FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji u BiH o hrvatskim predsjedničkim izborima

SARAJEVO,4. siječnja 2005.(Hina) - Stipe Mesić sasvim je izgledanpobjednik u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, ocjenilisu bosanskohercegovački mediji u ponedjeljak i utorak analizirajućiishod i rezultate prvog kruga glasovanja.
SARAJEVO,4. siječnja 2005.(Hina) - Stipe Mesić sasvim je izgledan pobjednik u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, ocjenili su bosanskohercegovački mediji u ponedjeljak i utorak analizirajući ishod i rezultate prvog kruga glasovanja.

Najutjecajniji elektronski mediji u ponedjeljak su izvjestili kako je Mesiću "za dlaku" pobjegla pobjeda već u prvom krugu a državni radio i televizija su konstatirali kako je to nedvojbeni dokaz da sadašnji hrvatski predsjednik još uvijek uživa najveću potporu ukupnog biračkog tijela.

Portretirajući Mesića kao osobu dana, "Dnevni avaz" u utorak na temelju rezultata prvog kruga glasovanja također procjenjuje kako će građani Hrvatske Mesiću ponovo pokloniti povjerenje.

"Što je rekao to je i učinio. Hrvatska je iz predsjedničke vladavine ušla u euro parlamentarne demokracije i uz veliko zalaganje predsjednika Mesića nalazi se na pragu Europske unije", navodi ovaj list ističući pri tom kako je Mesić osoba koja uživa velike simpatije i među građanima BiH jer se nikada nije prestao zalagati za suverenost te zemlje.

U istom izdanju ovog lista potporu Mesiću u drugom krugu obećao je predsjednik Stranke demokratske akcije SDA) Hrvatske Šemso Tanković koi je time ujedno odbacio kritike i upozorenja hrvatskog premijera Sanadera.

Sanader je najavio kako će se odreći savezništva s onim strankama koje ne stanu iza Jadranke Kosor u drugom krugu glasovanja no Tanković drži kako premijerov istup zapravo bio "nervozno reagiranje" na kojega ne treba obraćati posebnu pozornost. "U sporazumu kojega je SDA potpisala s Vladom a ne sa HDZ-om, uopće se ne spominje odnos stranke na čijem sam čelu prema predsjedničkim izborima, izborima za lokalnu samoupravu", izjavio je Tanković dodajući kako potpora SDA Mesiću ostaje neupitna bez obzira na to što Sanader poduzme.

"Oslobođenje" pak u svom izvješću iz Zagreba upozorava na činjenicu da je HDZ pokazao kako među dijasporom još uvijek ima najveći utjecaj pa je Jadranka Kosor među Hrvatima u BiH predsjednički kandidat s najvećim brojem glasova.

Mostarski "Dnevni list" u utorak na naslovnici ističe stajalište Borisa Mikšića po kojemu se upravo u BiH dogodila izborna prijevara dok B-H izdanje "Slobodne Dalmacije" navodi kako je u Hercegovini 70 posto onih koji su glasovali podržalo kandidata HDZ-a dok je Stipe Mesić najveći broj glasova dobio među biračima iz Sarajeva.

Glavni grad BiH ujedno je područje na kojemu je bio minimalan odziv. Od gotovo 17 tisuća glasača na izbore ih je izišlo manje od 1.300 ili oko 7,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙