FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U zadnjih 15 godina iz vatrenog oružja ubijena 23 policajca

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Splitski policajac Ranko Grković(45), kojega je sinoć ubio 31-godišnji Stanko Bubić, 23 je policajackoji je od samostalnosti Hrvatske vatrenim oružjem ubijen na dužnosti,a ravnatelj policije Ivica Franić danas je rekao da će taj tragičandogađaj potaknuti bržu izmjenu Zakona o policiji u dijelu koji seodnosi na policijske ovlasti i uporabu oružja.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Splitski policajac Ranko Grković (45), kojega je sinoć ubio 31-godišnji Stanko Bubić, 23 je policajac koji je od samostalnosti Hrvatske vatrenim oružjem ubijen na dužnosti, a ravnatelj policije Ivica Franić danas je rekao da će taj tragičan događaj potaknuti bržu izmjenu Zakona o policiji u dijelu koji se odnosi na policijske ovlasti i uporabu oružja.

"Ubojstvo policajca Ranka Grkovića otvara pitanje sadašnjih ovlasti policije", kazao je Franić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

Rekao je kako u MUP-u osnovana radna skupina koja radi na prijedlogu izmjena zakonskih odredbi o policijskim ovlastima. Po njegovom mišljenju, odredbe o uporabi oružja iz starog zakon, iz doba SFRJ, davale su veću sigurnost policajcima nego Zakon o policiji iz 2001.

Franić je ocijenio da su policajci često u "grču i nedoumici" jer dodatno još moraju promišljati mogu li uporabiti oružja s obzirom na ograničavajuće zakonske odredbe. Dodao je kako očekuje da će nakon ubojstva u Splitu i javnost drugačije gledati na policajce i njihov težak, odgovoran i opasan posao.

Naglasio je da je policajca Ranka Grkovića s više hitaca iz pištolja ubila osoba koja je evidentirana za gotovo dvadesetak teških kaznenih djela, među kojima i dva pokušaja ubojstva. Za ta je nedjela Stanko Bubić osuđen na dvije zatvorske kazne u ukupnom trajanju od dvije godine i tri mjeseca.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dragutin Cestar kazao je kako se ubojica vjerojatno još skriva u Splitu. Objasnio je da je Ranko Grković ubijen dok je s dvojicom kolega tragao za osobom (LJ. B.) koju se sumnjičilo za razbojstvo u jednoj splitskoj kladionici, a koja je, kako je rekao, evidentirana za više od 180 kaznenih djela, većinom imovinskih.

Na upit novinara zašto druga dvojica policajaca nisu pucala za ubojicom, Cestar je rekao kako je bio mrak i kako se radilo o naseljenom području, odnosno ulici u kojoj je tog trenutka bilo prolaznika.

Čelnici Ravnateljstva policije iznijeli su i statističke podatke o stradavanju policajaca u posljednjih 15 godina. Uz 23 ubijena vatrenim oružjem, još je 19 policajaca smrtno stradalo prilikom intervencija, 58 je poginulo u prometnim nesrećama, šest je počinilo samoubojstva, a 17 ih je umrlo od srčanog udara.

Od 1996. zabilježeno je 2.323 napada na policajce. Od tada je ubijeno sedam policajaca, teško ih je ozlijeđeno 76, lakše 1.870, a zabilježen je i 51 pokušaj ubojstva. Najviše policajaca, njih 16, smrtno je stradalo 1992.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙