FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati
ZAGREB, 7. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati

DŽAKARTA

Prema novoj bilanci, najmanje 113.306 osoba smrtno je stradalo na sjeveru indonezijskog otoka Sumatre, pogođenog snažnim potresom za kojim su uslijedili plimni valovi 26. prosinca prošle godine, izjavio je u petak dužnosnik ministarstva socijalne skrbi, čime je ukupan broj mrtvih u toj prirodnoj katastrofi dosegao 160.000. "Najveći broj potvrđenih žrtava zabilježen je u glavnom gradu pokrajine Bandi Acehu", istaknuo je Haji Daeng, iz centra za usklađivanje pomoći ministarstva socijalne skrbi. Prethodni podaci govorili su o 101.318 mrtvih. Plimni valovi u vodama Indijskog oceana dosad su uzrokovali smrt 160.000 te nestanak više tisuća osoba. Do povećanja broja smrtno stradalih dolazi prvenstveno zbog rasta broja žrtava u Indoneziji. Najveći broj žrtava imaju, nakon Indonezije, Šri Lanka (30.615), Indija (9.986) te Tajland (5.288).

WASHINGTON

Teretni vlak koji je prevozio klor sudario se u četvrtak s putničkim vlakom na željezničkoj postaji i uzrokovao smrt osam osoba, dok ih je 200 ozlijeđeno u američkoj saveznoj državni Sjevernoj Karolini, objavila je policija. Guverner države Mark Sanford proglasio je izvanredno stanje u okrugu Aiken pozivajući "sve iz tog područja da ostanu kod kuće, sa zatvorenim prozorima i vratima, zatvorenih sustava za ventilaciju te da na radiju ili televiziji prate najnovije podatke vezane uz nesreću". Zbog istjecanja klora oko 5400 osoba evakuirano je u području od kilometar i pol udaljenom od mjesta sudara, objavila je policija.

WASHINGTON

Američki Kongres u četvrtak je i formalno potvrdio pobjedu predsjednika Georgea W. Busha na predsjedničkim izborima, ali tek nakon što su demokrati nakratko zaustavili svečanost prosvjedujući zbog navodnih izbornih nepravilnosti u ključnoj saveznoj državi Ohio. Senat i Zastupnički dom Kongresa su na zajedničkoj sjednici potvrdili da je Bush dobio 286 glasova izbornika, a senator John Kerry 251 glas, dok je Kerryjev potpredsjednički kandidat John Edwards dobio jedan glas izbornika koji nije htio glasovati za Kerryja. Za pobjedu je bilo potrebno 270 glasova. Bushov drugi četverogodišnji predsjednički mandat počinje 20. siječnja kada je predviđena njegova inauguralna svečanost. Potvrdu rezultata izbora zaustavio je na skoro četiri sata formalni prosvjed koji su demokrati, zastupnica Stephanie Tubbs Jones iz Ohioa i senatorica Barbara Boxer iz Kalifornije, uložile navodeći probleme na izborima za predsjednika u Ohiou. One su rekle da ne stavljaju u pitanje pobjedu predsjednika Busha nego da žele ukazati na potrebu rješavanja problema poput nedostatka glasačkih strojeva i dugačkih redova pred biralištima u Ohiou 2. studenoga posebice na područjima s mnogo pripadnika manjina koje su sklone demokratima i njihovom kandidatu Kerryju. Taj rijetko viđeni prigovor potvrdi izbornih glasova je prisilio Senat i Zastupnički dom da prekinu zajedničku sjednicu i prema zakonu na zasebnim zasjedanjima razmotre primjedbu o nepravilnostima u Ohiou. Oba doma su nakon razmatranja glasovanjem odbacila prigovor.

ZAGREB

Palestinski birači u nedjelju će birati novog predsjednika palestinske samouprave, nakon što je u 11. studenoga prošle godine u Parizu preminuo dugogodišnji palestinski lider Jaser Arafat, a analitičari smatraju da je pobjeda bivšeg palestinskog premijera Mahmuda Abasa gotovo neupitna. Oko 1.8 milijuna Palestinca starijih od 18 godina ima pravo glasa, ali njih samo 1.282.524 upisalo se na popis birača, prema brojkama palestinskog središnjeg izbornog povjerenstva. Oni Palestinci koji se nisu upisali na popis birača ipak će moći glasovati na jednom od 1.074 biračkih mjesta uz predočenje osobne iskaznice. Više od 8.000 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima moći će glasovati posredstvom jednog od članova svoje uži obitelji, budući da Izrael neće dozvoliti glasovanje u zatvorima. Palestinski dužnosnici izrazili su strahovanja da bi izraelske vojne operacija na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze mogli spriječiti oko 100.000 birača iz istočnog Jeruzalema da glasuju što bi, smatraju Palestinci, moglo predstavljati ozbiljnije prepreke za održavanje izbora. Izrael je sa svoje strane objavio da će povući svoje vojnike iz palestinskih centara na razdoblje od 72 sata - prije, tijekom i poslije izbora, a vlada premijera Ariela Sharona službeno je objavila da će dozvoliti Palestincima iz istočnog Jeruzalema da glasuju kao što je to bio slučaj i na izborima održanim 1996. godine. Na biračkim mjestima za regularnost izbora brinut će se 3.000 obučenih palestinskih dužnosnika koje će nadgledati više od 2.300 međunarodnih i lokalnih promatrača, uz dodatnih 2.500 promatrača iz devet palestinskih političkih stranaka. Bivši palestinski premijer Mahmud Abas - predstavnik glavnog palestinskog pokreta Fatah i prema mišljenjima većine analitičara sigurni pobjednik na nedjeljnim izborima - u svojim je predizbornim govorima ipak koristio neke islamske slogane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙