FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: rkor
ZAGREB, 30. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras kako vjeruje da predsjednik Republike Ivo Josipović ima dobre namjere kad zagovara cjelovitu ustavnu reformu, ali i ocijenio da će se za to teško naći potrebna dvotrećinska potpora u Saboru te poručio kako vladajući trenutno na to "ne namjeravaju trošiti energiju". "To nije nešto na što mislimo trošiti energiju. Nećemo tome stajati na putu. Načelno nemamo ništa protiv toga, ali u ovom trenutku je malo iznenađujuće", ocijenio je Milanović na druženju s korisnicima Twittera u Banskim dvorima, u povodu dvije godine mandata Vlade. Milanović ne vjeruje da će opširne ustavne promjene u izbornoj godini dobiti potrebnu podršku saborskih zastupnika. "Vjerujem da predsjednik ima dobrih ideja i namjera, ali o tome odlučuje Sabor. Što će biti s tom inicijativom, ne znam, ne mora biti ništa. Sabor o tome odlučuje i, ako dođete s paketom izmjena, može vam se dogoditi da ste donijeli Grace Kelly, a izići će vam čudovište", rekao je Milanović. Odbio je Josipovićevu izjavu da "da premijer nije pročitao do kraja Ustav". "Sudjelovao sam dva puta u izmjenama Ustava. Ne znam ga do zadnjeg zareza, ali u odnosu na većinu ljudi, velikom broju točaka i zareza u Ustavu znam oca i majku i brata i sestru", kazao je Milanović. Podsjetio je da je, uz predsjednika i jedne petine zastupnika, i Vlada ovlašteni predlagatelj ustavnih promjena, ali i ocijenio da postupak treba prepustiti Saboru. "Siguran sam da je predsjednik pročitao Ustav i da ga shvaćamo na isti način. Ustavne promjene treba vratiti Saboru, rekli bi u Dalmaciji, dite materi", poručio je premijer.

OTOČAC - Na području Tupala – Sinca, u Gackoj dolini, svečano je danas otkriveno prvo spomen-obilježje koje je na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja hrvatska država postavila u znak sjećanja na 15 žrtava komunističkog režima pogubljenih na tom području 1946. Spomen-obilježje otkrili su ministar branitelja Predrag Matić te Ivica Kostelac, unuk pokojnog Ilije Kostelca, koji je ekshumiran iz toga grobišta. To je prvo spomen-obilježje među onima koji će biti podignuti, najavili su danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić, koji je i predsjednik Vladina povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Leko je rekao kako se otkrivanjem spomenika za 15 žrtava komunističkog režima izražava "ljudsko, iskreno i duboko poštovanje svakoj nevinoj žrtvi" te da se time "osuđuju svi zločini protiv čovječnosti". Ministar Matić rekao je kako je riječ o humanitarnom i civilizacijskom pitanju, a stajalište Vlade je da svaka žrtva zaslužuje svoje mjesto pijeteta i svoje posljednje počivalište. Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak koji je zahvalio Vladi na političkoj hrabrosti da postavi prvi takav spomenik žrtvama komunističkog režima. "U današnje vrijeme podjela ovo je velika stvar i hvala vam iz srca u ime HHO-a i drugih udruga koje su se bavile istraživanjima poratnih žrtava", rekao je Čičak i uputio kritiku svećenicima jer nisu došli na komemoraciju pa je on osobno s govornice predvodio molitvu "Oče naš".

ZAGREB - Nad velikogoričkim poduzetnikom Željkom Žužićem provodi se kriminalističko istraživanje zbog sumnji u financijske malverzacije, potvrđeno je Hini u zagrebačkoj policiji bez navođenja drugih detalja. Prema navodima medija kriminalistička istraga provodi se zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno navodnih financijskih malverzacija kojima je počinjena šteta u vrijednosti od 380 milijuna kuna. Od policije kao ni od zagrebačkog županijskog državnog odvjetništva, koje navodno vodi taj slučaj, o tome se nije mogla dobiti službena potvrda. Prema navodima medija, policija je danas pretraživala Žužićevu kuću u Velikoj Gorici te poslovne prostore.

DUBROVNIK - Više od 35 kilograma marihuane otkriveno je na graničnome prijelazu između Hrvatske i Crne Gore u automobilu albanskog državljanina, a procjenjuje se da bi se od preprodaje te droge na ulici u Hrvatskoj moglo zaraditi oko milijun i 750 tisuća kuna. Dubrovačko-neretvanska policija izvijestila je danas da su jučer na prijelazu Karasovićima hrvatski policajci i carinici pri graničnoj kontroli uočili preinake u podnožju automobila albanskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji Albanac. U posebno izrađenom spremniku pronađena su 23 paketa marihuane ukupne težine 35 kilograma i 656 grama. Vozač je uhićen te je nakon kriminalističke istrage, uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, predan pritvorskome nadzorniku dubrovačko-neretvanske Policijske uprave. Od početka godine na graničnome prijelazu Karasovićima bilo je 120 zapljena različitih vrsta droga, a ukupno je zaplijenjeno 327 kilograna marihuane te više od 26.500 raznih vrsta tableta i opojnih droga.

SUNJA - Općinsko vijeće Sunje na današnjoj sjednici nije donijelo proračun za sljedeću godinu ni odluku o privremenom financiranju, tako da će Sunja biti jedina jedinica lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj će se iduće godine održati izvanredni lokalni izbori. Poslijepodnevna, ponovno sazvana sjednica, nakon nekoliko prekida, nije uspjela pomiriti suprotna stajališta 15 vijećnika pa nije prihvaćen čak ni dnevni red. Šest glasova vijećnika HDZ-a i jedan SDSS-a nisu bili dovoljni da se proračun stavi na dnevni red jer su protiv glasovala tri vijećnika HSP-a, tri SDP-a te po jedan HSS-a i nezavisni vijećnik. Oporbeni vijećnici mnoge su zamjerke uputili načelniku općine Josipu Kozariću (HDZ), koji navodno nije bio spreman na kompromis pri planiranju i financiranju općinskih projekata. Inače, po prijedlogu proračuna planirano je 11 milijuna kuna prihoda i rashoda.

RIJEKA - Primorsko-goranska županija darovala je 100.000 kuna Domu za ženu i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sveta Ana" iz Rijeke. Ugovor o donaciji potpisale su u sjedištu županije zamjenica župana Marina Medarić i direktorica tog doma sestra milosrdnica Suzana - Anđa Samardžić. Marina Medarić ocijenila je da je riječ o hvale vrijednoj suradnji Crkve i svjetovne vlasti u sklopu koje je županija, zahvaljujući stabilnosti vlastitog proračuna i uštedama ostvarenim u blagdansko vrijeme, uspjela osigurati dodatni novac za dom. Sestra milosrdnica Suzana rekla je da se Dom za ženu i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sveta Ana" krajem ove godine našao u financijskim teškoćama zbog kašnjenja novca Ministarstva socijalne politike i mladih pa nije bilo za plaće zaposlenika i podmirivanje troškova komunalija. "Srećom, naše teškoće prepoznao je osnivač - Riječka nadbiskupija te Primorsko-goranska županija, koje su pravodobno osigurale novac za rad doma", istaknula je.

OSIJEK - Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić dobili su danas jubilarne povelje zahvalnosti osječkoga Crvenog križa, a Vrkić i Mirjana Pavoković povelje o počasnome članstvu. Priznanja im je danas u Osijeku uručio ravnatelj osječkoga Gradskog društva Crvenoga križa Marko Đukić. Istaknuo je kako je bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić aktivno sudjelovao i pomagao u radu osječkoga Crvenog križa još od Domovinskog rata. "Velik je doprinos Stjepana Mesića obnovi odmarališta za djecu u Orahovici i Centru za edukaciju", rekao je. Za angažiranje u obnovi tog centra priznanje je dobila i Mirjana Pavoković, koja je u to vrijeme radila u Uredu predsjednika Mesića. Ivica Vrkić prihvatio je pokroviteljstvo nad radom Gradske organizacije Crvenoga križa.

(Hina) xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙