Priručnik punog imena "Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije: od ideje do realizacije", nastao u suradnji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, proizvođača hrane i stručnjaka na tu temu, predstavljen je u Kući Europe u Zagrebu.
"Ovaj priručnik sumira jedno trogodišnje iskustvo, kako nas iz Ureda, tako i onih koji proizvode hranu, te on može poslužiti kao putokaz prije svega onima koji imaju što ponuditi", rekao je na predstavljanju zastupnik Picula.
Svrha priručnika je razrješavanje niza zabluda koje postoje oko zaštite proizvoda, ukazivanje na probleme koji se pritom mogu naići, ali i na probleme koji su riješeni, te sumiranje praktičnih iskustava onih koji su taj proces prošli i koji imaju korisne savjete, rekao je na predstavljanju urednik priručnika Ivan Matić.
"Priručnik nije zamišljen kao uputa kako zaštititi proizvod. Ono što je njegova vrijednost jest kolekcija iskustava ljudi koji su kroz taj proces prošli ili kroz njega još uvijek prolaze", dodao je Matić.
Hrvatska danas ima čak 10 zaštićenih proizvoda, čime je nakon samo tri godine članstva na 16. mjestu u Europi, kojeg dijeli s Finskom. Ti proizvodi su Istarski pršut, Ogulinski kiseli kupus, ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa, Neretvanska mandarina, Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut, Lički krumpir, Slavonski kulen i Poljički soparnik. Za usporedbu, Estonija i Malta nemaju nijedan zaštićeni proizvod, Danska ima 6, a Irska tek 5.
Proizvođačima su na raspolaganju tri EU oznake kvalitete namijenjene zaštiti imena i promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i Zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). Prve dvije oznake povezane su s konkretnim zemljopisnim područjima, dok treća naglašava tradicionalni karakter proizvoda u njegovom sastavu ili načinu proizvodnje.
Vrijednost tržišta proizvoda s oznakama izvornosti danas u Europi doseže gotovo 65 milijardi eura.
"Europa je počela kao zajednica za ugljen i čelik, a sad se sve više pretvara u zajednicu zaštićene hrane i pića", zaključio je zastupnik Picula.