FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Senatski odbor prihvatio kandidaturu Condoleezze Rice

WASHINGTON,19. siječnja 2004.(Hina) - Odbor za vanjske odnose američkogSenata glasovanjem je u srijedu odobrio kandidaturu Condoleezze Riceza novu državnu tajnicu nakon dva dana saslušanja na kojem se suočilas ozbiljnim sumnjama demokrata oko postupanja američke vlade u Iraku.
WASHINGTON,19. siječnja 2004.(Hina) - Odbor za vanjske odnose američkog Senata glasovanjem je u srijedu odobrio kandidaturu Condoleezze Rice za novu državnu tajnicu nakon dva dana saslušanja na kojem se suočila s ozbiljnim sumnjama demokrata oko postupanja američke vlade u Iraku.

Odbor je potvrdio Condoleezzu Rice velikom većinom sa 16 glasova za i 2 protiv. Protiv su bili samo dva demokrata, senator John Kerry iz Massachusettsa, koji je u studenom prošle godine izgubio predsjedničke izbore protiv Georgea W. Busha, i senatorica Barbara Boxer iz Kalifornije.

Rice kao državnu tajnicu treba još potvrditi cijeli Senat glasovanjem koje se očekuje u četvrtak. Očekuje se da će Condoleezza Rice bez problema proći glasovanje u Senatu i tako postati prva crnkinja šef američke diplomacije i druga žena nakon Madeleine Albright.

Rice je u protekla dva dana bila izložena žestokom ispitivanju, uglavnom demokrata članova Odbora za vanjske odnose, o tome kako Bushova administracija vodi rat u Iraku i stabilizaciju te zemlje.

Rice je u srijedu na saslušanju rekla kako je administracija donijela neke loše odluke u Iraku i bila nepripremljena za proces stabilizacije zemlje.

"Donijeli smo mnogo odluka tijekom vremena. Neke su bile dobre, a neke od njih nisu bile dobre, neke su bile loše odluke, sigurna sam u to", rekla je Rice u rijetkom priznanju pogrešaka Bushove administracije u Iraku. Ona je kazala kako Sjedinjene Države nisu imale odgovarajuća umijeća i kapacitete za obnovu Iraka.

Rice, 50, će na mjestu državnog tajnika zamijeniti Colina Powella koji se u srijedu oprostio od osoblja State Departmenta.

Demokratski članovi Odbora za vanjske odnose optužili su tijekom saslušanja Riceove administraciju republikanskog predsjednika Busha da je obmanula Amerikance dajući kao razlog napada na Irak oružje masovnog uništavanja koje nikad nije nađeno te da je poslala u tu zemlju nedovoljan broj vojnika za njezinu stabilizaciju.

Demokrati su prigovorili Bushovoj administraciji da nije spremna učiti na svojim pogreškama u Iraku te napraviti bolju strategiju izlaska iz te zemlje.

Senator Joseph Biden kazao je kako je Bushova administracija mijenjala opravdanja rata u Iraku nakon što u zemlji nije otkriveno oružje masovnog uništavanja, a Barbara Boxer je kazala Condoleezzi Rice da nije spremna Amerikancima "ispričati cijelu priču" jer joj je najvažnije bilo pridobiti javnost za rat.

Biden je upozorio da SAD moraju biti iskrenije prema svijetu jer će u suprotnom nanijeti još veću štetu svojoj vjerodostojnosti nego što su to do sada učinile.

"Mnogo teže će biti pridobiti svijet na našu stranu u slučaju da se suočimo sa stvarno neposrednom prijetnjom u Sjevernoj Koreji ili Iranu", rekao je on.

Senator John Kerry je rekao u utorak kako sadašnja politika Bushove administracije dovodi do jačanja pobune u Iraku, a ne do njezinog smanjivanja.

Rice je ustvrdila kako je Sadam Husein bio diktator koji nije želio položiti računa o oružju masovnog uništavanja te da s njim na čelu Iraka nije bilo moguće izmijeniti karakter terorističke prijetnje na Bliskom istoku.

Ona je u utorak odbila predvidjeti kada bi trebalo početi povlačenje 150.000 američkih vojnika iz Iraka, ali je ustvrdila da je ostvaren napredak u obuci iračkih sigurnosnih snaga koje bi trebale preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje.

"Nesklona sam dati rokove za to jer mislim da je cilj obaviti misiju", rekla je ona dodajući da to znači da Iračani trebaju biti osposobljeni za preuzimanje sigurnosti u svoje ruke prije nego SAD smanji svoju odgovornost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙