FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 31. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Velikogorički poduzetnik Željko Žužić u statusu je osumnjičenika i tereti ga se za gospodarski kriminal u razdoblju od 2007. do 2011. godine, potvrdio je sinoć Hini njegov odvjetnik Tomislav Penić rekavši da se njegov branjenik ne osjeća krivim. Jučer je policija pretražila Žužićevu kuću, kao i poslovne prostorije njegovih tvrtki, a u jednoj od njih, u Kušancu pored Velike Gorice, još je do 22 sata trajala pretraga, kojoj je Žužić nazočio, kao i njegov drugi odvjetnik Davorin Budin. Danas se očekuje očitovanje nadležnog državnog odvjetništva o kojem ovisi hoće li se protiv Žužića pokrenuti istraga i zatražiti istražni zatvor. Žužić je policijskim istražiteljima dao svu dokumentaciju. "Bio je maksimalno kooperativan", rekao je odvjetnik i naglasio da se velikogorički poduzetnik "apsolutno ne osjeća krivim". "Ne tereti ga se ni za kakav mito, niti organizirani kriminal, već za gospodarski kriminal koji se tiče njega osobno i poslovanja njegovih tvrtki za razdoblje od 2007. do 2011. godine", rekao je. Tereti ga se, objašnjava, da je imovinom svojih tvrtki upravljao tako da je prenosio vlasništvo nekretnina s jedne na drugu temeljem pozajmica koje si je davao i temeljem pravnih poslova među tim tvrtkama te si na taj način pribavio nepripadnu materijalnu dobit i oštetio vjerovnike. "Detalje ne znam, imovinsku korist i štetu ne znam, spominju mediji neke puste milijune kuna, 300-400 milijuna kuna - ne znam, to je doista teško reći u ovom trenutku", rekao je, uz ostalo, odvjetnik.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je sinoć kako vjeruje da predsjednik Republike Ivo Josipović ima dobre namjere kad zagovara cjelovitu ustavnu reformu, ali i ocijenio da će se za to teško naći potrebna dvotrećinska potpora u Saboru te poručio kako vladajući trenutno na to "ne namjeravaju trošiti energiju". "To nije nešto na što mislimo trošiti energiju. Nećemo tome stajati na putu. Načelno nemamo ništa protiv toga, ali u ovom trenutku je malo iznenađujuće", ocijenio je Milanović na druženju s korisnicima Twittera u Banskim dvorima, u povodu dvije godine mandata Vlade. Milanović ne vjeruje da će opširne ustavne promjene u izbornoj godini dobiti potrebnu podršku saborskih zastupnika. "Vjerujem da predsjednik ima dobrih ideja i namjera, ali o tome odlučuje Sabor. Što će biti s tom inicijativom, ne znam, ne mora biti ništa. Sabor o tome odlučuje i, ako dođete s paketom izmjena, može vam se dogoditi da ste donijeli Grace Kelly, a izići će vam čudovište", rekao je Milanović. Odbio je Josipovićevu izjavu da "da premijer nije pročitao do kraja Ustav". "Sudjelovao sam dva puta u izmjenama Ustava. Ne znam ga do zadnjeg zareza, ali u odnosu na većinu ljudi, velikom broju točaka i zareza u Ustavu znam oca i majku i brata i sestru", kazao je Milanović. Podsjetio je da je, uz predsjednika i jedne petine zastupnika, i Vlada ovlašteni predlagatelj ustavnih promjena, ali i ocijenio da postupak treba prepustiti Saboru. "Siguran sam da je predsjednik pročitao Ustav i da ga shvaćamo na isti način. Ustavne promjene treba vratiti Saboru, rekli bi u Dalmaciji, dite materi", poručio je premijer.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović u novogodišnjoj čestitki poželio je svim građanima Hrvatske svako dobro i sve najbolje u novoj 2014. godini te dodao kako očekuje da će u njoj napokon biti vidljivi pomaci u teškom procesu oporavka. Nastavit ćemo sa svojim programom, sigurni da radimo dobro i na korist svih građana, najavio je premijer Milanović. Podsjetio je da je iza nas teška godina, godina odricanja i suočavanja s realnošću. "Vlada je odabrala put oporavka koji će, uvjeren sam, našoj domovini osigurati bolju, uređenu budućnost i prosperitet. Nakon godina nemara i neodgovornosti, on ne može biti ni brz ni lagan, zasigurno ne može biti ni bezbolan. Hrvatski su nas građani i birali zato da zatečene probleme rješavamo, a ne da ih guramo pod tepih misleći samo na kupovanje sljedećeg mandata", istaknuo je Milanović. Naglasio je da danas hrvatska Vlada ima snage za provođenje nužnih reformi i transformiranje sustava koji je godinama bio spor, neefikasan, ponekad i kvaran, a svakako financijski neodrživ. Pri tome štitimo i uvijek ćemo štititi najugroženije skupine u društvu kojima je pomoć najpotrebnija, poručio je premijer.

KRAPINA - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je jučer u Krapini kako bi tematsku sjednicu Vlade o stanju u Hrvatskoj trebao, po svojim ovlastima, inicirati predsjednik Republike Ivo Josipović kojemu bi, poručio je, briga o boljim uvjetima za život građana trebala biti važnija od vlastitog imidža. "I dalje ću se zalagati za sazivanje tematske sjednice Vlade o stanju u Hrvatskoj", rekao je Karamarko odgovarajući na pitanja novinara koji su podsjetili kako je Josipović rekao da predsjednik Vlade saziva njezine sjednice. Josipović je vrstan pravnik i jako dobro zna koje su njegove ovlasti te da u skladu s njima može inicirati sazivanje tematske sjednice kod premijera, rekao je Karamarko. Iako su predsjednički izbori blizu i Josipović je praktički već u kampanji, njegov prvenstveni zadatak je borba za stvaranje što boljih uvjeta života svakog građana Hrvatske, a ne se brinuti se o svom imidžu, poručio je Karamarko. Novinari su od Karamarka tatražili da, u vezi sa slučajem Perković, komentira stajalište da se bivši šefovi tajnih službi ne izručuju stranim zemljama. Uz napomenu da mu je teško komentirati slučaj koji je pred pravosudnim tijelima, rekao je kako svi oni koji su počinili kazneno djelo moraju za to i odgovarati. Karamarko i predsjednik Zagorske demokratske zajednice Stanko Belina potpisali su u Krapini koalicijski sporazum na nacionalnoj razini i najavili zajednički izlazak na sljedeće parlamentarne izbore.

ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) optužio je jučer na konfereciji za tisak u Zagrebu hrvatsku Vladu da otkazavanjem Granskih kolektivnih ugovora (GKU) neopravdano pogoršava društveni i materijalni položaj znanstvenika i nastavnika umjesto da se pozabavi razvojem gospodarstva i otvaranjem perspektiva. Otkazivanje GKU je iživljavanje nad nastavicima i znanstvenicima koje neće poboljšati gospodarsku situaciju nego je najgrublji oblik neoliberalizma i poruka Vlade da joj nije važno poštivanje dogovorenog, kazao je predsjednik Velikog vijeća NSZVO Vilim Ribić. Vlada RH službeno je otkazala kolektivne ugovore za čitav sustav obrazovanja na sjednici od 27. prosinca a četiri dana prije toga neuspješno je provden postupak mirenja. Ribić je kazao da mirenje nije imalo šanse za uspjeh jer Vlada nije uvažila ni jedan prijedlog Sinidkata i najavio da će Sindikat sudskim putem osporavati pravo Vlade na jednostrano otkazivanje GKU. Gospodarske okolnosti koje Vlada uzima kao ključni razlog otkazivanja nisu se bitno promijenile u odnosu na vrijeme sklapanja GKU, kazao je Ribić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙