FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,45 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,45 sati

ZAGREB - Božićno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali, koje je okupilo veliki broj vjernika i istaknutih javnih osoba, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je istaknuo da u 'Radosnoj vijesti' koja je krenula iz Betlehema nema privilegiranih te da usred protivnih vjetrova taj navještaj ne utihnjuje, nego postajao svježiji i prodorniji. Kardinal Bozanić je čestitao Božić vjernicima i istaknuo kako Crkva danas naviješta cijelom svijetu veliku radost da je Bog postao čovjekom. „Ta radosna vijest dolazi iz davnine, započinje u Betlehemskoj noći, proteže se tijekom povijesti, nadahnjuje i oplemenjuju društva i kulture. Ponekad se činilo da će usred protivnih vjetrova taj navještaj utihnuti, ali nasuprot tome on je upravo nakon progona, gotovo redovito, postajao svježiji i prodorniji“, rekao je Bozanić u homiliji u kojoj je istaknuo da u 'Radosnoj vijesti' koja je krenula iz Betlehema, nema privilegiranih po bogatstvu, nacionalnosti, klasi, gospodstvu, ugledu. Naglasio je kako s radi o velikoj radosti za sav narod, jer u Evanđelju, nema privilegiranih po bogatstvu, nacionalnosti, klasi, gospodstvu, ugledu. Ta neopisiva radost neka uđe u sve naše domove, neka božanskom rukom pomiluje glave naše djece, neka bude slatka utjeha trpljenju naših bolesnika, blaga utjeha progonjenima, utješna prisutnost svima koji se osjećaju samima i napuštenima, snaga slabima, a svima sigurnost na životnom putu. Ljudi danas žive zbijeni i u stiješnjenim prostorima, opskrbljeni raznim informacijama kao nikada prije. A ipak su tako često stranci jedni drugima, bez potpore iskrenoga zajedništva i razmjene misli i životnih iskustava, kazao je kardinal Bozanić i istaknuo da Božja ljubav daje smisao i vrijednost ljudskom životu. Na misi je nazočio predsjednik Republike Ivo Josipović.

ZAGREB - Koliko školarci poznaju Hrvatski sabor, njegovu povijesnu ulogu, ustroj, znamenite pojedince pokazat će se 28. ožujka iduće godine kada se održava internetski kviz znanja "Koliko poznaješ Hrvatski sabor". U njemu će sudjelovati timovi od tri učenika - po jedan iz šestog, sedmog i osmog razreda, kaže autorica tog edukativnog projekta, voditeljica saborske Službe za građane Ružica Šimunović i napominje da svaka škola može prijaviti samo jedan tim. Kviz će imati 30 pitanja, polovica će obuhvatiti djelovanje Sabora do 20. stoljeća i u 20. stoljeću, a druga polovica saborski rad u ovom stoljeću. Pet minuta po završetku kviza CARNet, koji informatički podržava projekt, objavit će rezultate deset najuspješnijih timova, odnosno škola. Dogodi li se da više timova ima isti broj bodova, CARNet će u roku od pet minuta objaviti pet dodatnih pitanja koja će odlučiti o konačnom pobjedniku. Najbolji će biti nagrađeni, no svi sudionici kviza dobit će od Sabora zahvale, odnosno pohvale. Učenici i studenti najčešći su saborski gosti, ove ih je godine gotovo 12 tisuća prošlo saborskom palačom. Sabor je u 2013. posjetilo ukupno 15.298 građana.

DUBROVNIK - U prometnoj nesreći koja se sinoć dogodila na Lastovu poginuo je 18-godišnji mladić, a lakše je ozlijeđen 21-godišnji vozač koji je izgubio nadzor na vozilom i udario u brdo. Oko 23,35 sati je na predjelu Sozanj 21-godišnji vozač automobila crnogorskih nacionalnih oznaka je u zavoju izgubio nadzor nad vozilom i udario u brdo, a zatim u zaštitnu metalnu ogradu, izvijestila je jutros dubrovačko-neretvanska policija. U nesreći je poginuo 18-godišnji putnik, a 21-godišnji vozač prevezen je u splitsku bolnicu gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede i zadržan je na daljnjem liječenju.

OSIJEK - U prometnoj nesreći jučer je na državnoj cesti između mjesta Donja Motičina i Martin poginula 69-godišnja biciklistica, izvijestila je danas osječko-baranjska policija. Nesreća se dogodila na državnoj cesti oko 16,30 sati kada je 37-godišnjak iz Martina, uslijed neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad osobnim automobilom i udario u neosvijetljeni bicikl kojim je upravljala 69-godišnjakinja iz Vukojevaca. Od posljedica teških ozljeda, biciklistica je umrla na mjestu prometne nesreće.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙