FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik SPD-a i hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da je ponosan onim što je Kukuriku koalicija ostvarila u prve dvije godine mandata. Milanović je na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a ustvrdio da Vlada ni u jednom bitnom momentu nije odstupila od izbornog programa, "Plana 21". "Naš zadatak je da provedemo ono što smo rekli, da u tome budemo uporni i čvrsti i da se borimo za povjerenje ljudi, da prikažemo stvari na pravi način. U tome će biti puno pokušaja da nas se omete, legalnim političkim sredstvima - za sada su ona uglavnom legalna. U ovome što se dešava u hrvatskom društvu ne vidim nikakvu opasnost ili ekstremizam, ali vidim duboko ljudsko nepoštenje i prijetvornost", rekao je. Političku borbu u Hrvatskoj ocijenio je žestokom i ideologiziranom. "Ona je utemeljena na nečem što netko naziva vrijednostima, a ja nazivam ideološkim kulturnim ratom, što je pojam koji postoji već desetljećima u svijetu i u Europi", rekao je. Milanović tvrdi da "neki od Hrvatske pokušavaju napraviti ono što nikad nije bila, otvoriti pitanja ljudskih prava, prava manjina, prava žena, pravo na izbor, za koje smo vjerovali da su u Hrvatskoj bila nekom vrstom konsenzusa, riješena prije više desetljeća". Poručio je kako neće dopustiti da se ruše temelji društva, "koji su građeni minuciozno, uz uspone i padove, zadnjih 20 godina" i naglasio da tu prije svega misli na prava manjina.

ZAGREB - Aleksandra Kolarić, koja je odlukom Glavnog odbora SDP-a jučer isključena iz članstva stranke, izjavila je kako vodstvo SDP-a ima ozbiljnih problema s demokratskom procedurom i demokracijom uopće. "Stranka koja na ovakav način, prijekim sudom, zbog verbalnog delikta, bez prava na obranu i bez prava na žalbu, pokušava izbaciti člana, to jest vodstvo koje to radi, ima ozbiljnih problema s demokratskom procedurom i s demokracijom unutar stranke. Stranka koja iznutra nije demoktratska teško će uspješno zastupati demokratske standarde i toleranciju u društvu", rekla je Kolarić.

ZAGREB - Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je da su iza Hrvatske teške godine, a ispred godine koje su puno ljepše od prethodnih. U 2014. očekuje se veliki pomak u poboljšanju investicijske klime, nastavlja se projekt javno-privatnog partnerstva, u javnu će raspravu industrijska strategija, rekao je Vrdoljak jučer na konferenciji za novinare na kojoj su se HNS-ovi ministri pohvalili rezultatima ostvarenim u prvoj polovici mandata Vlade Zorana Milanovića. Ove je godine, podsjetio je, pojeftinila električna energija, u idućoj će se nastojati napraviti i drugi korak pojeftinjenja. U dvije protekle godine, naglašava Vrdoljak, stvoreni su preduvjeti da Hrvatska bude energetsko čvorište regije, a zanimanje za to područje pokazuju i velike međunarodne tvrtke.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović jučer je potpisao 100 metara dugačku čestitku kojom Hrvatska u godini ulaska u Europsku uniju čestita Božić i Novu 2014. godinu svim državama članicama i koja će biti izložena u Hrvatskom božićnom selu u Strasbourgu. Nakon što je u hrvatskoj etno kući u Preradovićevoj ulici potpisao čestitku, predsjednik Josipović novinarima je izjavio da je ideja inventivna i plemenita te da pokazuje dobre želje, prijateljstvo i bratstvo svih ljudi. Čestitku je osmislio Aleksandar Kovačević u suradnji s mladim umjetnikom Petrom Dugandžićem, koji ju je oslikao. U oslikavanje čestitke bilo je uključeno oko tisuću djece iz svih županija, mnogih osnovnih škola, iz malih mjesta kao i djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebu u kojem se obrazuju djeca s posebnim potrebama.

VUKOVAR - To je stvar Hrvatske, a ne Europske unije, poručio je jučer predsjednik Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara Tomislav Josić odgovarajući na konferenciji za novinare na pitanje kako komentira otvoreno pismo sedamdeset i troje zastupnika u Europskom parlamentu u vezi s najavom referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma koji će, smatraju, biti kršenje prava nacionalnih manjina. Ukupno 73 zastupnika, uglavnom socijaldemokrata, liberala i zelenih, ali i četvero članova konzervativne Europske pučke stranke potpisalo se na otvoreno pismo kojim "izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava". "Kamo sreće da se naši predstavnici bore za euro fondove, odnosno, za dobrobit Hrvatske. Međutim, oni se bore za neke druge stvari. Pita se Europljane o manjinama u Hrvatskoj, a znamo da Francuska uopće nema manjina. Oni su skupili 10 posto potpisa, a mi možemo skupiti 60 posto i izgleda da ćemo biti prisiljeni na to da i mi skupljamo potpise u Europskom parlamentu", kazao je Josić.

ZAGREB - Komedija “Mirni dani u Mixing Partu” prema romanu najčitanijeg norveškog pisca Erlenda Loea premijerno je izvedena sinoć u Zagrebačkom kazalištu mladih u režiji srbijanskog redatelja Borisa Liješevića. Posljednja ovogodišnja premijera ZKM-a, koja propituje situaciju u današnjoj Europi i stereotipe koji vladaju među europskim narodima, izazvala je velik interes i oduševljenje publike koja je izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom. Mirni dani u Mixing Partu okupili su velik glumački ansambl. Glavne uloge igraju Zoran Ćubrilo i Katarina Bistrović Darvaš. Boris Liješević mladi je redatelja iz Srbije koji je upravo u ZKM-u 2011. oduševio hrvatsku publiku gostovanjem s adaptacijom romana "Elijahova stolica" Igora Štiksa. Autor teksta Erlend Loe (1969.) poznati je norveški romanopisac, scenarist i filmski kritičar. Popularnost je stekao svojim osebujnim crnim humorom, ironičnim i naizgled naivnim stilom pisanja koji nudi satiričan prikaz modernog norveškog društva.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙