FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30

ZAGREB, 2. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 2. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

GAZA

Šef Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmud Abas, najozbiljniji kandidat uoči palestinskih izbora zakazanih za 9. siječnja, optužio je Izrael da opstruira glasovanje opetovanim napadima u pojasu Gaze.

"Jako žalimo zbog izraelske eskalacije", kazao je Abbas. "Cilj joj je spriječiti palestinske izbore. Međunarodna zajednica mora jako paziti zbog onog što se dešava - demokratski proces je u opasnosti", dodao je on.

Abbas je tako reagirao na opetovano nasilje u pojasu Gaze.

Dvanaest Palestinaca ubijeno je u Khanu Younesu, na jugu pojasa Gaze, u operaciji izraelske vojske pokrenutoj u srijedu i dovršenoj u noći sa subote na nedjelju. Nedugo nakon završetka te operacije u nedjelju ujutro pedesetak tenkova i oklopnih vozila ušlo je u Beit Hanoun, na sjeveru pojasa Gaze.

BAGDAD

Osamnaest pripadnika nacionalne garde, irački civil i napadač-samoubojica ubijeni su u napadu automobilom-bombom u nedjelju ujutro u blizini Balada, sjeverno od Bagdada, čime je broj mrtvih porastao na 20, po najnovijim podacima glasnogovornika američke vojske.

"Šesnaest pripadnika nacionalne garde i irački civil ubijeni su kad su antiiračke snage aktivirale automobil-bombu u blizini njihova autobusa", izjavio je narednik Robert Powell iz 1. pješačke jedinice sa sjedištem u Tikritu.

Još dvojica pripadnika nacionalne garde, ranjenih u napadu podlegli su ranama na putu u vojnu bolnicu, dodao je glasnogovornik nabrojavši još šest članova tih snaga koji su ranjeni u napadu izvršenom blizu Balada, smještena 70 km sjeverno od Bagdada.

COLOMBO

Ministar zdravstva Šri Lanke Nimal Siripala de Silva opovrgao je u nedjelju informaciju prema kojoj je u blizini mjesta Galle zabilježeno izbijanje kolere.

Informaciju je u subotu objavio Soenke Weiss, glasnogovornik humanitarne organizacije World vision, koji je rekao da su kod Galle dijagnosticirana četiri slučaja oboljenja od kolere. "Nema niti jednog potvrđenog slučaja kolere", rekao je da Silva.

Stručnjaci strahuju da bi među stanovništvom u krajevima pogođenim tsunamijem mogle izbiti zarazne bolesti zbog nedostatka čiste pitke vode i loših sanitarnih uvjeta.

BANDA ACEH

Najmanje 50 međunarodnih medicinskih organizacija aktivno je na sjeveru indonezijskog otoka Sumatra gdje ozlijeđene broje na tisuće, izjavio je u nedjelju dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Georg Petersen, predstavnik WHO-a u Indoneziji, istaknuo je kako pokušava uskladiti različite nevladine organizacije, od kojih su neke počele na vlastitu inicijativu operacije pružanja medicinske pomoći u poharanom području.

"Jako smo zabrinuti zbog vrlo velikog broja raseljenih osoba koje nemaju dovoljno čiste vode i namirnica", kazao je on.

Dodao je kako nije primio informacije o eventualnom širenju bolesti.

Više od milijun osoba na Sumatri ovisi o vanjskoj pomoći u hrani, javlja UN. Indonezijska vlada procjenjuje da je 200.000 preživjelih bez krova nad glavom.

MADRID

Planu statusa slobodnog udruživanja sa Španjolskom , koji je u četvrtak usvojio regionalni baskijski parlament, nema mjesta u španjolskom Ustavu, kazao je čelnik španjolske socijalističke vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Podrška koju je Sozialista Abertzaleak (SA, bivša zabranjena stranka Batasuna, bliska ETA-i) pružila tom planu samo ga je pogoršala, dodao je on u intervjuu koji je u nedjelju objavio barcelonski dnevnik El Periodico.

Plan šefa baskijske autonomne vlade Juana Josea Ibarretxea, kojim se predviđa slobodno udruživanje baskijske autonomne regije sa Španjolskom, odobrio je u četvrtak navečer, suprotno očekivanjima, baskijski autonomni parlament u Vitoriji, zahvaljujući glasovima troje zastupnika iz SA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙