FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Picula: Kriteriji za korištenje EU fondova moraju uvažavati posebnosti otoka

Autor: Alen Kozina

ZAGREB, 7. veljače 2017. (Hina) - Postojeće kohezijske politike Europske unije u slučaju otoka nisu učinkovite te budući kriteriji za korištenje sredstava iz europskih fondova moraju uvažavati njihove posebnosti, upozorio je Tonino Picula u raspravi o politikama Europske unije spram otoka koja se u utorak održala u malteškoj prijestolnici Valletti. 

"Otoke se ne može tretirati jednako kao kopno kada se razrađuju kriteriji za povlačenje sredstava iz europskih fondova", upozorio je Tonino Picula u raspravi o „What future for islands in the European Union“ koju je organiziralo je malteško predsjedanje Europskom unijom povodom nacrta mišljenja koje je izradio Europski ekonomski i socijalni odbor: „Otoci u EU – od strukturnih hendikepa do inkluzivnog područja“, izvijestio je ured zastupnika. 

"Ovo Mišljenje i Rezolucija prepoznaju važnost otoka, neučinkovitost postojeće kohezivne politike i pozivaju Europsku komisiju na uvažavanje specifičnih karakteristika otoka pri izradi post-2020 strategije“, ocijenio je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula koji je i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za otoke,,

"Postojeći problemi kohezijske politike pokazuju da postoje poteškoće u komunikaciji između onih koji donose politike i onih na koje se te politike odnose, a ovo Mišljenje, kao i ranija Rezolucija, značajan su iskorak u njihovom nadvladavanju. Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, kao prvo parlamentarno tijelo koje se ciljano bavi otocima i okuplja 89 zastupnika iz više od 20 zemalja, značajno je pridonijela otvaranju komunikacijskog kanala", ocjenjuje Picula.

Mišljenje Odbora pokazuje da europske institucije zajednički surađuju na pitanjima koja se tiču europskih otoka te je vidljiv napredak u promišljanju rješenja. Osim što potvrđuje Rezolucijom utvrđenu neučinkovitost kohezijske politike prema otocima, Mišljenje strukturira ključne probleme s kojima se otoci suočavaju. Predlažu se konkretni prijedlozi za njihovo rješenje kroz tri koncepta: 1. Otoci kvalitete, 2. Zeleni otoci i 3. Otoci jednakih prilika. Koncepti imaju za cilj podizanje kvalitete života na otocima, zaštitu otočnog okolišta te osiguravanje jednakog pristupa otočanima svim javnim uslugama koje su dostupne i na kopnu, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

"Svaki problem koji muči zajednice na kopnu, na otocima je dodatno naglašen. Otoke se stoga ne može tretirati jednako kao kopno kada se razrađuju kriteriji za povlačenje sredstava iz europskih fondova", upozorio je Picula i ilustrirao probleme otoka primjerom trudnice koja do rodilišta s otoka mora koristiti brodski prijevoz koji može biti u prekidu uslijed nevremena.

Picula je skrenuo pažnju na činjenicu da se i mnogi otoci aktivno uključuju u raspravu o vlastitoj budućnosti i naveo primjer „Inicijative pametnih otoka“  koja će 28. ožujka u Bruxellesu predstaviti Deklaraciju o pametnim otocima, a u kojoj sudjeluje i pet hrvatskih otoka, Krk, Unije, Korčula, Mljet i Lastovo. 

(Hina) xpp/xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙