FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30

ZAGREB, 1. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 12.30 sati

PEKING

Potres jačine 7 stupnjeva po Richteru dogodio se na pučini ispred indonezijskog otoka Sumatre koju je nakon Božića pogodio tsunami, priopćili su u subotu seizmolozi. Potres se dogodio u 8.25 sati po GMT-u na 5,2 stupnja sjeverne zemljopisne širine i 92,3 stupnja zemljopisne dužine, prenijela je agencija Nova Kina. Epicentar potresa je 410 kilometara udaljen od epicentra potresa jačine 9,0 stupnjeva koji je isto područje pogodio 26. prosinca, prouzročivši goleme valove koji su u nekoliko zemalja južne i juogistočne Azije usmrtili više od 125.000 ljudi.

BEČ

Silvestrovo u Austriji proteklo je u mislima na 782 austrijska državljana koji su u trenutku jakoga potresa i tsunamija prije šest dana boravili u Tajlandu i Šri Lanki, a čija je sudbina i dalje nepoznata. Novogodišnja noć protekla je uglavnom mirno, s mnogo manje vatrometa i petardi nego prošlih godna, objavila je bečka policija. Umjesto velikoga vatrometa prikupljala su se novčana sredstva za žrtve tsunamija, objavila je Austrijska radio televizija. Šezdeset dobrovoljaca cijelu je noć na otvorenom prikupljalo dobrovoljne priloge. U akciji "Susjed u nevolji" u Austriji je prikupljeno 2,5 milijuna eura. Pretpostavlja se da je u katastrofi u Tajlandu i Šri Lanki život izgubilo 130 Austrijanaca, objavilo je u petak austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova, a u drugim južnoazijskim zemljama možda je stradalo još 400 Austrijanaca s kojima nema kontakta. Na Silvestrovo je austrijskim zrakoplovom AUA u Beč iz Šri Lanke i Malezije doputovalo 100 Austrijanaca i 73 turista iz drugih zapadnih zemalja.

BEČ

Novogodišnji koncert bečkih filharmoničara u Zlatnoj dvorani bečkog Glazbenog zavoda održan je prvi put u povijesti bez dodatka Radetzky marša, u znak suosjećanja s poginulima i nestalima u katastrofi na jugoistoku Azije. Zbog tragičnih događaja u južnoj i jugoistočnoj Aziji neće biti nazočan austrijski državni vrh, predsjednik Heinz Fischer, kancelar Wolfang Schuessel i članovi vlade koji su prihod od ulaznica darovali akciji "Susjed u nevolji" za stradala područja u jugoistočne Azije. Njemački kancelar Gerhard Schroeder također je prije nekoliko dana otkazao novogodišnji put u Beč i nazočnost na koncertu.

BANDA ACEH

Velik broj ozlijeđenih na sjeveru Sumatre pati od respiratornih smetnja jer su udisali čestice pijeska kada ih je 26. prosinca pogodio tsunami, izjavili su subotu liječnici u gradu Banda Aceh. "Mnoge su žrtve preživjele potop, ali imaju problema s plućima jer su udahnuli strano tijelo. U zadnjih nekoliko dana to je uzrokovalo smrt mnogih ljudi", rekao je za AFP doktor Agoes Kooshartoro, čelnik indonezijskog Crvenog križa u pokrajini Aceh koja je najteže pogođena. Kako navodi UNICEF, stanje je na sjeveru Sumatre "iznimno teško" na sanitarnom polju. "Ozljede koje se ne liječe postaju problem. Čak su i one najlakše, ukoliko se ne liječe, vrlo rizične", kazao je za agenciju John Budd, službeni predstavnik te organizacije.

ANKARA

Vlada turskoga premijera Recepa Tayipa Erdogana u sklopu nove politike ekonomskog ozdravljenja izdala je nove novčanice s kojih je izbrisano čak šest nula pa su tako Turci u novu 2005. ušli naglo "osiromašeni". Premda se izgled novčanica nije promijenio, novčanica od milijun lira dobila je novu umanjenu oznaku od samo jedne lire, a dosad najveća novčanica od 20 milijuna lira sada vrijedi samo 20 lira. Dakako, riječ je samo o nominalnom, a ne stvarnom padu vrijednosti turske nacionalne monete. Izdane su i nove novčanice od 50 i 100 lira, čija bi prijašnja vrijednost bila uvećana za šest nula. Turci su dobili i već davno zaboravljenu kovanice, kurus, stoti dio lire. Tako sada postoje kovanice od 1, 5, 10, 25, 50 kurusa, a uvedena je i kovanica od 1 lire. Više od dvadeset godina godišnja inflacijska stopa kretala se na razini od 40 do 100 posto. Vlada premijera Erdogana uspjela je za samo dvije godine dovesti godišnju inflaciju na razinu od 10 posto (u 2004.), a u 2005. računa se njezino daljnje smanjenje na samo 3 do 5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙