FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potraga za zabranjenim oružjem u Iraku završena

WASHINGTON,12. siječnja 2005.(Hina) - Potraga za oružjem masovnoguništavanja u Iraku završena je prošloga mjeseca, dvije godine nakonšto je američki predsjednik George W. Bush poslao američku vojsku darazoruža Sadama Huseina, piše u srijedu list The Washington Post(WP).
WASHINGTON,12. siječnja 2005.(Hina) - Potraga za oružjem masovnog uništavanja u Iraku završena je prošloga mjeseca, dvije godine nakon što je američki predsjednik George W. Bush poslao američku vojsku da razoruža Sadama Huseina, piše u srijedu list The Washington Post (WP).

Američka skupina koja je bila zadužena za potragu za biološkim, kemijskim i nuklearnim oružjem u Iraku nije došla do novih informacija što ih je navelo da okončaju napore uoči Božića, izvijestio je list.

List navodi da se Charles Duelfer, posebni savjetnik CIA-e koji je vodio potragu za oružjem, vratio u Washington, a da su se analitičari iz Iračke istraživačke skupine (ISG) vratili u sjedište CIA-e u Langley kod Washingtona.

WP kaže, pozivajući se na neimenovanog obavještajnog dužnosnika, da će kao konačni zaključak ISG-a ostati nalaz koji je Duelfer podnio američkom Kongresu u rujnu i da će biti objavljen u proljeće.

Duelfer je u izvješću rekao da Irak nije imao biološko i kemijsko oružje te da je njegov nuklearni program propao prije američkog napada na tu zemlju 2003. što je u proturječju s gotovo svim tvrdnjama o iračkom oružju koje je Bushova administracija imala prije rata.

Prijetnja koju predstavlja oružje masovnog uništavanja u rukama Sadama Huseina poslužila je Bushu kao glavno opravdanje napada na Irak.

Bush je izrazio razočaranost što u Iraku nisu pronađeni programi oružja masovnog uništavanja, ali je Bijela kuća oklijevala s prekidanjem potrage zbog mogućnosti da je oružje prebačeno izvan Iraka prije rata ili je dobro skriveno u zemlji, piše WP.

Obavještajni dužnosnik je rekao da je ta mogućnost vrlo mala, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙