FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Condoleezza Rice ističe važnost diplomacije

WASHINGTON,18. siječnja 2005.(Hina) - Kandidatkinja za američku državnutajnicu Condoleezza Rice obećala je u utorak da će ojačati ulogudiplomacije u odnosima sa svijetom i raditi na jačanju veza sasaveznicima, koje su postale napete zbog rata u Iraku.
WASHINGTON,18. siječnja 2005.(Hina) - Kandidatkinja za američku državnu tajnicu Condoleezza Rice obećala je u utorak da će ojačati ulogu diplomacije u odnosima sa svijetom i raditi na jačanju veza sa saveznicima, koje su postale napete zbog rata u Iraku.

"Moramo upotrijebiti američku diplomaciju kako bi pomogli stvoriti ravnotežu snaga u svijetu koji daje prednost slobodi", rekla je Rice na saslušanju za potvrdu kandidature u Odboru američkog Senata za vanjske odnose.

"Sada je vrijeme za diplomaciju", naglasila je ona.

Rice je kazala da će nastojati ojačati američka savezništva i boriti se za širenje demokracije u svijetu.

"Ako budem potvrđena, javna diplomacija će biti najvažniji prioritet za mene i profesionalce koje ću predvoditi", rekla je Rice pokazujući namjeru da umanji zabrinutost kritičara u svijetu koji smatraju da je američka vanjska politika pod predsjednikom Georgeom W. Bushom bila previše unilateralna.

Njezine riječi su na tragu nastojanja predsjednika Busha koji je obećao u svom drugom mandatu raditi na poboljšanju odnosa s američkim saveznicima, posebice europskim te pojačati napore za obnovu mirovnog procesa na Bliskom istoku između Izraela i Palestinaca.

Član Odbora, demokratski senator Joseph Biden ocijenio je da je već odavno došlo vrijeme za diplomaciju te da su Sjedinjene Države unatoč velikoj vojnoj sili sad usamljenije u svijetu nego što su to ikad bile u posljednje vrijeme. Biden je rekao da SAD plaćaju visoku cijenu zbog politike Bushove administracije u Iraku.

Rice je kazala da će odnosi SAD-a sa svjetskim silama biti od odlučujuće važnosti.

"Naše zajedničko djelovanje s ostatkom svijeta mora biti razgovor, a ne monolog", kazala je ona.

Rice, koja je u protekle četiri godine bila Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost, ustvrdila je da je politika Bushove administracije nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. među ostalim i ratovi u Afganistanu i Iraku, bila neophodna i ispravna.

Očekuje se da će Rice (50), bez problema biti potvrđena u Senatu za američku državnu tajnicu i na toj dužnosti zamijeniti Colina Powella za kojega se smatra da je u Bushovoj administraciji bio osamljen kao zagovornik uporabe diplomacije u rješavanju kriza.

Analitičari smatraju da bi ona u vladi predsjednika Busha trebala biti ravnoteža prema konzervativnijim članovima poput potpredsjednika Richarda Cheneya i ministra obrane Donalda Rumsfelda koji su skloniji unilateralnom pristupu i uporabi sile u vanjskim odnosima.

Ako bude potvrđena, Condoleezza Rice će biti prva crnkinja na mjestu američke državne tajnice i druga žena nakon Madeleine Albright.

Rice je na saslušanju naglasila da će politika širenja demokracije na Bliskom istoku i dalje biti američki prioritet i u drugom mandatu predsjednika Busha.

Govoreći o problemu Irana i Sjeverne Koreje ona je rekla da "moramo ostati ujedinjeni u inzistiranju da Iran i Sjeverna Koreja napuste svoje nuklearne ambicije i umjesto toga odaberu put mira".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙