FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žužul nazočio predstavljanju Airbusa A380

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul sudjelovao je u utorak na svečanosti predstavljanjanajvećeg putničkog zrakoplova na svijetu, Airbusova A380, priopćeno jeiz Ministarstva vanjskih poslova.
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovao je u utorak na svečanosti predstavljanja najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu, Airbusova A380, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Svečanom predstavljanju jednog od najvećih zajedničkih dostignuća vrhunske tehnologije država Europske unije, održanom u sjedištu Airbusa u Toulouseu, nazočilo je pet tisuća uzvanika, među kojima i čelnici četiriju zemalja koje čine konzorcij te tvrtke - francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer Tony Blair, španjolski premijer Jose Luis Zapatero i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

U priopćenju se ističe kako je svečana promocija A380 "najznačajniji političko-gospodarski događaj u Europskoj uniji na početku 2005. godine", te da su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Španjolska, kao sudionice u projektu i izradi najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu, njome potvrdile "vrijednosti ujedinjenja znanja, tehnologije i snage gospodarstva država EU-a u ostvarivanju najzahtjevnijih zadataka s vrhunskim rezultatom".

Airbus A380 je 15 metara širi, 4 metra viši, 2 metra duži i 118 tona teži od Boeinga 747-400, koji je desetljećima bio najveći zrakoplov na svijetu. Boeing je mogao primiti 416 putnika, a novi A380 može ih primiti do 800 ako su iskorištena sva sjedišta ekonomske klase.

Airbus je već unaprijed prodao 149 takvih zrakoplova, uključujući 22 teretne verzije, koje je naručilo 14 tvrtki. Prvi pokusni let tog zrakoplova bit će izveden krajem ožujka ili početkom travnja. Predaja zrakoplova kupcima počet će u proljeće 2006., a prvi A380 otići će Singapore Airlinesu.

Najavljeno je kako će najčešće letjeti iz Azije i Bliskog istoka za Europu i SAD. Letovi za i iz Australije također bi mogli biti zanimljivo tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙