FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: intenzivna potraga za ubojicom policajca

SPLIT,13. siječnja 2005.(Hina) - Splitsko-dalmatinska policija utelefonskom je kontaktu s 31-godišnjim Stankom Bubićem, koji je sinoćubio policajca Ranka Grkovića, ali mu ne može ući u trag pa se potragai dalje intenzivno provodi, izvijestio je danas na izvanrednojkonferenciji za novinare načelnik PU splitsko-dalmatinske IvanMerćep.
SPLIT,13. siječnja 2005.(Hina) - Splitsko-dalmatinska policija u telefonskom je kontaktu s 31-godišnjim Stankom Bubićem, koji je sinoć ubio policajca Ranka Grkovića, ali mu ne može ući u trag pa se potraga i dalje intenzivno provodi, izvijestio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivan Merćep.

Potraga se provodi na području Splita i cijele županije, a od sinoć su poduzete i pojačane mjere nadzora prometa, rekao je načelnik Merćep.

Zamolio je građane da policiji dojave ako znaju nešto o Bubićevu kretanju, upozorivši da je riječ o opasnoj osobi koja je bez povoda ubila policajca na dužnosti, pa bi takvo što mogla i ponoviti.

Bubić je od sinoć nekoliko puta telefonski kontaktirao policiju, posljednji put jutros oko 8 sati, ali razgovor je svaki put prekratko trajao da bi se, tehnikom kojom policija raspolaže, utvrdilo mjesto njegova kretanja. Nakon provjere, pokazala se lažnom i njegova tvrdnja da se nalazi na predjelu Turske kule.

Bubić je policiji rekao da sa sobom, osim pištolja, ima i dvije bombe, no nije želio reći zbog čega je u trenutku provjere isprava pucao na policajce i ubio Grkovića.

S mjesta događaja pobjegao je pješice, a policija za sada ne zna je li u međuvremenu nabavio vozilo.

Policija zaključuje, prema načinu na koji razgovara, da u trenutku počinjenja ubojstva nije bio ubrojiv, odnosno pretpostavlja da je bio pod utjecajem nekog opojnog sredstva.

Stanko Bubić otprije je poznat policiji kao višestruki počinitelj kaznenih djela - dva pokušaja ubojstva 1998. godine, i to nožem i bombom, razbojstva 2001., te više teških krađa i zloporaba droge, a nekoliko je puta bio i u zatvoru, rečeno je u policiji.

Događaj se zbio sinoć u 20,35 sati u Šibenskoj ulici na predjelu Kmana kada su tri policajca, među kojima je bio i pokojni Grković, prišla osobnom automobilu "renaultu 21", kojim je upravljao 32-godišnji D. V., a na mjestu suvozača bio je Stanko Bubić. Odmah nakon što su zatražili isprave od njega, Bubić je posegnuo za pištoljem i ispalio nekoliko metaka u smjeru Grkovića, izišao iz automobila te je trčeći pobjegao u smjeru Ulice Domovinskog rata. Vozač D. V., šokiran Bubićevom reakcijom, ostao je sjediti u automobilu i odmah je uhićen.

U 21 sat na Hitnom kirurškom prijemu splitske Kliničke bolnice liječnici su utvrdili Grkovićevu smrt. Bio je pogođen u prsište i kuk. Slijedi obdukcija.

Ostali policijski službenici, koji su zajedno s Grkovićem bili u ophodnji, nisu ozlijeđeni, ali su u stanju šoka, te će se njihova saznanja o događaju naknadno utvrditi, rekao je načelnik Merćep.

Nad vozačem automobila D. V. provodi se kriminalistička obrada, mada ga se, kako je rekao Merćep, ne dovodi u vezu s aktivnim sudjelovanjem u počinjenju kaznenog djela.

Ubijeni policajac Ranko Grković rođen je 1960. godine i otac je četvero djece. U policijskoj je službi od 1979. godine. Smrt ga je zatekla na radnom mjestu inspektora za obradu kriminaliteta u II. policijskoj postaji u Splitu. Za svoj rad dobivao je najviše ocjene, a bio je i aktivni sudionik Domovinskog rata od svibnja 1990. godine.

Budući da mu je supruga nezaposlena s četvero djece u teškom materijalnom stanju, načelnik Merćep rekao je kako će policija učiniti sve da im olakša položaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙