FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

RIJEKA - Riječki nadbiskup Ivan Devčić danas je u propovijedi na božićnoj misi u riječkoj Katedrali sv. Vida poručio da sva četiri evanđelja naviještaju jednu Radosnu vijest, samo s različitih polazišta i motrišta te da Boga legitimira ne samo jedinstvo nego i različitost. „Očito Bogu nije draga uniformnost, on voli zajedništvo u različitosti, jedinstvo koje ne isključuje mnoštvo izražaja i formi. Ako smo stvoreni na sliku Božju, morali bismo i mi slično postupati te prihvaćati i promicati jedinstvo u razlici i razliku u jedinstvu u svom zajedničkom životu“, kazao je msgr. Devčić na misi na kojoj je nazočio i hrvatski premijer Zoran Milanović. Navodeći da se povijest ponavlja, rekao je da se i u naše vrijeme događa kao na početku - da jedni Isusa odbijaju, a drugi prihvaćaju.

Naglasio je da ga odbijaju mnogi, među kojima su najbrojniji oni koji su odrasli u kršćanskoj tradiciji, koji su čak kršteni i izjašnjavaju se kao vjernici, ali u stvarnom životu ne slijede Isusa. Na takve se, kaže Devčić, mogu primijeniti Ivanove riječi: „K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše.“ Poručio je da je Božić poziv da se ispitamo i opredijelimo za vjeru s djelima i za djela s vjerom. Na božićnoj misi u riječkoj katedrali danas su bili i predsjednik Vlade Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić-Milanović te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suprugom Brankom Obersnel. Nadbiskup Devčić posebno ih je pozdravio kazavši da je „ovo prvi puta otkad je Hrvatske da imamo jednog premijera na božićnoj misi“, dodavši među ostalim „tim veće nam je zadovoljstvo“ i „molit ćemo za napredak i boljitak naše države.“

RIJEKA - Premijer Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić-Milanović na Božić je u riječkoj katedrali sv. Vida nazočio na svečanoj misi koju je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Milanović je nakon mise pred okupljenim novinarima svima čestitao Božić poručivši: „Budimo mirni danas“. Novinarima je rekao da nije vrijeme za političke izjave, a na pitanje zašto je danas odabrao Rijeku, odgovorio je: „A zašto ne?“. „Važan je to hrvatski grad, dosta je dugo putovao prema Hrvatskoj, to je sve što mogu reći“, rekao je premijer dodavši da je riječki nadbiskup iz istog mjesta kao i njegova pokojna baka Marija Glavaš, iz Krasna na Velebitu, te da bi „ona bila sretna da ovo može vidjeti, ali ne može, davno je otišla.“ Na pitanje o nadbiskupovim porukama koje je danas čuo, Milanović je rekao da je drukčija, kazavši: „Ovo me podsjeća na neke stvari koje sam čuo na misama izvan Hrvatske, vjerovali ili ne i tamo sam bio na misama“. Na opetovano pitanje novinara čime je Rijeka zaslužila njegov dolazak, Milanović je rekao: „Ne znam baš da sam sad zadužio Rijeku nečim, što sam došao ovdje na sat vremena.“

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom i suradnicima posjetio je danas pastore i vjernike Evanđeoske pentekostne crkve Stijena spasenja te im čestitao Božić i zaželio svako dobro i neka bude mir među ljudima. "Božić nosi poruku koja je univerzalne naravi - to je poruka našeg zajedništva, suradnje, mira, ljubavi, tolerancije, razumijevanja", istaknuo je Josipović izrazivši zadovoljstvo što je danas prvi put s vjernicima te Crkve. Kazavši kako danas nije vrijeme za govore, ni za politiku ili bilo što drugo, istaknuo je da je danas vrijeme za bogoslužje, za prijateljstvo i mir. Akademski dekan Biblijskog instituta Stanko Jambrek istaknuo je kako im je iznimna čast ugostiti cijenjene goste te im zaželio dobrodošlicu na zajedničko bogoslužje četiri Evanđeoske pentekostne crkve u Zagrebu. Istaknuo je kako propovijedaju Evanđelje i žive duhovni život u sili Duha Svetoga i to je sila koja mijenja pojedinca, obitelji, brakove, zajednice. "Važno je da mi živimo i navještamo Evanđelje jer promijenjeni čovjek, na bolje, mijenja društva, jer kaže Božja riječ, onaj koji je krao, neka više ne krade, a Evanđelje ga oslobađa da više ne mora krasti", rekao je. Na kraju bogoslužja Jambrek je predvodio molitvu za predsjednika Josipovića i njegovu suprugu, istaknuvši kako im je čast da mogu moliti za Predsjednika te da i inače mole za vlasti.

ZADAR - Svečano misno slavlje na Božić je u Katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić koji je istaknuo da je svojim rođenjem u obitelji Isus posvetio svaku ljudsku obitelj te je pozvao roditelje da svjedoče obiteljske vrednote i u društvu stvaraju ozračje u kojem će se one promicati. "Svojim rođenjem u obitelji Isus je posvetio svaku ljudsku obitelj i upravo zbog toga se posebno obraćam Vama dragi roditelji, jer ovo je Vaš dan. Potičem Vas da razmišljate o Kristovom ulasku u Vašu i našu obitelj", rekao je nadbiskup Puljić. Crkva stoga drži, istaknuo je, kako je među glavnim zadacima i ciljevima njezinoga pastorala služiti i pomagati obiteljima. Dragi roditelji budite svjesni svog obiteljskog zvanja jer biti otac ili majka je pravo istinsko zvanje, istaknuo je msgr. Puljić pozvavši roditelje da svojim bračnim životom svjedoče obiteljske vrednote, a aktivnom nazočnošću u društvu stvaraju ozračje u kojem će se promicati obiteljske vrednote. "Pridonosite općoj obnovi društva o kojoj zadnje vrijeme govori naš papa Franjo", poručio je nadbiskup Puljić.

SPLIT - Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić danas je služeći božićnu misu u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma u propovijedi upozorio na sebičnost koja stvara podjele i otvara nove rane te je poručio da je Božić najveća zaštita života i obrana ljudskog dostojanstva, braka i obitelji. „Umjesto da se na tom putu budućnosti potičemo i hrabrimo, privijamo i liječimo rane, mi otvaramo stare i zadajemo nove, i ne primjećujemo da je naša pohlepna sebičnost i protiv drugih i protiv nas samih“, rekao je mons. Barišić. Naglasio je kako sebičnost zavarava, obmanjuje, stvara podjele i rane i protivi se prirodi i logici, Bogu i Kristu te priječi naš povijesni rast i izgradnju humanijeg društva. Danas, istaknuo je nadbiskup, slavimo najvažniji rođendan ljudskog roda. „Božić je najveća zaštita života i obrana ljudskog dostojanstva, braka i obitelji, zato nije slučajno i dobro je da je tako, da naš hrvatski ustav nosi naziv Božićni ustav“, kazao je, uz ostalo, mons. Barišić. Dodao je kako je Božić postao „temeljni ustav za nas i čitavu ljudsku zajednicu“. „Nježnost Božića zaustavlja i sama ratna razaranja i otvara srca za trajni mir među zaraćenim sredinama - bar primirje se dogodi u svijetu na Božić“, rekao je mons. Barišić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙