FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 17. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Zbog bolesti bivšeg vlasnika Dioki grupe Roberta Ježića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno pripremno ročište u još jednom postupku protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera. U ovom slučaju nekada najmoćniji hrvatski političar optužen je da je zajedno s Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Mravkov odvjetnik Branko Šerić izvijestio je da je pripremno ročište, na kojem se među ostalim trebao odrediti i datum početka suđenja, odgođeno do 20. svibnja 2014. jer je Ježić tražio odgodu zbog teške bolesti.

VARAŽDIN - Vijećnici stranke HRAST u varaždinskome Gradskom vijeću pozvali su danas gradonačelnika Gorana Habuša (HNS) da podnese ostavku jer nije uspio riješiti problem baliranog otpada u Varaždinu. Vijećnici Željko Cecelja i Ladislav Ilčić smatraju da izvršna gradska vlast u ovom trenutku ne može nadzirati procese rješavanja tog problema. Pozivaju se na napise iz dnevnih novina u kojima je, kako navode u priopćenju, resorno Ministarstvo prozvalo Habuša da nije sposoban riješiti problem otpada te da obmanjuje građane.

ZAGREB - Isplata dječjeg doplatka za studeni počinje u četvrtak, 19. prosinca, izvijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će primiti 208.836 korisnika za 386.653 djece, za što je potrebno 136.636.000 kuna, navodi HZMO.

ZAGREB - Dosad najduži štrajk bolničkih liječnika, novi kolektivni ugovor za zdravstvo, najveća dosadašnja sanacija sustava i Master plan bolnica obilježili su proteklu godinu u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Pedeset i osam dana trajao je štrajk bolničkih liječnika, tijekom kojega su se u bolnicama obavljali samo hitni zahvati. Štrajk je počeo 18. rujna u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestra i tehničara, no medicinske sestre uspjele su nakon devet dana postići dogovor s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. Za razliku od njih, bolnički liječnici ustrajali su u štrajku još 50 dana, sve do 14. studenog kada je Vlada donijela odluku o uvođenju radne obveze.

ZAGREB - Donošenje novog Obiteljskog zakona, reforma sustava socijalne skrbi, deinstitucionalizacija domova za osobe s poteškoćama, odnosno inkluzija ili premještaj u stanove, te Zakon o dadiljama, najvažniji su događaji u radu Ministarstva socijalne politike i mladih u 2013. Novim Obiteljskim zakonom, koji je u saborskoj proceduri, štiti se dijete u razvodu, medijacija postaje obvezna, a roditelj koji medijaciju ignorira bit će kažnjen. Sporazum koji donesu roditelji sud će samo ovjeriti i neće ulaziti u njegove detalje.

ZAGREB - Ugledni američki časopis World Literature Today uvrstio je prijevod romana "Naš čovjek na terenu" književnika Roberta Perišića na engleskom jeziku u popis najbolje prijevodne literature objavljene ove godine u SAD-u. Nakon što je u travnju nakladnička kuća Black Balloon Publishing iz New Yorka objavila Perišićev roman u engleskom prijevodu, "Our Man in Iraq" dobio je niz pohvalnih kritika i prikaza u američkim i kanadskim medijima.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙