FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12,30 sati.
ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon, koji optužuje novo palestinsko vodstvo da ne radi ništa kako bi zaustavilo napade na Izraelce, zaprijetio je u nedjelju snažnijom vojnom akcijom protiv militanata. "Unatoč promjeni u palestinskom vodstvu još nije poduzeta nikakva akcija protiv terorizma", rekao je Sharon svojoj vladi nakon što je prekinuo sve veze s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. "Izraelska vojska i sigurnosni aparat dobili su upute da poduzmu svaku potrebnu akciju bez ograničenja", rekao je.

PHUKET

Kanadski premijer Paul Martin doputovao je u nedjelju u Phuket na Tajlandu gdje se sastao s tajlandskim dužnosnicima i kanadskim dobrovoljcima koji pomažu tom turističkom otoku devastiranom razornim tsunamijem.

U međuvremenu je švedski premijer Goeran Persson doputovao u Bangkok gdje bi mu se tijekom dana trebali pridružiti kolege iz Norveške i Finske, Kjell Magne Bondevik i Matti Vanhanen. Martin se sastao u Phuketu s ministrom unutarnjih poslova Bhokinom Bhalakulom, a obišao je plažu Kamala i jedan budistički hram koji su najteže oštećeni u tsunamiju koji je odnio 5.300 života na Tajlandu. Ministar je pohvalio napore dvadesetak Kanađana koji sudjeluju u akcijama pomoći. Trojica šefova nordijskih vlada trebali bi se sastati sa šefom tajlandske vlade Thaksinom Shinawatrom, a očekuje se da će ih primiti i kralj Bhumibol Adulydej. U tsunamiju koji je pogodio južnu Aziju 26. prosinca nestala su 893 Šveđana, od kojih većina na Tajlandu. Također su nestala 174 Finca i 77 Norvežana.

SYDNEY/WELLINGTON

Australija i Novi Zeland održali su u nedjelju minutu šutnje u znak sjećanja na žrtve tsunamija koji je 26. prosinca pogodio zemlje Indijskog oceana. Premijer John Howard i milijuni Australaca odali su u crkvama, trgovačkim centrima, na stadionima ili u svojim domovima počast za više od 160.000 mrtvih u tsunamiju u kojem je život izgubilo 17 Australaca, 16 je nestalo, a o 30 osoba još uvijek nema nikakvih vijesti otkad se dogodila ta prirodna katastrofa. Novi Zeland također odaje počast žrtvama tsunamija. Proglašen je dan žalosti i zastave su spuštene na pola koplja. U 13:59 sati po lokalnom vremenu, u trenutku udara tsunamija prije tri tjedna, cijela je zemlja stala da bi se sjetila žrtava i odala im počast minutom šutnje. Broj mrtvih u tsunamiju kojeg je prouzročio podvodni potres jačine 9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici je, po najnovijim službenim podacima, 168.183 osobe.

KUWAIT

Kuvajtske snage sigurnosti u nedjelju su u stanju najviše pripravnosti nakon subotnjeg okršaja u kojem je ubijen saudijski islamist. Podtajnik kuvajtskog ministarstva unutarnjih poslova Naser al-Otman naredio je stanje najviše pripravnosti pojasnivši da su još dva saudijska aktivista u bijegu. Kuvajtske snage sigurnosti, koje tragaju za ekstremistima južno od glavnog grada, ubile su u subotu jednog saudijskog aktivista. Dva pripadnika kuvajtskih snaga sigurnosti pritom su ranjena. To je prvi put da je neki Saudijac umiješan u takvu vrstu incidenta u Kuvajtu.

PEKING

Za Airbus A380, najveći zrakoplov na svijetu, dosad je zabilježeno 139 čvrstih narudžbi širom svijeta, a još uvijek se čeka na odluku Kine, zemlje koja kupuje najviše aviona, dok vremenski pritisak raste zbog približavanja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Tajne oko pregovora o kupnji A380 dobro su čuvane. "U pregovorima smo sa svim potencijalnim kupcima", rekao je Gu Ming, glasnogovornik Airbusa u Kini, ali nije pojasnio o kojim se kineskim kompanijama radi. "Postoje špekulacije da će se kineska narudžba objaviti u trenutku predstavljanja" A380 u Toulouseu 18. siječnja, rekao je analitičar Peter Negline iz Hong Konga.

Po nedjeljnom Sunday Timesu, Kina ima namjeru naručiti 5 zrakoplova tog tipa i razmotriti kupnju još pet, a slično je i s Hong Kongom. Kina povodom Olimpijskih igara 2008. očekuje povećanje posjeta stranaca, a raste i broj zemalja u koje putuju kineske turističke skupine.

LONDON

Više od sedamdeset posto Britanaca smatra da je princ Harry pogriješio kada je obukao fašističku uniformu na jednoj kostimiranoj zabavi, piše u nedjelju Sunday Mirror pozivajući se na provedeno istraživanje javnog mišljenja. Ta anketa također pokazuje da 55 posto Britanaca smatra da njegov brat, princ William, snosi dio odgovornosti za tu aferu i da je mogao spriječiti Harryja u izboru kostima nacističkog časnika Afričkog korpusa s kukastim križem na lijevoj ruci. Ukupno 71 posto ispitanih misli da je Harry pogriješio, ali samo 48 posto među osobama između 18 i 24 godine, dok 52 posto mladih misli da je taj izbor prihvatljiv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙