokalne izbore.

Na današnjem sastanku ocijenjeno je da je rezultat HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor na predsjedničkim izborima od 34 posto potvrdio HDZ kao najjaču političku snagu hrvatskog naroda i rezultat s parlamentarnih izbora, što je dobra osnova za početak priprema za lokalne izbore, rekao je Ivo Sanader.

Na novinarsko pitanje o mogućoj zamjeni potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva Andrije Hebranga odgovorio je kako danas o tome nije bilo govora jer su razmatrali generalnu strategiju i politiku stranke. Dvojba o njegovu ostanku ili odlasku definitivno će biti razriješena idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙