FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON - Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) uputila je pismo američkom veleposlaniku u Hrvatskoj Ralphu Franku u kojem ga kritizira zbog naglašavanja značenja predaje odbjeglog generala Ante Gotovine Haškom sudu kao preduvjetu za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije. Pismo predsjednika NFCA Edwarda Andrusa potaknuto je izvješćima medija s konferencije za novinare 16. prosinca na kojoj je Frank naglasio presudnu važnost predaje Gotovine Haškom sudu kao preduvjet za pristup Hrvatske euroatlantskim integracijama.

WASHINGTON - Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak zabranu uporabe svih mina koje se ne mogu otkriti standardnim detektorima metala. SAD zabranjuju vlastitu uporabu mina koje se ne mogu otkriti standardnim detektorima metala koje diljem svijeta pri razminiranju koriste vojni i humanitarni radnici, priopćio je ured glasnogovornika State Departmenta. "Naša akcija postiže prvi važan cilj naše nove politike kojom se Sjedinjene Države odriču uporabe mina koje se ne daju otkriti, a svih trajnih mina nakon 2010. godine", priopćio je Lincoln Bloomfield, posebni predstavnik američkog predsjednika i državnog tajnika za mine.

WASHINGTON - Tjekom 2004. godine na poslu je poginulo pedeset i šestero novinara, što je najveći broj u ovome desetljeću, objavio je u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i time korigirao podatke objavljene prošli mjesec. Smrću trećega novinara iz Šri Lanke i ubojstvom gambijskoga novinara u prosincu, broj se stradalih povećao s 54 na 56, objavljeno je. Po tom priopćenju, 36 od 56 stradalih novinara ubijeno je, što odgovara trendu koji taj odbor odavno uočava, uz primjedbu da većina ubojstava prođe nekažnjeno. Nasilje u Iraku i osvetnička ubojstva na Filipinima povećali su broj poginulih novinara. "Već broj ubijenih novinara izaziva duboku zabrinutost, ali sramotna je činjenica da ih je toliko nekažnjeno ubijeno", rekla je direktorica Odbora Ann Cooper.

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić izjavio je u ponedjeljak u Banja Luci da će Srbi tražiti demilitarizaciju Bosne i Hercegovine ukoliko se budu nametala rješenja u reformi sustava obrane odnosno "formiranje neke nove Jugoslavenske narodne armije (JNA) u BiH". "Prihvaćanje rješenja neke nove JNA u kojoj će se ispunjavati svi principi majorizacije jednog (naroda) nad drugima nije prihvatljivo nijednoj političkoj stranci u RS", rekao je Čavić i naglasio kako je uvjeren da bi u tom slučaju stranke iz RS-a, potpisnice nedavnog Sporazuma o usuglašenom političkom djelovanju, tražile razmatranje mogućnosti demilitariziranja BiH. Čavić je novinarima izjavio da je visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown obećao da neće nametati rješenja u oblasti policije i obrane.

BUENOS AIRES - Nekoliko tisuća Argentinaca prosvjedovalo je u ponedjeljak na ulicama Buenos Airesa protiv vladinih loših sigurnosnih mjera, nakon što je s četvrtka na petak u požaru u noćnom klubu stradalo gotovo dvjesto mladih ljudi. Tugujući za žrtvama, prosvjednici su izašli na ulice nakon što je gradonačelnik, unatoč pritiscima odbio dati ostavku. Vatra i dim su prije četriri dana pretvorile noćni klub Republica Cromagnon u smrtonosnu zamku. Stradale su 183 osobe. Klub je imao dozvolu za primiti najviše 1,100 ljudi, no po riječima svjedoka unutra ih je bilo čak četiri tisuće.

BRUXELLES - Stotinjak imama i rabina iz cijelog svijeta okupilo se u Bruxellesu kako bi promicalo dijalog između islama i judaizma, na prvom vjerskom skupu takve vrste u povijesti. Skup je počeo u ponedjeljak navečer i završit će se u četvrtak, a na njemu će se izmjenjivati opće sjednice i rad u radnim skupinama koje će, među ostalim, raspravljati o izgradnji sustava za "ublažavanje nedostataka u naobrazbi imama i rabina" i o tomu kako izbjeći "krize identiteta". "Religije se diljem svijeta prečesto instrumentaliziraju i služe kao izlika za razdore, ratove, pokolje, a u ime istoga Boga se razdvaja, dijeli i zatvara", rekao je belgijski ministar za socijalnu integraciju Christian Dupont, kako prenosi agencija Belga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙