FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

VUKOVAR - Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović ocjenio je večeras u Vukovaru kako na pola mandata Vlade nije zadovoljan brzinom provođenja reformi, kao niti stanjem u gospodarstvu i otvaranjem novih radnih mjesta, ali jest brojnim drugim stvarima koje su, istaknuo je, Hrvatsku učinile uređenijom državom. "Hrvatska je danas uređenija i urednija država u kojoj se radi po zakonima i plaćaju porezi. Hrvatska je danas sigurnija država i ja vjerujem u naš uspjeh", naglasio je Milanović na 6. izbornoj konveciji SDP-a Vukovarsko-srijemske županije, koja se večeras održava u Vukovaru. Napominjući kako preko noći nema uspjeha i bogatstva, Vukovarcima je poručio da će dok god on bude na čelu SDP-a Vukovar biti hrvatski grad u kojem će se odlučivati na europski način.

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je večeras kako o ocjeni rada Vlade treba pričekati kraj njezina mandata za dvije godine, uvjerena da će građani i industrija konkretne, opipljive rezultate vidjeti već iduće godine, posebno u jeftinijim energentima, a time i rastu zaposlenosti. Gostujući u RTL-u Danas u povodu polovice mandata Vlade, Vesna Pusić je građanima poručila kako je pred Vladom stvaranje neke vrste novog društvenog ugovora, konsenzusa velikih društvenih grupa o tome da Hrvatska ima snage i da može ići naprijed. "Hrvatska ima vrlo pozitivne uvjete da ide naprijed u dvije godine koje su pred nama i naša je odgovornost da to realiziramo, da je tamo povedemo", kazala je.

BABINA GREDA - Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas u Babinoj Gredi nezaposlenost najvećim problemom u 2013. godini, dodajući da je paradoks to što je „mlada generacija najobrazovanija, ali i najnezaposlenija“. Na novinarsku zamolbu da komentira polovicu mandata Vlade, rekao je kako nije uobičajeno da državna tijela jedna druga ocjenjuju, pri čemu je ipak kratko analizirao 2013. godinu i izrazio očekivanja za 2014. „Kada je riječ o prošloj godini, očito je da smo imali uspjeha kao društvo, kao država, u uvođenju određenoga reda, financije su dovedene u red, bolja je naplata poreza i doprinosa, no s druge strane nismo uspjeli u širenju dobrih investicija, premalo je stranih ulaganja, a najveći je problem nezaposlenost“, ocijenio je predsjednik Josipović.

BABINA GREDA - Presijecanjem vrpce predsjednik Ivo Josipović danas je u Babinoj Gredi u industrijskoj zoni Tečinama otvorio radove na izgradnji najvećega hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu „Viridas Biomass“, kapaciteta 9,7 MW, vrijednog 50 milijuna eura, što je najveća ovogodišnja greenfield investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji. „Riječ je o vrlo značajnom ulaganju, ulaganju omogućenom sinergijskim djelovanje Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i općine Babine Grede koje ukazuje da se zajedničkim radom mogu učiniti dobre stvari“, izjavio je predsjednik Josipović.

ZAGREB - Nevjerojatno je da hrvatska Vlada traži pomoć iz Beograda kako bi riješila problem s hrvatskim nacionalistima, koji su svi valjda skupljeni u oporbi, izjavio je večeras predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući poziv premijera Zorana Milanovića srbijanskoj vladi da se snažnije angažira u rješavanje pitanja dvojezičnosti u Hrvatskoj. "To je blamaža i nedržavnički potez, da ne uporabim još koju riječ", rekao je Karamarko novinarima u zagrebačkom hotelu Panorama, gdje HDZ obilježava 24. obljetnicu osnutka zagrebačkoga ogranka te stranke.

ZAGREB - Na optužbe premijera Zorana Milanovića da je licemjeran, nedosljedan i da neprestano mijenja mišljenje, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je odgovorio da SDP nema rezultata i da se zato bavi opozicijom, a premijeru je spočitnuo i da je "pozvao Beograd u pomoć, jer u Hrvatskoj ima nacionalističku opoziciju". "Hoćemo li pričati o njihovoj dosljednosti, o tome kako su mijenjali mišljenje o Pelješkom mostu, o njihovim sukobima s Ustavnim sudom, koji im je pet puta zalijepio šamar", upitao je Karamarko gostujući u emisiji 'Oporbeni zarez' Hrvatskog radija. Naglasio je da Milanovića nikada nije napadao na osobnoj razini.

PULA - Istarski župan Valter Flego najavio je za iduću godinu mnoge investicije, od početka gradnje nove pulske Opće bolnice do nastavka gradnje istarskog ipsilona na dionici od Rogovića do tunela Učke. "U svim planovima gospodarskog oporavka gradovi i općine te država našoj županiji moraju biti partneri. Isto vrijedi i za privatne ulagače i sve poduzetnike koji namjeravaju ulagati u Istru", ocijenio je danas Flego na druženju s novinarima u Puli uoči blagdana.

SPLIT - Gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je danas na zadnjem ovogodišnjem druženju s novinarima odgovarajući na pitanje kako komentira prvih šest mjeseci vođenja grada kako je mislio da će učiniti mnogo više, no nije mogao zbog Zakona o službenicima i namještenicima koji, smatra, treba mijenjati. Osobno mislim da se taj zakon što prije treba promijeniti jer nema sustava nagrade i kazne. Zakon blokira rad gradskih uprava i državnih službi, dodao je splitski gradonačelnik.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predložio je danas saborskim zastupnicima i strankama objavu više registara koje, ističu, hrvatski građani žele vidjeti, te najavljujući da će početkom siječanjskog zasjedanja Sabora pred parlament doći njihovi predstavnici kako bi prikupili potpise za pokretanje saborske procedure. Pozivajući se na "biblijsku" poruku ministra branitelja Predraga Matića pri objavi Registra hrvatskih branitelja "Razdvojimo žito od kukolja", Stožer u priopćenju upućuje pitanje zastupnicima i strankama jesu li za to da nadležne državne institucije, DORH i nadležna ministarstva, u roku od devet mjeseci napišu i javne objave nekoliko registara.

RIJEKA - Umirovljena riječka državna inspektorica Biserka Gregorović (1953.) danas je na riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena zbog zloporabe položaja i ovlasti i davanja mita na jedinstvenu kaznu zatvora od godine dana, a suspendiranoj ravnateljici Direkcije poslovnih prostora u riječkoj Gradskoj upravi Željki Marković (1952.) je zbog zbog zloporabe položaja i ovlasti i primanja mita izrečena jedinstvena kazna od jedne i pol godine zatvora. Sutkinja Jesenka Kovačić izrekla je zatvorske kazne za još četiri osobe, kojima se sudilo za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita.

OSIJEK - Uskok je pokrenuo istragu protiv trojice hrvatskih te po jednog državljanina Slovenije i Srbije koje sumnjiči da su, udruživši se u zločinačku organizaciju, u Južnoj Americi i Africi kupovali veće količine kokaina radi preprodaje na hrvatskom te ilegalnom narko tržištu ostalih europskih zemalja. USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio kako za zločinačko udruživanje te neovlaštenu proizvodnju i promet drogama tereti trojicu hrvatskih državljana (dvojicu 29-godišnjaka i jednog 47-godišnjaka), 47-godišnjeg Slovenca i 38-godišnjeg državljanina Srbije.

ZAGREB - Jedna je osoba ozlijeđena u požaru stambene zgrade u Samoboru u kojemu je danas oko 14 sati potpuno izgorio jedan stan, priopćila je zagrebačka policija. Do požara je došlo oko 14,16 sati u Žumberačkoj ulici 15 u Samoboru. Ozlijeđena 48-godišnjakinja prevezena je na Kliniku za traumatologiju u Zagrebu, gdje je zaprimljena na Odjel za opekline. Dežurni liječnik nije mogao zasad otkriti njezino stanje, budući da je obrada još uvijek u tijeku.

SPLIT - Teške i po život opasne ozljede zadobila je pješakinja kada je na nju večeras naletio automobil kod mjesta Kamensko nedaleko Imotskog, javila je policija. Nesreća se dogodila oko 19 sati, kada je automobil oborio pješakinju koja je kolima Hitne medicinske pomoći prebavezena u splitsku bolnicu.

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije utvrdilo je da emitiranjem spota telekomunikacijske tvrtke Tele2 u kojem crna ovca Gregor pjeva u crkvi nije prekršen Zakon o elektroničkim medijima, a pritužbe gledatelja zbog spota proslijedilo je Hrvatskom udruženju društava za tržišno komuniciranje (HURA) čiji je Sud časti jednoglasno zaključio da poruka spota nije u skladu s odredbama Kodeksa. Sud časti HURA-e zaključio je da poruka spota nije u skladu s odredbama Kodeksa jer koristi vjerske simbole u kreaciji poruke, a njihovo se korištenje u spotu može smatrati kao povreda vjerskih osjećaja.

RIJEKA - U sjedištu Primorsko-goranske županije danas je potpisan ugovor o preuzimanju i korištenju materijala vezanog uz Domovinski rat između Hrvatskog časničkog zbora i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja a taj materijal će činiti dio građe budućeg spomen postava Domovinskog rata ovoga muzeja. Ugovor su potpisali predsjednik Saveza Hrvatskog časničkog zbora Primorsko-goranske županije Stanislav Linić i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Margita Cvijetinović Starac. Linić je kazao da Domovinski rat polako pada u zaborav te da je zadaća HČZ-a da to spriječi.

ZAGREB - Festival Kroatien Kreativ, službeno otvoren u ožujku na Sajmu knjige u njemačkom Leipzigu, uspješno je priveden kraju a tijekom devet mjeseci njegova trajanja održano je gotovo stotinjak događanja kojima je diljem Njemačke predstavljena kultura Hrvatske kao nove zemlje članice Europske unije. U organizaciji festivala sudjelovalo je 80 institucija i 169 umjetnika i drugih sudionika programa, te je od ožujka do danas u 53 kulturne institucije u 28 njemačkih gradova održano ukupno 91 događanje s područja medijske i vizualne umjetnosti, književnosti, kazališta, kinematografije, glazbe, kao i diskusije, predavanja i simpoziji.

ZAGREB - U Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu u utorak, 14. siječnja otvara se grupna izložba "Daily Struggle", koja donosi djela sedmero suvremenih umjetnika koji u svojim radovima tematiziraju probleme ljudske svakodnevnice. Kako se ističe u najavi izložbe, baveći se problemima s kojima se ljudi svakodnevno konfrontiraju, umjetnici Ana Elizabet, Sandra Fockenberger, Paul Horn, Hund&Horn, Ursula Hubner, Alfred Lenz i Moritz Muhrhofer manje pozornosti obraćaju na "borbu za preživljavanje" ili velika pitanja dubljeg smisla života i karijere, a više na zbroj malih događaja ili poteškoća koje, iz dana u dan, svaki pojedinac nastoji riješiti.

ZAGREB - Hrvatska kulturna zaklada (HKZ) zaključuje s 31. prosincem 2013. jubilarnu godinu Ivana Meštrovića (1883. - 1962.) i Krunoslava Stjepana Draganovića (1903. - 1983.), a godinu 2014. proglašuje jubilarnom godinom Ivana Mažuranića (11. VIII. 1814. - 4. VIII. 1890.) i Bogdana Radice (26. VIII. 1904. - 5. XII. 1993.), priopćeno je večeras iz HKZ-a. Tim povodom, kako se navodi, HKZ poziva sve hrvatske kulturne, prosvjetne, vjerske i ine ustanove, a posebice uredništva časopisa, novina, radija i televizije da se jubileju priključe, obilježavajući ih tijekom čitave sljedeće godine, kako u domovini tako i u inozemstvu.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙