FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborsko Predsjedništvo o normalizaciji rada u parlamentu

ZAGREB,11. siječnja(Hina) - Predsjedništvo Hrvatskog sabora, 'pojačano'čelnicima zastupničkih klubova, sutra će utvrditi izmjene u Poslovnikukoje trebaju osigurati da se nakon višemjesečnih napetosti izmeđuvlasti i oporbe rad u Saboru normalizira.
ZAGREB,11. siječnja(Hina) - Predsjedništvo Hrvatskog sabora, 'pojačano' čelnicima zastupničkih klubova, sutra će utvrditi izmjene u Poslovniku koje trebaju osigurati da se nakon višemjesečnih napetosti između vlasti i oporbe rad u Saboru normalizira.

Dan prije sjednice Predsjedništva nitko u Saboru ne želi službeno govoriti o izmjenama, no neslužbeno se doznaje da je vladajućima, odnosno HDZ-u, neprihvatljiv samo jedan oporbeni zahtjev i to onaj da svaka tema koju inicira trećina, odnosno 50 zastupnika, automatski ulazi u dnevni red s oznakom hitnosti.

HDZ je navodno suglasan da se o temama dnevnog reda raspravlja po redoslijedu utvrđenom na početku sjednice, a da važne teme oko kojih se suglase svi klubovi, u dnevni red ulaze automatizmom i da se o njima može raspravljati odmah.

Nakon što Predsjedništvo o njima zauzme stav, izmjene Poslovnika oko kojih se vlast i oporba bezuspješno nastoje dogovoriti još od listopada, proslijedit će se Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a potom i samom Saboru.

Da se atmosfera u Saboru, koju su proteklih mjeseci obilježile brojne svađe, opstrukcije i oporbeni bojkot glasovanja, mora normalizirati, prije desetak su se dana suglasili premijer Ivo Sanader i čelnici svih parlamentarnih stranaka.

Saborsko Predsjedništvo sutra će se očitovati i o dnevnom redu, nove, prve sjednice Sabora u ovoj godini.

Ta bi sjednica trebala početi idući tjedan, a prema dogovoru premijera Sanadera i čelnika stranaka, na njoj bi Sabor trebao donijeti rezoluciju, odnosno deklaraciju o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙