FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Airbus upriličio medijsku promociju A380

TOULOUSE, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Proizvođač zrakoplovaAirbus upriličio je u utorak veliku medijsku prezentaciju zrakoplovaA380, pretjerano teškog i skupog ali zato i najvećeg zrakoplova nasvijetu, koji bi po najavama dizajnera trebao označio revoluciju uzrakoplovstvu.
TOULOUSE, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Proizvođač zrakoplova Airbus upriličio je u utorak veliku medijsku prezentaciju zrakoplova A380, pretjerano teškog i skupog ali zato i najvećeg zrakoplova na svijetu, koji bi po najavama dizajnera trebao označio revoluciju u zrakoplovstvu.

Među 5000 gostiju pozvanih na prezentaciju su i francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder, britanski i španjolski premijer Tony Blair i Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Najveći civilni zrakoplov u povijesti zrakoplovstva bit će predstavljen javnosti u pogonu u Toulouseu na jugozapadu Francuske, gdje su obavljeni i završni radovi sklapanja letjelice.

Zrakoplovne tvrtke izdvojile su gotovo 40 milijardi dolara za kupovinu zrakoplova na dva kata s 555 sjedala, očekujući da će pomoću njega smanjiti operativne troškove i povećati dobit, umanjenu visokim cijenama energenata i stagnaciji u globalnom zrakoplovstvu i turizmu u razdoblju od 2001.

Airbus je dobio 149 narudžbi i obvezujućih upita iz 14 zrakoplovnih kompanija za letjelicu koja će krenuti na prvi probni let u ožujku ili travnju a bit će puštena u promet u 2006., objavio je šef kompanije Noel Forgeard.

"Ako postoji nešto što nas ne brine, onda je to komercijalni uspjeh ovog zrakoplova", naglasio je Forgeard u razgovoru za RTL radio. "Prodat ćemo puno više od 250 zrakoplova", kazao je čelnik Airbusa..

Razvoj projekta zrakoplova A380 stoji Airbus i njegove dioničare EADS i BAe Systems oko 12 milijardi eura, uključujući i 1,45 milijardi eura dodatnih troškova, vezanih dijelom za pokušaje smanjenja njegove težine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙