FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 8. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4.30 sati.
ZAGREB, 8. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

WASHINGTON

Hrvatska se nalazi na 74. mjestu u svijetu po ekonomskim slobodama, bilježeći stalni napredak u posljednjih devet godina, objavili su u svom izvješću Zaklada Heritage iz Washingtona i list The Wall Street Journal.

U godišnjem izvješću Indeks ekonomske slobode za 2005. među 155 istraživanih zemalja Hrvatska je svrstana na 74. mjesto, na vrh skupine zemalja čije ekonomije označava kao "većinom neslobodne". Izvješće zapaža da Hrvatska u ekonomskim slobodama bilježi stalni napredak od 1996. od kada se i razmatra u ovoj godišnjoj publikaciji.

Hrvatska je prema ocjenama Indeksa ove godine zabilježila bolji rezultat u fiskalnom opterećenju za 0,1 bod, u monetarnoj politici za jedan bod te ukupno za 0,11 bodova bolji rezultat nego prošle godine.

Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu tri na ljestvici na kojoj se brojčano mjeri trgovinska politika, fiskalno opterećenje vlade, intervencije vlade, monetarna politika, strane investicije, bankarstvo i financije, plaće i cijene, vlasnička prava, regulacija i crno tržište.

Najbolju ocjenu, jedan, Hrvatska je dobila za monetarnu politiku, gdje izvješće zapaža nisku inflaciju, a najlošiju, četiri, za reguliranost zbog birokratske opterećenosti ekonomije, u vlasničkim pravima gdje se izdvaja opterećenost i neučinkovitost pravosuđa te za trgovinsku politiku u kojoj vidi carinske i druge prepreke.

WASHINGTON

Hrvatska ima odlične odnose s američkim ministarstvom obrane, rekao je hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica u razgovoru za časopis Diplomatic Traffic iz Washingtona.

"Postoji sjajna suradnja s obje strane", kazao je Jurica za časopis koji se bavi temama iz diplomatske zajednice u Washingtonu.

Časopis u tom kontekstu navodi kako je Hrvatski sabor nedavno odlučio otvoriti morski i zračni prostor za NATO snage.

U tekstu se navodi i da se Hrvatska nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. spremno pridružila antiterorističkoj koaliciji predvođenoj SAD-om te kako želi aktivno sudjelovati u Inicijativi za neširenje oružja koja uključuje 11 zemalja.

Jurica kaže da je Hrvatska u poziciji osigurati predvodništvo u Inicijativi na jugoistoku Europe, piše Diplomatic Traffic.

U tekstu se navodi kako vlada premijera Ive Sanadera kao dva glavna vanjskopolitička cilja ima uključenje u NATO i EU, oba od interesa za Washington.

CREVALCORE

Talijanski ministar prijevoza Piero Lunardi potvrdio je u petak navečer da je u sudaru putničkog i teretnog vlaka blizu Bologne poginulo 13 osoba.

"Vatrogasci su rekli da je u nesreći smrtno stradalo 13 osoba, devet putnika i četiri strojovođe", rekao je Lunardi predstavnicima tiska.

Ministar prijevoza i infrastruktura je odbio nagađati uzroke željezničke nesreće i rekao da je će ih "utvrditi dva istražna povjerenstva, jedno talijanskih željeznica" i još jedno. Ranije informacije govorile su da je u nesreći poginulo 18 osoba.

RIM

Papu Ivana Pavla II je duboko rastužila željeznička nesreća u kojoj je poginulo najmanje 13 osoba blizu Bologne i izrazio je sućut obiteljima žrtava, doznaje se u petak iz Vatikana.

Ivana Pavla II je "duboko rastužila teška željeznička nesreća u mjestu Crevalcore u kojoj su poginule i ranjene brojne žrtve", piše kardinal državni tajnik Angelo Sodano u telegramu kojeg je u papino ime u petak poslao monsignoru Carlu Caffari, nadbiskupu Bologne.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush izrazio je u petak optimizam glede iračkih izbora 30. siječnja unatoč rastućem nasilju u Iraku i rekao da će američke vojne snage učiniti sve da stvore sigurnost za izbore.

"Znam da je teško, ali je teško s razlogom", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući navodeći kao razlog što šačica pobunjenika nastoji spriječiti izbore jer se plaši demokracije.

Bush je također odbacio kritiku Brenta Scowcrofta, savjetnika za nacionalnu sigurnost za vrijeme Busha starijeg, koji je ustvrdio da bi irački izbori mogli produbiti sukob i pojačati podjele između većinskih šijita i manjinskih sunita u Iraku.

Američki predsjednik je najavio da Pentagon šalje svoj tim u Irak kako bi procijenio američku vojnu politiku u Iraku u okviru priprema za razdoblje nakon izbora.

WASHINGHTON

Irački pobunjenici proizvode i na cestama postavljaju sve snažnije eksplozivne naprave, poput one u koja je u četvrtak ubila sedam američkih vojnika pri prolasku oklopnog vozila Bradley, rekao je u petak jedan američki visoki vojni časnik.

"U posljednja dva tjedna smo primijetili da su improvizirane eksplozivne naprave snažnije", rekao je general David Rodriguez iz združenog stožera.

Bradley je po zaštiti drugo najsigurnije oklopno vozilo nakon tenka M1 Abrams, rekao je general Rodriguez. Eksplozija je bila dovoljno snažna da uništi to vozilo koje je pripremljeno za sukobe visokog intenziteta, a sedam vojnika koji su se nalazili u njemu su poginuli.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u petak američkog trgovinskog predstavnika Roberta Zoellicka za zamjenika buduće državne tajnice Condoleezze Rice.

Bush je objavljujući nominaciju u Bijeloj kući sa Zoellickom i Rice pored sebe rekao kako će oni formirati jedan od najsnažnijih i najsposobnijih vanjskopolitičkih timova koje su Sjedinjene Države ikad imale.

Rice, 50, će zamijeniti državnog tajnika Colina Powella, a Zoellick, 51, zamjenika državnog tajnika Richarda Armitagea koji su dali ostavke nakon izbora 2. studenoga.

Obje kandidature moraju biti potvrđene u američkom Senatu što bi se trebalo dogoditi prije Bushove inauguracije za drugi predsjednički mandat 20. siječnja.

NEW YORK

Optužbe protiv djelatnika UN-a za seksualna zlostavljanja u DR Kongu ukazuju na ozbiljan i ustrajan problem, piše u izvješću Ureda službe unutarnje kontrole UN-a (OIOS).

Istraga koju vodi taj ured o 72 optužbe navodi da ih je 20 dovoljno dokumentiranih, prema izvješću. Jedan od tih 20 predmeta se odnosi na međunarodnog civilnog dužnosnika UN-a, a 19 preostalih na vojnike mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u DR Kongu (MONUC).

Prema izvorima bliskim predmetu taj civilni djelatnik je Francuz koje je zatvoren u Francuskoj, a osumnjičeni vojnici su porijeklom iz Urugvaja, Pakistana, Nepala, Maroka, Tunisa i Južnoafričke Republike. Ukupno oko 47 zemalja sudjeluje u postrojbama MONUC-a.

Istraga je vođena u mjestu Bunia, na sjeveroistoku Konga od svibnja od rujna 2004. nakon što su u lokalnom tisku objavljene da su članovi Monuc-a redovno izlagali nasilju i seksualno zlostavljali žene i djevojke Konga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙