FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Miss Beazley, crnu kujicu škotskog terijera koju je George W. Bush darovao supruzi za rođendan, američki predsjednički par službeno je u četvrtak predstavio novinarima kao novu stanovnicu Bijele kuće. "Kako je slatka", uskliknula je Laura Bush puštajući Miss Beazley na travnjak Bijele kuće pred fotografskim aparatima i kamerama američke televizije. "Nemoj biti kao Barney", poručio je američki predsjednik George W. Bush novoj kućnoj ljubimici. Naime, Barney, još jedan crni škotski terijer Laure i Georgea W. Busha upravo se zabavljao njušeći stražnjicu svoje nove partnerice u igri. Najava o dolasku Miss Beazley u Bijelu kuću datira iz prosinca prošle godine ali je kujica provela nekoliko tjedana na dresuri. Miss Beazley je kći Barneyjeva polubrata. Spot, koker-španijel Bushovih, uginuo je prije godinu dana.

PEKING - Uništavanja poznate "Tržnice svile" u Pekingu, omiljeno mjesto turista koji su ovdje godinama kupovali lažne proizvode poznatih svjetskih marki, započelo je u četvrtak u nazočnosti velikog broja policajaca. Kad je buldožer počeo rušiti prve štandove, u blizini diplomatskog kvarta Jianguomenwai, pedesetak je demonstranata pokušalo krenuti prema gradskim vlastima ali ih je policija u tome spriječila. Svakog vikenda na ovoj su tržnici deseci tisuća turista kupovali lažne Rolexe, lažna Armanijeva ili Diorova odijela i sve to po nevjerojatno niskim cijenama. Poznata "Tržnica svile" bit će preseljena u veliku zgradu izgrađenu u blizini, ali najamnine će, kako tvrde kineski prodavači, biti pet do šest puta više.

SEUL - Južno-korejska tvrtka Samsung Electronics objavila je u četvrtak da je proizvela prvi mobitel koji govor može pretvoriti u pisanu poruku. "Prvi puta, korisnici mobitela moći će svoje poruke diktirati izravno u mobitel, što će bitno pojednostaviti procese slanja SMS poruka", rekao je dopredsjednik tvrtke Peter Skarzynski. Taj program, koji glasovne poruke pretvara u pisane, bit će dostupan na svim novim modelima Samsunga.

WASHINGTON - Astronomi su otkrili svemirsku eksploziju dosad neviđene snage u kojoj je golema crna rupa, poput kozmičkog vrtloga, usisala masu jednaku 300 milijuna naših sunaca, priopćila je američka svemirska agencija NASA. Ta crna rupa i dalje šalje, gutajući goleme količine tvari, iznimno velike količine plina pod tlakom koji ima masu tisuću milijarda sunaca, a čini dva orijaška mjehura u središtu skupine galaktika pod nazivom MS 0735. Eksplozije plina iz crne rupe, koje traju već stotinu milijuna godina, i zaslužne su prema procjenama astronomskog za ovo otkriće.

NAIROBI - Mužjak velike kornjače "posvojio" je napuštenog malog nilskog konja u kenijskom nacionalnom parku, objavili su u četvrtak lokalni mediji. Nilski konj pronađen je u blizini obalnog grada Malindi, uoči Božića, gdje ga je vjerojatno dovela rijeka "podivljala" nakon nedavnih tsunamija. Nilskog konja spasili su djelatnici Kenijske službe za divlje životnje i odveli ga u park u Mombasi. Nilski konj, nazvan Owen prema jednom od svojih spasitelja, odmah se smjestio pored stogodišnje kornjače, teške 300 kilograma. Kornjača, koja u prvom trenutku nije baš bila sretna Owenovom privrženošću, ubrzo ga je prihvatila. U roku od samo dva dana oni su razvili čvrstu povezanost, te sada jedu i spavaju zajedno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙