FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kandidirao suca za ministra domovinske sigurnosti

WASHINGTON,11. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush kandidirao je u utorak suca prizivnog suda Michaela Chertoffa zanovog ministra domovinske sigurnosti.
WASHINGTON,11. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u utorak suca prizivnog suda Michaela Chertoffa za novog ministra domovinske sigurnosti.

"Mike je pokazao duboku predanost pravdi i nepokolebljivu odlučnost da zaštiti američki narod. Mike je također ključni čelnik u borbi protiv terorizma", rekao je Bush u Bijeloj kući, u nazočnosti Chertoffa, objavljujući njegovu nominaciju.

Chertoff je također bio šef Odjela za kriminal u Ministarstvu pravosuđa gdje je odigrao središnju ulogu u stvaranju pravnih okvira za borbu protiv terorizma nakon napada na SAD 11. rujna 2001., uključujući i američki Patriotski zakon koji je snagama reda dao nove ovlasti u nadzoru i istrazi.

Chertoff (51), čiju kandidaturu još mora potvrditi američki Senat, zamijenit će na mjestu ministra domovinske sigurnosti Toma Ridgea koji vodi ministarstvo od njegova osnivanja prije dvije godine.

Chertoff je drugi Bushov kandidat za mjesto ministra domovinske sigurnosti. Nominacija prvog kandidata, bivšeg šefa policije u New Yorku Bernarda Kerika, završila je skandalom. Nakon što se otkrilo da je za dadilju unajmio osobu koja je bila ilegalno u SAD-u, Kerik je odustao od kandidature, a Bijela kuća pretrpjela kritike što prije nominacije nije temeljito ispitala biografiju kandidata.

Bush je za svoj drugi mandat u Bijeloj kući, koji započinje 20. siječnja, promijenio većinu značajnijih ministara u svojoj vladi uključujući i državnog tajnika Colina Powella na čije mjesto dolazi savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice.

Ministarstvo domovinske sigurnosti, osnovano u studenom 2002., zaduženo je za sprječavanje terorističkih napada i usklađivanje reakcije ukoliko se napad dogodi. Ono je zaduženo za sigurnost američkih granica i prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙