FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 10. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je na svojim internetskim stranicama Ugovor za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je 5. prosinca preuzela zagrebačku Zračnu luku. U opsežnom ugovoru, na 210 stranica, detaljno su pobrojane obveze koncesionara i davatelja koncesije te utvrđena koncesijska naknada, u razdoblju od 30 godina, koliko traje koncesija. Riječ je o izmjeni broj dva Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske (RH) i Međunarodne zračne luke Zagrebu od 2. prosinca ove godine. Ugovor o koncesiji izvorno je potpisan 11. travnja prošle godine između društva ZAIC i RH, prenesen 28. rujna 2012. sa ZAIC-a na društvo Međunarodna zračna luka Zagreb, izmjenjen je 30. srpnja 2013. te se dodatno mijenja 2. prosinca ove godine. Koncesionar je prema ugovoru dužan za tri godine izgraditi novi putnički terminal pa bi Zagreb novu zračnu luku trebao imati oko Božića 2016. godine. Ukupna investicija u taj projekt iznosi 331 milijun eura.

ZAGREB - Hrvatski sabor 10. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Obiteljskog zakona kojim bi se trebala unaprijediti obiteljsko-pravna zaštita djece i odraslih osoba s invaliditetom. Uvodi pravnu zaštitu obiteljskog doma, kada je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini, u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom. Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna. Uvodi se 'pravni zastupnik' kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost. Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju razvod braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora, a predviđen je i 'plan roditeljske skrbi' u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam, kada je dijete s njim,

OSIJEK - Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je sinoć u Osijeku kako se mora promijeniti ozračje pesimizma, te ustvrdila da će ova Vlada vratiti optimizam među hrvatske građane. Moramo početi ozbiljno mijenjati ozračje koje je sada pesimistično, malodušno, svi postajemo umorni od toga, rekla je Pusić na večerašnjoj izbornoj Skupštini HNS-a Osječko-baranjske županije. Važnim je ocijenila stvaranje ozračja optimizma, istaknuvši kako ima pozitivnih primjera, prije svega vezano za energetsku sigurnost, koja znači da nas nitko ne može ucjenjivati. Posebno je naglasila važnost ulaska Hrvatske u Europsku uniju, istaknuvši kako mnogi možda nisu ni svjesni koliko je to bio važan korak za Hrvatsku. Na izbornoj Skupštini nazočan je bio i potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. On je istaknuo kako je Slavonija i Baranja perspektivna za buduća ulaganja, te da je cilj stvoriti najbolje uvjete i otkloniti administrativne prepreke za zaintresirane ulagače. Za predsjednika HNS-a Osječko-baranjske županije ponovno je izabran Sjepan Ćuraj, koji je bio i jedini kandidat.

ZAGREB - Okruglim stolom "Dr. Franjo Tuđman - vizionar i državnik", kojeg su organizirali Zaklada hrvatskoga državnog zavjeta (ZHDZ) i Hrvatski memorijalni dokumentacijski centar Domovinskoga rata (HMDCDR) sinoć je u Zagrebu obilježena 14. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Na okruglom stolu govorili su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, predsjednik utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, publicistica Jadranka Jureško Kero, general Dmir Krstičević, te povjesničar Ante Nazor i u ime ZHDZ-a Srećko Prusina. Karamarko je istaknuo kako je hrvatska budućnost samo u međusobnoj toleranciji i solidarnosti svih građana. "Još ima onih koji se ne mogu pomiriti s nastankom samostalne hrvatske države", rekao je Karamarko dodavši kako je ta država i njihova domovina te da će hrvatski narod čuvati njihovo pravo da budu slobodni građani svoje domovine. Ocjenivši aktualnu vlast sebičnom, otuđenom i nesposobnom vlašću u kojoj vlada taština i neznanje, Karamarko je istaknuo kako je vrijeme da HDZ preuzme odgovornost za budućnost Hrvatske. Svjestan kako budućnost imaju samo narodi koji sami pišu svoju povijest, predsjednik Tuđman je imao hrabrosti mijenjati povijest hrvatskoga naroda, rekao je Miroslav Tuđman.

OSIJEK - Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv 14 bivših grobara osumnjičenih da su krali zlato, nakit i druge vrijedne predmete s pokojnika na osječkim grobljima, te protiv 26-godišnjakinje zbog prikrivanja kaznenog djela. U priopćenju objavljenom na Internetskim stranicama DORH-a, optužnicom se četrnaestoricu okrivljenika tereti da su od kraja siječnja 1993. do početka veljače 2013., u više navrata na gradskim grobljima u Osijeku, prilikom kopanja i zatrpavanja grobova te prelaganja posmrtnih ostataka u grobovima u kojima su ranije pokopane osobe, sa posmrtnih ostataka uzeli i zadržali za sebe veću količinu zlatnog nakita i drugih zlatnih predmeta. Optuženi su kazneno djelo teške krađe i povrede mira pokojnika.Dvadesetšestogodišnjakinji se stavlja na teret da je tijekom 2012. pribavljenu zlatninu u više navrata prodavala u stanicama za otkup zlata. Riječ je o zaposlenicima osječkog pogrebnog poduzeća 'Ukop', grobarima i nosačima, koji su dugi niz godina krali zlato, nakit i druge predmete s pokojnika na osječkim grobljima. Neki su krali punih 20 godina. Razotkriveni su, kako navode mediji, kad je policija dobila dojavu od zlatara kojem je jedan grobar u zlatarnicu došao u radnoj odori s natpisom 'Ukop'.

OSIJEK - Predstavom "Zeusove ljubavnice", koju je po tekstu Ane Tonković Dolenčić režirao Ivan Leo Lemo, sinoć su otvoreni 24. Krležini dani, tradicionalna kazališno-teatrološka i književna manifestacija. Prije predstave u osječkom je kazalištu otvorena izložba "Varaždinski plakati" Borisa Bućana. Ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Vjekoslav Janković istaknuo je kako su plakati umjetnički "pretočena ideja određene predstave". I kada se spuste zastori, a jednu predstavu zamijeni druga, "plakati ostaju kao podsjetnik na umjetnički trenutak", rekao je. Tijekom ovogodišnjih Krležinih dana bit će prikazane i predstave "U agoniji" Miroslava Krleže Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, te Krležina "Tri kavaljera frajle Melanije" Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. Danas na Filozofskom fakultetu u Osijeku počinje znanstveni skup "Supostojanja i suprotstavljanja u hrvatskoj drami i kazalištu". Krležini dani održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pokrovitelj je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i osječko Sveučilište J. J. Strossmayera. Utemeljitelj Krležinih dana je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

ZAGREB - Knjiga "Dragi život" kanadske nobelovke Alice Munro predstavljena je u ponedjeljak u Zagrebu, dan uoči svečanosti nobelovaca u Stockholmu. Zbirku pripovjedaka "Dragi život" u prijevodu Maje Šoljan izdao je nakladnik Ocean more kao i prethodne dvije zbirke Previše sreće i Služba, družba, prošnja, ljubav, brak. Maja Šoljan za prijevod knjige Služba, družba nagrađena je Kiklopom i nagradom društva književnih prevoditelja. Alice Munro, prva Kanađanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, rođena je 1931. pa zbog poznih godina u utorak neće biti na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade u švedskoj prijestolnici. Početkom ove godine objavila je da se povlači i više neće pisati, a čitateljima je kratko poručila: "Nastavite čitati", rekao je na predstavljanju knjige kanadski konzul Bill McCrimmon.

BEOGRAD/ZAGREB - U zadnjem dvoboju 11. kola ABA lige košarkaši Zvezde su u Beogradu sinoć svladali Zadar s 82-69 (42-36). Zadrani su izgubili od lidera lige, a u njihovim redovima prednjačio je Šutalo s 20 poena. Kod Zvezde je Marjanović postiogao 15 koševa. Na ljestvici je Zvezda prva s omjerom 9-2, Cedevita je druga (8-3), Cibona peta (7-4), dok su Zadrani na jedanaestoj poziciji s četiri pobjede i sedam poraza.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙