FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Airbus u utorak predstavlja najveći zrakoplov na svijetu

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Francuski grad Toulouse ugostit ćeu utorak političku elitu prigodom predstavljanja 'Super-Airbusa',A380, dosad najvećeg zrakoplova na svijetu.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Francuski grad Toulouse ugostit će u utorak političku elitu prigodom predstavljanja 'Super-Airbusa', A380, dosad najvećeg zrakoplova na svijetu.

Francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair nalaze se među 5.000 gostiju pozvanih da budu prisutni na prvom prikazivanju A380.

Airbus A380 bit će najveći svjetski zrakoplov. On je 15 metara širi, 4 metra viši, 2 metra duži i 118 tona teži od Boeinga 747-400 koji je desetljećima bio najveći avion. On je mogao primiti 416 putnika, a novi A380 može ih primiti do 800 ako su iskorištena sva sjedišta ekonomske klase.

Međutim, svoj prostor umjesto za sjedišta, A380 može koristiti za cocktail barove, prostorije za biljar, tuševe, knjižnice i prostor za spavanje.

Iako sliči Boeingu 747, ovom je Airbusu gornja paluba produžena duž čitavog aviona. Zbog raspona krila, A380 je prevelik za većinu pristaništa u zrakoplovnim lukama.

Stoga se neke od zračnih luka već pripremaju za njegov prihvat - Heatrow (London), John F. Kennedy International (New York), Los Angeles, Tokio, Seul, Hong Kong, Bangkok, Singapur i Frankfurt.

Osim s problemom veličine i adaptacijom zračnih luka, A380 ima i problem probijanja proračuna.

Najčešće će voziti na letovima između Azije i Bliskog istoka za Europu i SAD. Letovi za i iz Australije također bi mogli biti zanimljivo tržište.

A380 trebao bi prvi puta poletjeti u ožujku.

Ako sve bude teklo po planu, Airbus A380 mogao bi uništiti jumbo-jet Boeing 747 i postati 'must have' zrakoplov na dugim letovima između Azije, Europe i Amerike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙