FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 30. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović u novogodišnjoj čestitci poželio je svim građanima Hrvatske svako dobro i sve najbolje u novoj 2014. godini te dodao kako očekuje da će u njoj napokon biti vidljivi pomaci u teškom procesu oporavka. Nastavit ćemo sa svojim programom, sigurni da radimo dobro i na korist svih građana, najavio je premijer Milanović. Podsjetio je da je iza nas teška godina, godina odricanja i suočavanja s realnošću. "Vlada je odabrala put oporavka koji će, uvjeren sam, našoj domovini osigurati bolju, uređenu budućnost i prosperitet. Nakon godina nemara i neodgovornosti, on ne može biti ni brz ni lagan, zasigurno ne može biti ni bezbolan. Hrvatski su nas građani i birali zato da zatečene probleme rješavamo, a ne da ih guramo pod tepih misleći samo na kupovanje sljedećeg mandata", istaknuo je Milanović. Naglasio je da danas hrvatska Vlada ima snage za provođenje nužnih reformi i transformiranje sustava koji je godinama bio spor, neefikasan, ponekad i kvaran, a svakako financijski neodrživ. Pri tome štitimo i uvijek ćemo štititi najugroženije skupine u društvu kojima je pomoć najpotrebnija, poručio je premijer.

KRAPINA - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je danas u Krapini kako bi tematsku sjednicu Vlade o stanju u Hrvatskoj trebao, po svojim ovlastima, inicirati predsjednik Republike Ivo Josipović kojemu bi, poručio je, briga o boljim uvjetima za život građana trebala biti važnija od vlastitog imidža. "I dalje ću se zalagati za sazivanje tematske sjednice Vlade o stanju u Hrvatskoj", rekao je Karamarko odgovarajući na pitanja novinara koji su podsjetili kako je Josipović rekao da predsjednik Vlade saziva njezine sjednice. Josipović je vrstan pravnik i jako dobro zna koje su njegove ovlasti te da u skladu s njima može inicirati sazivanje tematske sjednice kod premijera, rekao je Karamarko. Iako su predsjednički izbori blizu i Josipović je praktički već u kampanji, njegov prvenstveni zadatak je borba za stvaranje što boljih uvjeta života svakog građana Hrvatske, a ne se brinuti se o svom imidžu, poručio je Karamarko. Novinari su od Karamarka tatražili da, u vezi sa slučajem Perković, komentira stajalište da se bivši šefovi tajnih službi ne izručuju stranim zemljama. Uz napomenu da mu je teško komentirati slučaj koji je pred pravosudnim tijelima, rekao je kako svi oni koji su počinili kazneno djelo moraju za to i odgovarati.

KRAPINA - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i predsjednik Zagorske demokratske zajednice Stanko Belina potpisali su danas u Krapini koalicijski sporazum na nacionalnoj razini i najavili zajednički izlazak na sljedeće parlamentarne izbore. Zagorska demokratska stranka (ZDS) pridružila se koaliciji stranaka desnog centra koja će, rekao je Karamarko, pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima. Osim HDZ-u, ZDS se pridružio Hrvatskoj seljačkoj stranci, Bloku umirovljenici zajedno, Hrvatskoj stranci prava i Hrvatskoj demokršćanskoj stranci u izlasku na parlamentarne izbore, rekao je nakon potpisivanja sporazuma Karamarko te dodao da su stranke "velike obitelji desnog centra" istog usmjerenja, a dijele ih nijanse. Svih šest stranaka imaju iste probleme, ali i isti način razmišljanja kad su u pitanju rješenja tih problema, istaknuo je. Hrvatska od Domovinskog rata nije bila tako ugrožena, aktualna vlast dovela ju je do samog bankrota i ruba ponora, a rastuća nezaposlenost uzrokovana je nesnalaženjem, neinventivnošću i neznanjem Vlade, ustvrdio je. Predsjednik ZDS-a Stanko Belina rekao je da je današnje potpisivanje sporazuma samo nastavak suradnje tih dviju stranaka s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća te nastavak dobre suradnje ZDS-a i HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji na ovogodišnjim lokalnim izborima.

ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) optužio je danas na konfereciji za tisak u Zagrebu hrvatsku Vladu da otkazavanjem Granskih kolektivnih ugovora (GKU) neopravdano pogoršava društveni i materijalni položaj znanstvenika i nastavnika umjesto da se pozabavi razvojem gospodarstva i otvaranjem perspektiva. Otkazivanje GKU je iživljavanje nad nastavicima i znanstvenicima koje neće poboljšati gospodarsku situaciju nego je najgrublji oblik neoliberalizma i poruka Vlade da joj nije važno poštivanje dogovorenog, kazao je predsjednik Velikog vijeća NSZVO Vilim Ribić. Vlada RH službeno je otkazala kolektivne ugovore za čitav sustav obrazovanja na sjednici od 27. prosinca a četiri dana prije toga neuspješno je provden postupak mirenja. Ribić je kazao da mirenje nije imalo šanse za uspjeh jer Vlada nije uvažila ni jedan prijedlog Sinidkata i najavio da će Sindikat sudskim putem osporavati pravo Vlade na jednostrano otkazivanje GKU. Gospodarske okolnosti koje Vlada uzima kao ključni razlog otkazivanja nisu se bitno promijenile u odnosu na vrijeme sklapanja GKU, kazao je Ribić.

VUKOVAR - Nakon što na prošlotjednoj sjednici vukovarsko Gradsko vijeće (GV) nije usvojilo proračun za 2014. godinu jer je prijedlog proračuna s dnevnog reda povukao gradonačelnik Željko Sabo (SDP), na današnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova donijeli privremeni tromjesečni proračun. Za odluku o privremenom financiranju Vukovara od 1. siječnja do 31. ožujka glasovali su vijećnici HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčevića, SDSS-a i nezavisni vijećnik Željko Pinjuh dok su vijećnici SDP-a bili suzdržani. Privremni proračun prijedložio je Odbor za financije i proračun GV-a. U tromjesečnom razdoblju vijećnici bi trebali usvojiti gradski proračun za 2014. godinu kojeg predlaže gradonačelnik, a u protivnom ako to ne učine došlo bi do raspuštanja Gradskog vijeća i prijevremnih izbora na kojima bi se osim novog vijeća birao i gradonačelnik. Prema procjeni predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u Gorana Bošnjaka, mogućnost da do prijevremenih izbora dođe je 50:50.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da odmah iza Nove godine slijede pregovori sa sindikatima u Gradskoj upravi oko smanjenja broja zaposlenih do pet posto i smanjenja plaća od 5 do 15 posto, a potom i sa sindikatima u Holdingu. Također je najavio da građani tijekom siječnja i veljače mogu očekivati niže cijene nekih komunalnih usluga. Bandić je rekao da će građanima i poduzetnicima od sljedeće godine smanjiti od 25 do 30 posto najam stanova i poslovnih prostora kako bi se rasteretilo gospodarstvo, poduzetnici radili, a Grad bolje funkcionirao. "Mislim da smo na dobrom putu", ocijenio je Bandić. Na svečanoj primopredaji kombi-vozila za osobe s invaliditetom na trešnjevačkoj Remizi, Bandić je novinarima rekao kako se Zagrebački športski savez danas gasi, a umjesto njega osniva se Zajednica udruga sportova Grada Zagreba. "Svi koji su na telefon bili zapošljavani, ostaju bez posla", kazao je i dodao da će ondje ostati 15 do 20 ljudi od 115 zaposlenika. Tako će se, kazao je, napraviti više reda - više će novca ostati za sport, a manje za plaće.

ZAGREB - Pet specijalnih kombi-vozila za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, ukupne vrijednosti 1,278 milijuna kuna, predana su danas ZET-u na trešnjevačkoj Remizi u nazočnosti brojnih predstavnika udruga s invaliditetom. ZET pruža uslugu prijevoza osoba s invaliditetom od 1994. i do sada su raspolagali sa 16 vozila od čega je bilo devet za invalide, a sedam za djecu s poteškoćama u razvoju, no u posljednje dvije-tri godine bilo je problema s prijevozom jer su se vozila često kvarila i dugo bila na remontu pa je na usluzi bio znanto manji broj vozila. "Dok sam na čelu grada to se više neće dešavati", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na svečanoj primopredaji na Remizi te najavio da u 2014. Grad Zagreb planira za ZET nabaviti još tri specijalna kombi-vozila, a ostalih 10-ak popraviti i pustiti u promet najkasnije do konca veljače. ZET će tada raspolagati s 21 specijalnim kombi-vozilom.

ZAGREB - Protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje Davora Jelavića i još dvije osobe Uskok je pokrenuo istragu zbog sumnje da su mimo javne nabave omogućili tvrtki "Gredelj" posao izgradnje sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu i tako mu pribavili imovinsku korist od najmanje 105.000 kuna, a Grad Zagreb onemogućili da odabere najpovoljniju ponudu. Osim protiv Jelavića istraga je zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti pokrenuta protiv Jelavićeve pomoćnice zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin i direktora trgovačkog društva "Gredelj", izvijestilo je danas Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo dob okrivljenika. USKOK sumnja da su se Jelavić, Lubin i direktor trgovačkog društva "Gredelj", u nakani da trgovačkom društvu "Gredelj" pribave materijalnu korist, dogovorili kako će omogućiti da posao izgradnje sanitarnih objekata na okretištu tramvaja u Dubravi i Dubecu dobije navedeno društvo. U cilju realizacije tog posla, Jelavić i Lubin su postupali protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničavajući time druge zainteresirane ponuditelje.

ZAGREB/PETRINJA - Monako je donirao milijun i 710.000 kuna za razminiranje naselja Mošćenica u Petrinji, priopćeno je danas iz Vladinog Ureda za razminiranje. Donacija za razminiranje petrinjskog područja omogućena je na temelju Memorandum o razumijevanju između Kneževine Monako i Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2015. godine. Memorandumom se definira razminiranje Kotar šume u petrinjskom naselju Mošćenica, od 225.000 četvornih metara. Projekt je istaknut kao prioritet lokalne samouprave, s obzirom na 'crnu statistiku' na području naselja Mošćenica gdje je zabilježeno 37 minskih incidenata, u kojima je smrtno stradalo 16 osoba. U samo jednoj ulici koja graniči s Kotar šumom, do sada je 12 osoba poginulo od mina, navodi se u priopćenju.

VINKOVCI - Na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima sinoć je pronađen muškarac s opeklinama koji je prevezen u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović. Po njegovim riječima, kod muškarca nisu pronađeni osobni dokumenti, ali se pretpostavlja da je riječ o osobi koja je ilegalno ušla u Hrvatsku, a na željeznički kolodovor u Vinkovcima doputovao je u teretnom vagonu. Izlazeći iz vagona, muškarac je najvjerojatnije došao u dodir s visokonaponskom mrežom, rekao je Džigumović i dodao da policija još utvrđuje okolnosti u kojima je ozlijeđen. Neslužbeno je potvrđeno kako da mu je opečeno 30 posto kože.

ZAGREB - Prvu zbirku talijanskih pjesama hrvatske znanstvenice i književne prevoditeljice Suzane Glavaš "Sono donna che non c’e" (Nepostojeća žena) objavila je u Rimu nakladna kuća Aracne Editrice. Predgovor zbirci pjesama napisala je ugledna književnica Maria Roccasalva iz Napulja, a na naslovnoj stranici knjige motiv je bjelovarske slikarice Melite Kraus. Pjesnikinja Suzana Glavaš izjavila je Hini da je njezina talijanska zbirka promovirana na talijanskom "Festivalu židovske umjetnosti i kulture Lech lecha" u Traniju (Bari) te u Napulju gdje je o zbirci govorila i hebreistica s napuljskoga Sveučilišta Marilena Colasonno. Na objema promocijama istaknuto je, kako je podsjetila Suzana Glavaš, da je "pjesnikinja probranim talijanskim jezikom umješno pretočila svoj višestruki identitet u lirski fragment na tragu starogrčkih pjesnikinja Sapfo i Alkmane, kojima je poetika zvuk, glazba i evokacija trajno neuhvatljivoga čovjekova Bitka".

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙