FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća protiv ograničavanja metoda saslušavanja - NYT

WASHINGTON,13. siječnja(Hina) - Na poticaj Bijele kuće čelniciameričkog Kongresa su prošloga mjeseca odbacili dio zakona kojim bi seameričkim obavještajcima nametnula nova ograničenja na uporabuekstremnih mjera pri saslušanju, izvijestio je u četvrtak The New YorkTimes.
WASHINGTON,13. siječnja(Hina) - Na poticaj Bijele kuće čelnici američkog Kongresa su prošloga mjeseca odbacili dio zakona kojim bi se američkim obavještajcima nametnula nova ograničenja na uporabu ekstremnih mjera pri saslušanju, izvijestio je u četvrtak The New York Times.

Poraz zakonskog prijedloga pogađa jedno od najopskurnijih područja borbe protiv terorizma, koje se tiče tajnih pritvora i ispitivanja terorističkih čelnika poput Halida Šeika Mohammeda i tridesetak drugih značajnih pripadnika al Qaide i njezinih ogranaka, piše NYT pozivajući se na dužnosnike Kongresa.

Američki Senat je sa 96 prema 2 glasa prvotno prihvatio nova ograničenja, kao dio zakona o reformi obavještajne zajednice kojom bi se proširila zabrana mučenja ili nehumanog postupanja i kojom bi se tražilo od CIA-e i Pentagona da izvješćuju Kongres o metodama koje upotrebljavaju, piše list.

Međutim, u pregovorima iza zatvorenih vrata četiri visoka pripadnika Zastupničkog doma i Senata izbrisali su ograničenja iz konačnog teksta zakona nakon što je Bijela kuća izrazila svoje protivljenje, naveli su dužnosnici Kongresa. Konačni tekst zakona usvojen je u tom obliku tek nakon pregovora između Zastupničkog doma i Senata američkog Kongresa tako da on naposlijetku ne sadržava predložena ograničenja.

U pismu članovima Kongresa savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice je u listopadu izrazila protivljenje zakonskoj mjeri koja je predviđala ograničavanje ispitnih metoda navodeći kao razlog da ta zakonska mjera "osigurava pravnu zaštitu stranim zatočenicima na koju nemaju pravo prema primjenjivim zakonima i politici", piše Times.

Neki dužnosnici Demokratske stranke u Kongresu rekli su kako misle da je administracija predsjednika Busha nastojala očuvati nešto pravne slobode za CIA-u da se u istrazi služi postupcima koji su ekstremniji nego što to dopušta američka vojska, kaže NYT.

List navodi, pozivajući se na neimenovane vladine dužnosnike, da je u nizu tajnih dokumenata CIA-i odobreno nekih 20 postupaka pri saslušanju, uključujući i simulirano utapanje zatočenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙