FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice kaže da će Balkan ostati važan za SAD

WASHINGTON,18. siječnja 2004.(Hina) - Kandidatkinja za američkudržavnu tajnicu Condoleezza Rice rekla je u utorak kako će područjeBalkana ostati jedno od važnih vanjskopolitičkih pitanja za SjedinjeneDržave, ističući neriješena pitanja na Kosovu i u Srbiji i CrnojGori.
WASHINGTON,18. siječnja 2004.(Hina) - Kandidatkinja za američku državnu tajnicu Condoleezza Rice rekla je u utorak kako će područje Balkana ostati jedno od važnih vanjskopolitičkih pitanja za Sjedinjene Države, ističući neriješena pitanja na Kosovu i u Srbiji i Crnoj Gori.

Rice je na saslušanju za potvrdu kandidature pred Odborom za vanjske odnose američkog Senata u utorak govorila o tome kako vidi američku vanjsku politiku u slijedeće četiri godine mandata predsjednika Georgea W. Busha.

Odgovarajući na pitanje senatora Georgea Voinovicha o stanju na Balkanu, Rice je rekla kako će Balkan ostati važno pitanje za američku vanjsku politiku.

"Dok Balkan ne bude miran teško ćemo moći misliti o Europi kao istinski cjelovitoj i slobodnoj, tako da moramo riješiti preostala balkanska pitanja", kazala je ona."

Rice je navela da je postignut napredak u Bosni i Hercegovini gdje je SFOR okončao misiju i predao je Europskoj uniji, ali da Kosovo i Srbija i Crna Gora još predstavljaju skupinu "trnovitih problema".

U pogledu Kosova kazala je da je potrebno uliti nešto više energije UNMIK-u te da je važno i dalje nastojati postići standarde u pokrajini kako bi se krenulo u razmatranje njezina konačnog statusa. Rice je rekla kako se zapaža da civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen naglašava važnost standarda koji se tiču položaja manjina na Kosovu, posebice najbrojnije srpske manjine.

Glede Srbije Rice je istaknula kako Srbi moraju nastaviti demokratski proces i da je nužna njihova suradnja s Haškim sudom na čemu će Sjedinjene Države nastaviti inzistirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙