FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 4,30 sati:
ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

WASHINGTON/NEW YORK - Hrvatska je predstavila svoje turističke mogućnosti na sajmu pustolovnog turizma, koji je od 14. do 16. siječnja održan u New Yorku. "Adventures in Travel Expo", najveći svjetski sajam pustolovnog turizma, održan u centru Jacob Javits, posjetilo je više od 22.000 posjetitelja, 3.700 turističkih stručnjaka, a pratilo ga je oko 450 novinara. Ured Hrvatske turističke zajednice u New Yorku je predstavio Hrvatsku kao privlačnu destinaciju za američko tržište zanimljivom specijaliziranom ponudom avanturističkog turizma, te vizualno atraktivnim posterima Zagreba i Dubrovnika koji su zainteresirale i oduševile mnoge goste sajma, rekao je za Hinu Ured. Hrvatski štand je zabilježio veliki broj posjetitelja koji su navodili brojne članke i reportaže o Hrvatskoj u američkom tisku i medijima kao glavni razlog zainteresiranosti.

MADRID - Španjolski istražni sudac Baltasar Garzon podignuo je u ponedjeljak optužnicu protiv osam islamskih militanata, koje se tereti da su pružili logističku potporu koordinatoru terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. Navodi se da su osmorica optuženih osigurali lažne dokumente i isprave koordinatoru terorističkog napada Ramziju bin al-Shaibahu i drugim članovima al-Qaedae povezanima s napadom na SAD 11. rujna 2001. Ramzi bin al-Shaibah nalazi se u pritvoru u Sjedinjenim Državama. Od osmorice optuženih, španjolskim su vlastima dostupna sedmorica, dok je Tahar Ezirouali u bijegu. Sudac Garzon je šestorici odredio pritvor do početka suđenja, a jedan od optuženih, Španjolac Francisco Garcia Gomez, pušten je na slobodu uz jamčevinu od 20.000 eura.

BRUXELLES - Sto dvadeset devet novinara i medijskih djelatnika ubijeno je 2004. dok su obavljali svoj posao, piše u izvješću Međunarodnog novinarskog saveza (FIJ) koji se u utorak treba objaviti u Bruxellesu. Oni su ili ubijeni ili su poginuli u izgredima i unakrsnoj vatri ili pak u nejasnim okolnostima, kaže se u uvodu izvješća. Riječ je o najvišim brojkama koje je FIJ ikad zabilježio tijekom dvanaest mjeseci, dodaje se u izvješću, podsjećajući da je u 1994. bilo 115 žrtava. Ta brojka od 115 popela se na 157 nakon kasnije istrage suradnika FIJ-a koji drži da će i podaci za 2004. još rasti. Predsjednik međunarodnog instituta za zaštitu novinara (International News Safety Institute) Chris Cramer ocijenio je da je prošla godina bila prava "sezona lova na novinare". U izvješću se napose upire prstom na Filipine, Irak, Nepal i Latinsku Ameriku.

MARRAKECH - Maroko i Španjolska odlučili su pooštriti borbu protiv tajne emigracije preko Gibraltarskog tjesnaca i s južne marokanske obale prema Kanarskom otočju, izjavio je u ponedjeljak u Marrakechu španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos. Obje su strane izrazile zadovoljstvo što je broj ilegalnih useljenika uhićenih u 2004. dok su se na improviziranim plovilima pokušavali dočepati Španjolske preko Gibraltara pao za 18 posto, kazao je španjolski izvor u Marrakechu pozivajući se na podatke koje je u petak objavila španjolska vlada.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u ponedjeljak da njegovi prijedlozi o reformi Pakta o stabilnosti i rastu nailaze na dobar prijam u većini zemalja Europske unije. Na konferenciji za strane novinare u Berlinu šef njemačke vlade rekao je da, po njegovu mišljenju, "glavninu prijedloga koje je iznio dijele" i druge europske vlade "osim pojedinih". "U Europi imamo problema s rastom, a ne sa stabilnošću", dodao je rekavši da "podupire" nastojanja predsjedatelja EU-a, luksemburškog premijera Jeana-Claudea Junckera. Istaknuo je da je "vrlo sretan što se Komisija usredotočila" na rast u svojim naporima da provede reformu Pakta.

MADRID - Španjolska vlada drži kako je "moguće da uskoro budemo svjedoci kraja ETA-e", objavio je u ponedjeljak u Madridu izvor u španjolskoj vladi na visokom položaju. "Postoji mogućnost da ubrzo budemo svjedoci kraja ETA-e", kazao je taj izvor osvrnuvši se na oružanu baskijsku separatističku organizaciju koja je u nedjelju pokazala spremnost da krvavi baskijski sukob riješi pregovorima sa španjolskom vladom. "Moraju nam dati vrlo jasne dokaze kao što je napuštanje oružja i terorizma", dodao je izvor koji nije htio otkriti identitet skupini stranih novinara i podsjećajući na preduvjet koji je vlada postavila za svaki početak dijaloga s radikalnim baskijskim pokretom. ETA je u nedjelju u svom priopćenju pokazala "posvemašnju spremnost da se uključi" u proces koji je 14. studenog najavio službeni predstavnik njezina političkog ogranka Batasune Analdo Otegi, da se baskijski sukob riješi "političkim dijalogom" tako da se "uništi oružje baskijske politike".

LONDON - Srbija će pojačati nastojanja da nađe osobe koje je optužio Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu, najavio je u ponedjeljak u Londonu predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović. Nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, Marović je rekao kako vlasti u njegovoj zemlji kane do kraja mjeseca predati one osumnjičenike za koje znaju gdje su. No potrebna je međunarodna pomoć za hvatanje onih najzloglasnijih, među ostalima i čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića, dodao je.

MOSUL - Nadbiskupa sirijske katoličke zajednice u Mosulu Basilea Georgesa Casmoussu oteli su u ponedjeljak popodne naoružani ljudi u trenutku kada se spremao da uđe u svoj automobil, kazao je za AFP otac Faraj iz kaldejske zajednice u tom sjevernoiračkom gradu. U Rimu je službeni predstavnik Vatikana Joaquin Navarro Valls potvrdio otmicu rekavši da "Sveta Stolica jako žali zbog tog terorističkog čina i traži da monsinjora Casmoussu odmah živog i zdravog vrate u njegovu službu". Sirijsku zajednicu čini 35.000 vjernika kojih većina živi na području Mosula. U tom gradu živi i kaldejska katolička zajednica s dvadesetak tisuća vjernika kojih je nadbiskup mons. Paulos Farai Rahho. Sirijski kršćani pripadaju Antiohijskom sirijskom patrijarhatu, a Rimu su se priključili 1783.

ZAGREB - Pentagon je u ponedjeljak oštro kritizirao novinski članak prema kojemu Amerika pojačava aktivnost u Iranu kako bi identificirala potencijalne nuklearne i druge mete. "Očite nuklearne ambicije iranskoga režima i njegova pokazana podrška terorističkim organizacijama globalni je izazov koji zaslužuje ozbiljniji tretman nego što je Seymour Hersh pružio u članku naslovljenom s 'Ratovi koji dolaze' u New Yorkeru", kaže se u priopćenju glasnogovornika Pentagona Lawrencea DiRite, objavila je agencija Reuters. Hersh je napisao da je američki predsjednik George Bush potpisao niz tajnih naredaba kojima omogućuje tajnoj skupini komandosa i ostalih pripadnika specijalnih snaga da provode tajne operacije protiv mogućih terorističkih meta u čak deset zemalja Bliskoga istoka i južne Azije, što DiRita nije želio komentirati. Prema tekstu u New Yorkeru, Iran je sljedeća etapa "rata protiv terorizma", prenosi agencija France Presse. Direktor za komunikacije Bijele kuće Dan Bartlett rekao je CNN-u da je članak prepun netočnosti i kako ne vjeruje da su neki njegovi zaključci utemeljeni na činjenicama.Sjedinjene Države, rekao je, surađuju s europskim saveznicima kako bi uvjerile Iran da ne stvara nuklearno oružje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙